Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cena GDDR(6) ještě stoupne, DDR4 a DDR5 během jara zlevní

Speciální vojenská válka na Ukrajině je další v řadě událostí, které ovlivňují vývoj cen hardwaru a pamětí. Operační paměti by s trochou štěstí mohly zlevňovat, s grafickými to ale bude složitější…

Situace na Ukrajině má řadu přímých i nepřímých vlivů na trh s hardwarovými komponentami. Mnohé z těchto vlivů jsou navíc protichůdné. Některé působí v krátkém časovém horizontu, jiné v dlouhodobém, některé budou významnější, jiné mírnější. Předpovědi vývoje situace jsou tudíž obtížné a společnost TrendForce / DRAMExchange, která se analýzami na trhu pamětí zaobírá, je tentokrát ve svých formulacích docela opatrná. Ve výhledu připraveném na samém konci prvního kvartálu se nesnaží vidět dál, než do kvartálu druhého. Není divu.

Jako hlavní prvek ovlivňující jarní smluvní ceny paměti vidí inflaci v důsledku válečných událostí, která povede ke konzervativní skladové politice (jinými slovy výrobci počítačů a dalších produktů obsahujících paměti budou držet menší skladové zásoby). V důsledku toho zůstane výrobcům pamětí více čipů na skladech, což v krátkodobém horizontu povede k dalšímu mírnému poklesu cen (navzdory událostem, v jejichž důsledku by měly ceny růst).

Smluvní ceny DDR4 a DDR5 tak během jara klesnou o 3-8 %. Zdůrazňuji, že jde o smluvní ceny, tedy ceny dojednané mezi výrobci paměťových čipů a výrobci zařízení, ve kterých jsou tyto čipy použity. Koncová (maloobchodní) cena paměťových modulů a dalších zařízení je něco trochu jiného (promítají se do ní náklady na další komponenty a její změny se projevují později - až po dodání paměťových čipů, jejich osazení a distribuci konkrétního produktu).

Opačný trend budou mít ceny grafických pamětí, které po dlouhém (skoro rok a půl trvajícím) růstu v prvním kvartálu v průměru stagnovaly. Ve druhém jejich cena ještě mírně (0-5 %) stoupne. Protože lze očekávat, že právě ve druhém kvartálu budou výrobci pamětí a grafických čipů řešit dodávky pamětí na novou generaci grafických karet, nedá se čekat, že tam, kde výrobci GPU budou na vážkách s kapacitou paměti, dají přednost vyšší hodnotě.

Kupní síla se drží v segmentu serverových pamětí. Řada dlouhodobě plánovaných projektů (vázaná i na nové generace procesorů a akcelerátorů) nemůže být ze dne na den zrušena nebo odložena, takže poptávka po serverových pamětech zůstává vysoká a patrně ani v dalších kvartálech letošního roku výrazně nespadne. Pokles cen (8-13 % v prvním kvartálu) proto slábne na 0-5 % v kvartálu druhém.

Tagy: 
Zdroje: 

TrendForce

Diskuse ke článku Cena GDDR(6) ještě stoupne, DDR4 a DDR5 během jara zlevní

Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 14:17 | no-X | Ve článku je zdůrazněno, že je řeč o cenách čipů...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 10:56 | Peter Fodrek | Ono to nie je tak jednoznačné, lebo dať dokopy...
Čtvrtek, 31 Březen 2022 - 10:40 | Kert | "Smluvní ceny DDR4 a DDR5 tak během jara...

Zobrazit diskusi