Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cenově dostupné mobilní novinky AMD: Barcelo-refresh a Mendocino

Výsledky APU Mendocino, jehož dostupnost ohlásila AMD na čtvrtý kvartál, se již objevují v databázích. Chystané APU Barcelo-refresh již avizoval Asus…

V minulých generacích postupovala AMD u nových produktů až na výjimky odlišně. Pokud na obvyklou dobu vydání nové generace byla hotová nová architektura i produkty na ní založené, došlo k jejich vydání. V opačném případě došlo na refresh architektury předchozí. Nestávalo se však, aby byly vydávané produkty s novou architekturou a k tomu ještě refresh. Až na ty zmíněné výjimky (některé generace 15W APU).

Již koncem léta ale AMD avizovala změnu. Na nových architekturách budou postavené produkty pro vyšší cenové relace, zatímco cenově dostupnější produkty vzniknou jako refresh. V podstatě ani tak nejde o architektury jako takové, ale o nové procesy. 5nm proces TSMC byl už jako novinka drahý a namísto očekávaného a obvyklého zlevňování TSMC v důsledku různých potíží (personálních, energetických, ekonomických) od jeho uvedení pouze zdražuje. Není proto ekonomicky možné v současnosti vyrábět 5nm low-end, a tak budou produkty rozloženy mezi různé generace procesů. Především tedy 6nm a 7nm.

Pro rok 2023 tedy AMD chystá celkem 5 řad mobilních produktů:

  • Dragon Range - 16 jader Zen 4 a malé RDNA 2 GPU (herní notebooky a mobilní pracovní stanice)
  • Phoenix - 8 jader Zen 4 a RDNA 3 GPU (ultramobilní ultrahigh-end), 5nm
  • Rembrandt-refresh - 8 jader Zen 3+ a RDNA 2 GPU (ultramobilní high-end), 6nm
  • Barcelo-refresh - 8 jader Zen 3 a Vega+ GPU (ultramobilní mainstream), 7nm
  • Mendocino - 4 jádra Zen 2 a malé RDNA 2 GPU (konzumace online obsahu), 6nm

Dragon Range je očekávaná mobilní verze desktopových Zen 4, které již dobře známe. Phoenix je APU s výrazně zrychlenou integrovanou grafikou, která bude šlapat na paty loňským mainstreamovým mobilním grafikám. S 5nm procesem lze čekat velmi pěknou výdrž baterie. Rembrandt-refresh přinese vylepšení letošních modelů, Barcelo-refresh vylepšení loňských modelů a Mendocino je novinka, která není určená pro hry, ale konzumaci online obsahu a multimedia.

Mendocino

Na chvíli se u něj můžeme zastavit. AMD ho ohlásila již v září s dostupností na čtvrtý kvartál. Známe tedy parametry…

…ovšem neznáme výkon. Respektive neznali jsme. V případě procesoru pro tento segment je sice výkon sám o sobě vedlejší, podstatnými parametry jsou výdrž baterie a multimediální výbava (aby bylo možné sledovat video v nových formátech a nesežralo to baterii dříve než skončí film). Nebude ale na škodu, když se podíváme, jak si Mendocino vede v GeekBench.

Konkrétně půjde o Ryzen 3 7320U, který není ani nejvyšším ani nejnižším modelem této řady. Jak je z názvu patrné, sedmička znamená model pro rok 2023, trojka low-end a dvojka jádra Zen 2.

graph-25

Ryzen 3 7320U je podstatně rychlejší než byly high-endové deriváty Zen a Zen+. Je dokonce podstatně rychlejší než byl low-endový Zen 2, což je dáno mj. tím, že v této generaci měl ultramobilní Ryzen 3 a Ryzen 5 vypnuté HT/SMT, což Ryzen 3 7320U nemá. Výkon je podstatně vyšší než u high-endové verze Intel Ice Lake (Core i7-1065G7), prvního sériově vyráběného 10nm procesoru Intelu (ten jako novinka stál velkoobchodně $469, přičemž za tuto cenu bude celý notebook s APU Mendocino). Ryzen 3 7320U se velmi blíží šestijádrovému Ryzen 5 4500U. Pokud nemáte přímou představu o výkonu jmenovaných procesorů, vězte, že na plynulou konzumaci online obsahu dodnes s rezervou stačí i Ryzen 7 2700U na dně grafu, takže o 2/3 rychlejší Ryzen 3 7320U s podporou nových formátů videa navíc a bonusem v podobě úspornějšího řízení spotřeby a 6nm výroby pro tyto účely na pěkných pár let vydrží (samozřejmě za předpokladu spárování s nějakým SSD a alespoň 8 GB operační paměti).

graph-26

V jednojádrovém výkonu se řadí mezi další produkty postavené na architektuře Zen 2. Takty se  výrazně nezměnily, takže není důvod očekávat ani podstatně odlišný jednojádrový výkon.

Barcelo-refresh

Turecká pobočka společnosti Asus umístila na web informaci o Zenbook 14, který bude vybaven procesorem Ryzen 7 7730.

Z názvu lze opět odvodit model pro rok 2023 (sedmička), výkonnou konfiguraci (druhá sedmička, pravděpodobně tedy osm jader) a použití jádra Zen 3 (trojka). Nula na konci znamená standardní konfiguraci (tedy zmíněná jádra Zen 3 v kombinaci s Vega+ = APU Barcelo-refresh). Kdyby na konci figurovala pětka, znamenalo by to vyšší řadu (Zen 3+ a RDNA 2 = APU Rembrandt-refresh).

APU je tedy již druhý refresh architektury Zen 2. Ten první přinesl podstatné snížení spotřeby zejména v klidu a v nízké zátěži díky implementaci prvků, které tehdy AMD vyvinula pro Zen 3. Lze očekávat, že novinka přinese další zlepšení v tomto směru z vývoje Zen 3+ a Zen 4, přinejmenším v takové podobě, kterou lze starší architektuře implementovat.

Ryzen 7 7730U bude určen především těm, kteří nepotřebují špičkový výkon integrované grafiky. Vega+ je stále nad úrovní čehokoli, co v integrované podobě nabízí Intel, ale nelze přehlížet že RDNA 2 přinesla výrazný posun a RDNA 3 u APU Phoenix bude nejspíš ještě větší skok. Rozdíl výkonu mezi těmito třemi generacemi je ale u GPU podstatně větší než u CPU. Zatímco u Phoenix oproti Barcelo-refresh bude procesorový výkon vyšší řekneme o třetinu (v některých aplikacích asi i trochu víc), grafika Phoenixu bude oproti grafice Barcelo-refresh 3× rychlejší (konzervativní odhad, v některých hrách možná až 3,5-4× rychlejší). Barcelo-refresh tak postačí na 720p nebo 1080p s velmi ořezanými detaily, kde Phoenix nebude mít v novějších hrách problém s 1080p s vysokými detaily nebo 1440p při určitém omezení. Barcelo-refresh tedy poslouží spíše pro uživatele, kteří před grafickým výkonem upřednostňují ten procesorový.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Cenově dostupné mobilní novinky AMD: Barcelo-refresh a Mendocino

Úterý, 1 Listopad 2022 - 10:12 | FiskusCZ | Nebylo by od věci konečně dostat do obchodů...
Úterý, 1 Listopad 2022 - 07:46 | kypec | Presne moja reč, je to až príliš logické a...
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 23:03 | JirkaK | ----
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 18:49 | Akulacz | IdeaPad Gaming 3, displej je stejně špatný,...
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 18:16 | Libor Míšek | A jaká plečka to je? Koukal jsem na ně začátkem...
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 14:07 | bager | AMD marketing v akcii. Najhorsie cislovanie...
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 13:36 | Ziik | Ahoj, už je i u nás k dispozici gaming AMD+AMD...
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 13:00 | XY | Předražený šunt
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 12:31 | Tomas A | No-X: Mám doma zrovna laptop s 5300U, dodám čísla...
Pondělí, 31 Říjen 2022 - 11:56 | Akulacz | No občas se najde aspoň jeden slot, ale tam to...

Zobrazit diskusi