Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chystá Sapphire 1,3GHz a 6GB Radeony HD 7970?

Sapphire Radeon ilustrační
Že mají nové Radeony zajímavý taktovací potenciál, potvrdila většina recenzí. Objevily se dokonce i „dusíkové“ rekordy dosahující 1700 MHz. Nic to ale nemění na překvapení, které vyvolal záměr Sapphiru vydat 1335MHz model…

Kapitoly článků

1.  OC rezervy a portfolio Sapphiru

Už v prvních recenzích si řada uživatelů všimla, že PCB referenčního model Radeonu HD 7970 je dimenzované na poněkud žravější konfiguraci, než jakou tento model nabízí. Konkrétně umožňuje osazení dvou osmipinových napájecích konektorů (referenční model ale nese pouze 8+6-pin) a z pozic pro sedm fází je využitých jen šest:

GCN Radeon HD 7970 napájecí kaskáda
napájecí kaskáda Radeonu HD 7970

Vysvětlení se nabízelo samo - po špatných zkušenostech z počátků 40nm výroby by nepřekvapovala rezerva pro případ, že by spotřeba překonala očekávání. Stejně tak ale mohlo jít o vstřícný krok výrobcům samotných karet, kterým by to usnadnilo vývoj OC modelů - 1 GHz ve specifikacích je z marketingového hlediska pěkné číslo a předpokládáme, že podobný produkt nebude chybět v portfóliu žádného většího výrobce.

GCN schéma architektury velké

Zdá se ale, že společnost Sapphire to plánuje vzít pěkně z gruntu. Pokud na modely popsané v tomto slajdu opravdu dojde, můžeme očekávat celkem 7 verzí, z nich hned první uvedená - Atomic RX - poběží na 1335 MHz pro jádro (+44 %) a 5735 MHz pro paměti (+4 %). Obdobnými parametry by měla disponovat i karta s úsměvným názvem Atomic WC (v balení karty zřejmě najdete Sapphire WC unit ;-).

GCN schéma architektury velké
technologické detaily modelu Atomic RX na výjimečně rozmazaném snímku

Model Toxic 3G by nabídl již snáze uvěřitelnějších 1125 MHz stejně jako VaporX 3G s 1010 MHz. FLEX 6G pak odpovídá klasické edici, která bývá značena jako Eyefinity 6. Nabízí šestici nezávislých výstupů v podobě mini-DisplayPort konektorů. Nakonec už zbývá jen referenční verze a model s alternativním chladičem.

Kapitoly článků
1.  OC rezervy a portfolio Sapphiru

Diskuse ke článku Chystá Sapphire 1,3GHz a 6GB Radeony HD 7970?

Středa, 4 Leden 2012 - 16:55 | no-X | To záleží na dalších změnách v architektuře, ale...
Středa, 4 Leden 2012 - 16:35 | bomberman | Ake vyhody ma znizenie frekvencie unifikovaneho...
Středa, 4 Leden 2012 - 16:23 | Martin Slovak | WC ako Water Cooled?

Zobrazit diskusi