Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2012: Asus ROG Matrix 7970, nejvýkonnější jednočipová grafika?

Asus ROG Matrix 7970 03
Asus se rád chlubí atypickými produkty. Po řadě tabletonotebooků, desce s nejvýkonnější integrovanou grafikou a duální GeForce GTX 680, nás zaujala - pro změnu - jednočipová karta s GPU AMD Tahiti.

Monstrum vychází z vlastního PCB společnosti Asus, které co do rozměrů (především na šířku) výrazně překonává referenční kartu. Stejně jako MARS III (postavený na dvojici GeForce GTX 680) se ani tato karta v nejbližší době nedostane do prodeje, takže Asus o parametrech strategicky mlčí.

Čínské redakci VR-Zone ale sdělil, že bude přetaktovaná z výroby přinejmenším o 25 %, což by znamenalo zvýšení frekvencí ze stávajících 925 MHz na minimálně 1160 MHz. Pokud by se čtvrtina navíc vztahovala i na paměti, musely by běžet alespoň na 6900 MHz, což by byl o něco větší oříšek, než OC jádra.

Asus ROG Matrix 7970 05
Asus ROG Matrix 7970

O teploty se stará velký dvouvětrákový chladič. Karta zabere tři sloty, ale sluší se připomenout, že chladič je tím, co někteří výrobci nazývají 2,5slotový: Mnohdy totiž ke slotům udaným výrobcem musíte stejně ponechat ještě jeden volný, aby měla karta odkud brát vzduch (z dvouslotového řešení se tak prakticky stává tříslotové a ze tříslotového čtyřslotové). Značením „2,5 slotu" je pak obvykle míněn stav, kdy karta vyžaduje tři sloty, ale v těch už je zahrnutý i prostor pro přísun nezbytného množství vzduchu.

Co nás na kartě zaujalo asi nejvíc, je řešení obrazových výstupů: K dispozici jsou dva dual-link DVI konektory a o slot níže čtveřice DisplayPortů. Díky tomu je možné bez jakéhokoli přídavného zařízení využít potenciál všech šesti výstupů, který GPU Tahiti nabízí.

Asus na Computexu 2012:

Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Computex 2012: Asus ROG Matrix 7970, nejvýkonnější jednočipová grafika?

Žádné komentáře.