Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

17W Trinity ve čtyřjádrovém provedení skutečně bude

AMD Trinity die
Přinejmenším server VR-Zone si tím je „téměř jistý“. Mimo tuto informaci přinesl ještě dvě další, které se s napětím očekávaného APU týkají - a které nás po pravdě řečeno nemálo překvapují…

Není divu, že řada uživatelů měla o realizaci 17W čtyřjádrového procesoru s integrovanou grafikou vyráběném na 32nm procesu pochybnosti. Na druhou stranu TDP v dnešní době není jen automatický důsledek nastavené frekvence a vlastností výrobního procesu, ale číslo, se kterým si výrobci mohou hrát a nastavit ho, jak potřebují. Současné technologie totiž umožňují monitorovat jak zátěž CPU, tak i GPU a průběžně hlídat, zda v daný okamžik nedojde k jeho překročení a podle toho reagovat úpravou taktovacích frekvencí nebo napětí.

TDP proto z principu není problém, důsledkem popsaných omezení ale mohou být dopady na výkon. Čím je TDP nižší, tím jsou omezení pro taktovací frekvence a pracovní napětí vyšší a to se samozřejmě na výkonu podepíše. Tím více nás překvapuje další tvrzení VR-Zone, podle nějž 17W Trinity dost dobře může nabídnout procesorový i grafický výkon vyšší než 17W Ivy Bridge.

AMD Trinity mobile
mobilní Trinity - 17W verze vpravo

Vyšší grafický výkon skutečně není nereálný (v segmentu plně taktovaných čipů pro desktop se zdá, že hrubý 3D výkon Ivy Bridge dožene loňské APU Llano, ale na Trinity stačit nebude, takže by i situace v segmentu low-endu mohla být analogická). O vyšším procesorovém výkonu ale máme pochybnosti, takže naopak uvedeme důvody, proč tomu tak být nemusí: Ačkoli se zdá, že CPU jádra Piledriver v Trinity jsou o něco efektivnější než jádra Bulldozeru, na dotažení efektivity procesorů Intelu to stačit nebude. I přes čtyři jádra Trinity oproti dvěma HT jádrům Ivy Bridge, nemusí být výsledný výkon vyšší. Ivy Bridge totiž disponuje výhodou v podobě úspornějšího 22nm procesu, díky němuž nebude muset omezovat taktovací frekvence tak výrazným způsobem. V případě aplikací, které postrádají kvalitní optimalizace pro vícejádrové procesory, může být výše taktované dvoujádro oproti níže taktovanému čtyřjádru v určité výhodě.

Závěrem si necháváme poslední poselství, se kterým VR-Zone přišel: Pesimisty přesvědčené, že Trinity bude pomalejší než Llano, čeká překvapení. Nám to přijde docela úsměvné; AMD by neměla důvod projektovat čip, který by byl pomalejší a zároveň větší (tzn. dražší na výrobu) než jeho předchůdce, a tak tuto úvahu VR-Zone (byť zřejmě míněnou seriózně) bereme spíše jako páteční odlehčení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 17W Trinity ve čtyřjádrovém provedení skutečně bude

Pondělí, 16 Duben 2012 - 07:34 | NRX | No som na nové Trinity zvedavý. Nakoľko pre mňa...
Pátek, 13 Duben 2012 - 15:56 | no-X | Grafika je ve všech verzích Trinity fyzicky tatáž...
Pátek, 13 Duben 2012 - 15:19 | kapa | Asi tak, ked k tomu priratam, ze v tej 17W verzii...
Pátek, 13 Duben 2012 - 14:41 | ptipi | Chtělo by to návrat do reality. Aby výkonově...

Zobrazit diskusi