Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další komponenty, datové úložiště

ASUS Eee PC po odejmutí horního krytu i s klávesnicí
Maličký notebook ASUS Eee PC máme v redakci již nějaký ten pátek a vy už jistě čekáte na další pokračování, které jsme vám slíbili po prvních dojmech. My jsme s ním záměrně čekali až na letošní rok, protože namlsat vás před Vánoci by bylo nevhodné, neboť se tato „hračka“ u nás nemá prodávat ještě ani tento měsíc. Možná i právě proto jsme se rozhodli další povídání opět rozdělit na několik částí. V té dnešní se podíváme, z čeho se vlastně ASUS Eee PC skládá a co uvnitř obsahuje. Máte-li tedy rádi pohled na elektronické součástky, pokračujte směle ve čtení.

Kapitoly článků

2.  Displej
4.  Další komponenty, datové úložiště

ENE KB3310

Poměrně důležitým čipem je také KB3310 (KB3310QF) od firmy ENE Technology. Ten je takovým univerzálním řadičem pro záležitosti, které se dějí v pozadí. Má na svědomí řízení nabíjení baterie a reportování stavu, uspávání a probouzení notebooku, tlačítko Power, indikaci zavřeného nebo otevřeného krytu (displeje), speciální „Fn“ klávesy pro ovládání jasu nebo zapínání a vypínání Wi-Fi, přední indikační LEDky a v neposlední řadě též monitorování teploty procesoru a řízení otáček větráku. S jeho pomocí lze také měnit napětí procesoru, které je ve výchozím stavu sníženo (jak již bylo řečeno, procesor běží jen na 630 MHz, má totiž sníženou rychlost sběrnice ze 100 na 70 MHz a také je do něj pouštěno nižší napětí, s nímž je prakticky neschopen běžet na plné frekvenci, výsledkem je pak nižší výkon, menší tepelné vyzařování a prodloužení výdrže baterie). Pokud by někdo chtěl rozběhat procesor na plné frekvenci 900 MHz, musel by tomuto čipu říci, aby mu zvýšil napětí. Lze to, existují na to příslušné příkazy na jistých I/O portech, ale těmi vás nebudeme zatěžovat. Snad jen doplníme, že dokud má procesor do 54 °C, větrák je zcela vypnut a celý notebook je tak vlastně úplně zticha. Mezi 55 až 68 °C běží na 40 %, od 69 do 80 °C už 65 %, 81 až 90 °C roztočí větrák na 80 % a když jde teplota ještě výše, větrák se točí naplno. Při běžném používání není téměř možné dostat větrák nad druhou úroveň, avšak při těchto otáčkách není schopen dostat teplotu procesoru tak nízko, aby se vypnul (46 °C). Leda byste jej provozovali v současné době venku, když je zima, to se opravdu větrák vypne (vyzkoušeno).

ICS 9LPR426A

Jedním z posledních důležitých čipů na vrchní straně desky Eee PC je ICS 9LPR426A (9LPR426AGLF). Jde o nízkonapěťový časovač všeho možného, řídí takt procesoru, PCI i PCI Express řadiče, SATA řadiče i USB.

Ještě bychom tu našli pár čipů, ale ty už nejsou tak zajímavé, daleko bohatší je spodní strana. Ještě než se tam podíváme, musíme v souvislosti s jediným rotačním tělískem v tomto notebooku, tedy větráčkem, zmínit takovou drobnost. Poněkud jsme nepochopili, proč je větráček umístěn na odvrácené straně desky, než je procesor. Připadá nám tu takový dosti bezvýznamný. Vzduch, který pak vyfukuje, je sice trochu teplý, ale za normálních okolností (běžná pokojová teplota) není schopen uchladit procesor tak, aby se přestal točit. A protože má i na první stupeň slyšitelné otáčky, může záhy lézt na nervy.

Detail větráčku
Dno ASUS Eee PC 4G s větráčkem

Nyní už se pojďme podívat na spodní stranu desky. Zde jsou umístěny čtyři nápadně stejné čipy, jde samozřejmě o úložný prostor v podobě čtyř gigabajtových flash čipů, které obsluhuje řadič SM223 od společnosti Silicon Motion (tak se pak také disk v BIOSu hlásí). Zde jsou zrovna čipy od společnosti Intel, v jiných noteboocích mohou být použity třeba i čipy od firmy Hynix.

Flash paměti Intel 29F08G08CANB2
Řadič flash pamětí Silicon Motion SM223

Na 8GB verzích Eee PC zde není nic, nejsou zde flash čipy ani řadič, vše je přesunuto na mini PCI Express kartu, která se strká do slotu vedle paměti. Prý je to také jedna z možností, jak rozšířit kapacitu 4GB Eee PC – prostě přidáte příslušnou kartičku, která se v systému tváří jako další disk.

HD Tach - SSD Silicon Motion SM223A

Jak vidíte, rychlost je přijatelná, i když žádný extra rychlík to samozřejmě není. Příjemné je, že podobných rychlostí dosahuje i pro zápis, což jsme otestovali v praxi kopírováním souboru ve Far Manageru (povšimněte si hlavně rychlosti zápisu, rychlost čtení ukazuje spíše schopnosti Wi-Fi v jedné místnosti na 54 Mbit/s):

Ukázka rychlosti zápisu na SSD Silicon Motion SM223A

Kapitoly článků
2.  Displej
4.  Další komponenty, datové úložiště

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Anatomie ASUS Eee PC 4G (701)

Neděle, 6 Červenec 2008 - 13:35 | Anonym | má to vůbec diskovou mechaniku???
Středa, 20 Únor 2008 - 08:48 | WIFT | >> zx12345: Já teda nevím, jak ve...
Úterý, 19 Únor 2008 - 22:57 | Anonym | "dirka ve spodni casti vpredu"...
Úterý, 19 Únor 2008 - 14:41 | Anonym | to Rony1: A ještě jeden odkaz, kdyby ti to...
Úterý, 19 Únor 2008 - 14:37 | Anonym | To Rony1: Koukni sem:http://gsmobil.inshop.cz/...
Úterý, 19 Únor 2008 - 10:14 | Anonym | to UWE : Kde jsi EEE pořídil ? z USA se...
Středa, 30 Leden 2008 - 14:05 | Anonym | Tak uz ho mam od pondeli doma - a ...
Pondělí, 28 Leden 2008 - 08:17 | WIFT | >> billjr: Tývogo, tak to je mazec...
Sobota, 26 Leden 2008 - 11:45 | Anonym | Tak jaxem nakousl to nesmyslne neucinne chlazeni...
Sobota, 26 Leden 2008 - 09:41 | Anonym | jj, krasna ukazka vnitrnosti a pak dopadnete jako...

Zobrazit diskusi