Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Detaily nového Intel Amber Lake-Y procesoru odhaleny

Amber Lake-Y, tedy nástupce současného Kaby Lake ULV procesoru, byl představen už na letošním Computexu, ale bez dalších podrobností. Nyní Dell a NextLab501 odhalil jméno a pracovní frekvence nových úsporných procesorů.

Procesor Intel Amber Lake-Y se poprvé objevil v minulém týdnu na internetu skrze Rumunské stránky NextLab501 v nově chystaném Dellu XPS 13 2v1. Další zdroj se dokonce zmiňuje o možnosti použití právě tohoto procesoru i v nadcházejícím omlazení MacBooku 12, který v současné době používá úsporný Core m3 sedmé generace. S nedávným vylepšením MacBooku Pro, který dostal až šestijádrový Core i9 procesor, je to velmi pravděpodobné.

Nyní už jen čekáme na oficiální představení vylepšeného 14nm procesu právě na Amber Lake procesoru. Procesory budou zaměřeny hlavně na tablety a 2v1 navržené pro pasivní chlazení, stejně jako tomu je u současných Kaby Lake-Y procesorů.

Hlavní změnou bude navýšení jak základní, tak turbo frekvence, ale na úkor navýšení TDP z 4.5 W (Kaby Lake-Y) na 5 W. Zbylé parametry zůstanou nezměněny a to včetně počtu jader. V čipu se bude nacházet opět 4 MB L3 cache a integrovaná grafická jednotka UHD 615.

Specifikace jsou následující:

Core m3-8110Y - základní frekvence 1.1 GHz s boostem 2.7 GHz pro obě jádra (Jednojádrový boost bude až 3.4 GHz)
Core i5-8200Y - základní frekvence 1.3 GHz s boostem 3.2 GHz pro obě jádra (Jednojádrový boost bude až 3.9 GHz)
Core i7-8200Y - základní frekvence 1.5 GHz s boostem 3.6 GHz pro obě jádra (Jednojádrový boost bude až 4.2 GHz)

Frekvence při boostu pochopitelně nevydrží fungovat věčně. TDP značně limituje celkový čas, po kterém můžou jádra na maximálních frekvencích fungovat. A stejně jako u předchozí generace je TDP variabilní v rozsahu 3.5 W - 7 W, a je tedy na výrobci konkrétního počítače, jak procesor nastaví a definuje mu chlazení, čímž ale může ovlivnit jak výdrž na baterii, tak i výkon.

Základní frekvence se sice jeví nízké, ale s pomocí turba se procesor může jevit stejně výkonný, jako 15 W procesory, ale tohle platí hlavně u málo náročných aplikací, které využijí skokového turba. Chlazení více než s jistotou neudrží procesor ve vysoké frekvenci dlouho. To ale u pasivně chlazených krabiček nelze ani vyžadovat. Můžeme se jen dohadovat, proč Intel nevyužije v tomto případě nový 10nm proces, ale z těch pár exemplářů, co jsou k dispozici lze usuzovat, že Intel tento proces plně nevyladil.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Detaily nového Intel Amber Lake-Y procesoru odhaleny

Čtvrtek, 26 Červenec 2018 - 07:26 | frr | Když tak koukám na to BGAčko na fotce... proboha...
Středa, 25 Červenec 2018 - 09:59 | Anonym | A ono je na trhu něco od konkurence, nebo jen tak...
Úterý, 24 Červenec 2018 - 20:03 | neilz bellic | Myslim ze momentalne je uplne nejhorsi doba na to...

Zobrazit diskusi