Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dodávaná aplikace, webový server

320GB Western Digital NetCenter
Aby vám před víkendem nebylo smutno, přinášíme vám dnes tradiční páteční recenzi, tentokrát na další síťové zařízení, jež svými schopnostmi přesahuje pojem „externí pevný disk“ v mnoha směrech. Recenze jako taková pak bude samozřejmě protkána srovnáním s obdobným zařízením 200GB Maxtor Shared Storage, jehož test jsme vám přinesli v srpnu tohoto roku. Pohodlně se usaďte, právě začínáme ...

NetCenter EasyLink

NetCenter EasyLink NetCenter EasyLink: přiděleno unikátní jméno

Jako obslužná aplikace se vám dostane do rukou NetCenter Easy link, který budete v podstatě potřebovat jen pro založení uživatelského účtu, či automatickou změnu jména jednotky. Rozhodně se hodí ale jako informátor o stavu jednotky, který má ikonu umístěnou v systémové liště.

Pokud byste náhodou chtěli mít připojeno v síti více NetCenter zařízení, můžete si nechat vygenerovat unikátní jméno (nebo jednotku pojmenovat ve webovém rozhraní podle svého), pak se z obrázku vlevo nad tímto odstavcem stane (v našem případě) obrázek vpravo.

NetCenter EasyLink: vytváření složky

Samozřejmě umí i další věci, jako třeba zakládání složek, které lze rovnou v něm namapovat na nějaké písmeno jednotky. Složky pak samozřejmě můžete vytvářet i pomocí webového rozhraní (viz dále).

Webové rozhraní

Stejně jako v případě MSS, i u NetCenteru se většina operací dělá přes webové rozhraní serveru, který je v disku uložen. Stačí tedy do vašeho prohlížeče zadat jméno zařízení (v našem případě netcenter-03af) nebo jeho IP adresu (172.30.1.175) a můžete se pustit do nastavování.

NetCenter: inicializace NetCenter: odsouhlasení licence NetCenter: nastavení jména/hesla administrátora NetCenter: nastavení systémového času/data a časové zóny NetCenter: výzva pro zadání jména a hesla NetCenter: ukončení počáteční konfigurace

Nejprve vás průvodce provede počáteční inicializací, kde založíte příslušný účet. Zde je snad jediná drobná bezpečnostní slabina disku, protože to funguje plně v duchu hesla „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Prostě, kdo jako první provede toto počáteční nastavení, dostává administrátorská práva na disk. Proto také Westerni v manuálu na opravdu mnoha místech upozorňují červeným písmem na fakt, že je tento úkon nutno provést pokud možno co nejdříve.

Jen tak na okraj, NetCenter má stejný neduh jako MSS, a to ten, že komunikace běží přes standardní HTTP, takže pro člověka znalého patřičných fint není problém si administrátorské heslo odchytit.

Následuje nastavení systémového času, data, časové zóny země a města pro zařízení (připomínáme, že vnitřní „počítač“ nejspíše „běží na linuxu“). Poté již pro další přístup přes webové rozhraní bude NetCenter požadovat jméno a heslo roota.

NetCenter Manager

Nyní si postupně projdeme všechna nastavovátka, co jich na webovém serveru zařízení je. Toto je uvítací stránka s jednotlivými sekcemi:

NetCenter: úvodní menu

System Summary

NetCenter: základní přehled systému

S touto položkou je to jednoduché, má za úkol jen a pouze informovat o základních údajích, zahrnujíce v to i přehled sdílených složek, nalezené připojené tiskárny a stav obsazení jednotlivých partition (alias diskových oddílů).

General Setup

NetCenter: obecná nastavení NetCenter: nastavení jména a pracovní skupiny

Po klinutí na tuto položku se objeví přehled základních nastavení jako aktuální datum/čas, IP adresa, maska podsítě, název pracovní skupiny a znovu verze firmware. Název zařízení a pracovní skupinu lze měnit v položce Update Device / Workgroup Names a to do maximální délky 15 znaků.

NetCenter: volba získání IP adresy NetCenter: IP přes DHCP nebo ručně NetCenter: ruční volba IP adresy a masky podsítě NetCenter: nastavení adresy brány NetCenter: ukončení síťových nastavení

Další položka Obtain Network Adress spouští „wizarda“, který vás krok za krokem provede nastavením síťových parametrů NetCenteru. V kroku 1 volíte, zda si má disk potřebné údaje (IP adresu, masku podsítě, adresu brány) zjistit automaticky z DHCP serveru, nebo budete zadávat manuálně (my jsme stejně jako v případě MSS získali síťové nastavení bez jakýchkoliv problémů z našeho serveru, na kterém běží dhcp 3 v distribuci Debian Linux 3.0 Woody). Není však problém zadat údaje ručně, jak ukazují další kroky wizarda.

NetCenter: upgrade firmware

Také je možno v položce Upgrade firmware nahrát nový firmware, v našem případě však byl nahrán poslední, který je dostupný na webu Western Digital.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 320GB Western Digital Essentials NetCenter

Úterý, 31 Červenec 2007 - 20:36 | Milan Jelito | 2 Lime @ 85.70.5.183 - středa, 15. března 2006,...
Středa, 13 Červen 2007 - 18:26 | Anonym | Tak už to má můj NetCenter za sebou, před více...
Úterý, 24 Duben 2007 - 12:13 | Anonym | Lze k disku pristupovat pouze pres USB z pocitace...
Čtvrtek, 12 Duben 2007 - 11:54 | jaydoo | Mam tento NetCenter a mám takýto problém. Mám na...
Pondělí, 28 Srpen 2006 - 10:11 | Anonym | Tak jsem na to prisel sam... mohl za to hub, do...
Pondělí, 28 Srpen 2006 - 09:15 | Anonym | Poridil jsem si tento disk (250 giga) a mam...
Pondělí, 24 Červenec 2006 - 15:18 | Martin Bartoň | ExminiStr: No to tedy nevim. Já tam mám sklad MP3...
Pátek, 21 Červenec 2006 - 15:42 | Anonym | Milý Martine, rád bych sdílel tvůj optimizmus,...
Úterý, 30 Květen 2006 - 18:11 | Martin Bartoň | ExMinistře: Já bych spíš řekl, že vadnej je ten...
Úterý, 30 Květen 2006 - 12:42 | Anonym | NetCenter mám asi 4 měsíce. Vibrace běžícího...

Zobrazit diskusi