Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Evropská unie v roce 2004

Internet pro všechny logo
Zdá se vám nadpis přehnaný? Ekonomický tygr východní Evropy, jak naší zemi ještě nedávno označovali, a na úrovni s Albánií? To snad ne! Ale ano. Jde totiž o možnost rychlého připojení k internetu. Právě takto vyznívá srovnání, které nám zaslal Pavel Sviták, iniciátor Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny. Zdá se vám, že se internetu v poslední době věnujeme více něž kdy jindy? Že by se tyto články měly spíše objevovat na Lupě? My si to nemyslíme. Jde totiž i o vás, naše čtenáře. I nám leží na srdci liknavost našich institucí, úřadů a monopolů v této věci. Proto jim dáváme prostor i u nás. Čím více lidí bude vědět jaká je pravda, tím lépe!

Kapitoly článků

2.  Evropská unie v roce 2004

V květnu roku 2004 se EU může dočkat rozšíření o další desítku zemí převážně východní Evropy. Jedná se o Českou republiku, Kypr, Lotyšsko, Maltu, Slovensko, Estonsko, Litvu, Maďarsko, Polsko a Slovinsko. Hodně se mluví o zchudnutí Unie. Co je na tom pravdy nechme ekonomům, podívejme se raději, jak tato desítka nových členů zamíchá pořadím předchozího grafu.

Měsíční poplatek za DSL služby v EU + kandidátské země

Tyto grafy vychází již z výše uvedeného celosvětového průzkumu, kde jsou také DSL služby jednotlivých zemí stručně charakterizovány včetně zdrojových odkazů.

Abychom dostali určitou představu o ekonomické vyspělosti, srovnejme kandidátské země podle ukazatele HDP (přepočet na jednoho obyvatele).

Srovnání podle HDP

Mezi desítku možných budoucích členů EU jsou pro lepší představu zařazeny tři nejchudší současné členské státy Portugalsko, Španělsko, Řecko, a také celkově nejbohatší Lucembursko. Jak je vidět, podle tohoto srovnání poměrně chudé Estonsko má hned vedle Kypru nejlevnější ADSL, které dokonce není omezeno ani datovým nebo časovým limitem.

Východní Evropa tedy v současné době v této moderní technologii za Evropou západní nijak výrazně nezaostává. Hlavní rozdíl je v tom, že západoevropské země již prochází jakousi druhou etapou, která se projevuje snižováním cen, zlepšováním kvality připojení, případně doplňkovými službami. Příkladem za všechny může být výrazné zlevnění u německého operátora T-Online, nebo ambiciózní plány španělského operátora vybudovat skutečně širokou paletu doplňkových služeb včetně VoD (Video on Demand video na vyžádanou) v podobě několika desítek televizních programů. Stručně řečeno, technologiím xDSL je dávána v celém světě velká budoucnost.

Ve zbývající části článku se pokusím stručně vystihnout česko slovenský stav a znovu tak připomenout již pomalu trapnou skutečnost, že jsme společně se svými východními sousedy jedinými zeměmi tzv. EU 2004 bez dostupného širokopásmového Internetu.

Kapitoly článků
2.  Evropská unie v roce 2004

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Izolace v srdci Evropy, za námi jen Albánie

Žádné komentáře.