Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Slovenské problémy

Internet pro všechny logo
Zdá se vám nadpis přehnaný? Ekonomický tygr východní Evropy, jak naší zemi ještě nedávno označovali, a na úrovni s Albánií? To snad ne! Ale ano. Jde totiž o možnost rychlého připojení k internetu. Právě takto vyznívá srovnání, které nám zaslal Pavel Sviták, iniciátor Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny. Zdá se vám, že se internetu v poslední době věnujeme více něž kdy jindy? Že by se tyto články měly spíše objevovat na Lupě? My si to nemyslíme. Jde totiž i o vás, naše čtenáře. I nám leží na srdci liknavost našich institucí, úřadů a monopolů v této věci. Proto jim dáváme prostor i u nás. Čím více lidí bude vědět jaká je pravda, tím lépe!

Kapitoly článků

3.  Slovenské problémy

Poskytovatelé zde představili vysokorychlostní připojení již před čtyřmi roky. Šlo o využití pronájmu holého páru vodičů, na které připojovali ADSL modemy a zprostředkovávali tak internetové připojení. Vzhledem k tomu, že pronájem alternativního digitálního okruhu s nejnižší rychlostí 64 kbps vycházel na 8500 Sk za měsíc, stalo se ADSL velice populárním. Slovenský Telecom (ST) pronajímal koncové telefonní přípojky (místní smyčky) za 800 Sk měsíčně. "Nešlo o klasický model nasadenia ADSL technólogie, ale prepojenie bod-bod vo väčšine prípadov symetrickými rýchlosťami. Takéto pripojenia naša spoločnosť poskytovala a bol o ne veľký záujem," komentoval Stanislav Molčan, sales and marketing director GTS Slovakia.

Pak ale začal "úřadovat" ST. Nejprve zdražil pronájem místních vedení na dva a později ještě na čtyři tisíce, aby posléze (duben 2000) přestal další místní vedení pronajímat úplně. Pro stávající zavedl službu Analog Plus s měsíčním poplatkem 6000 Sk. Později ještě začal ST "dovybavovat" místní smyčky s DSL modemy frekvenčními filtry, které zkreslovali dosažitelnou přenosovou rychlost pod úroveň modemového spojení. Jednalo se o zneužití dominantního postavení ST, za což mu bylo uděleno několik pokut ze strany Protimonopolního úřadu SR, poslední na 50 mil. Sk.

To byl tedy konec vysokorychlostního připojení od alternativních operátorů na Slovensku. Co se týče DSL přímo od ST, můžeme zhruba pokračovat v nastíněném časovém sledu. Představitelé ST začali hovořit o ADSL přibližně v červenci 2001. To už ale směřovala na ST kritika i ze strany sdružení Internet pre všetkých na Slovensku. "Koncom apríla minulého roka ST predstavili tzv.komerčný pilot ADSL, teda testovaciu prevádzku za úhradu. Išlo o sto prípojok na niekoľkých uliciach v Bratislave o ktoré bol naozaj veľký záujem. Na internete sa začal priam ošiaľ, ktorý podporovali vyhlásenia ST," vysvetľuje Peter Polakovič, prezident združenia Internet pre všetkých.

Problémem ale byly nepřijatelné obchodní podmínky a cena připojení. "Ponuka na spoluprácu zo strany ST bola absolútne neakceptovateľná a pre operátorov znamenala generovanie pravidelných vysokých mesačných strát," řekl nám Stanislav Molčan.

Asociace poskytovatelů Internetu (API) podala následně kolektivní žádost na Telekomunikační úřad a Protimonopolní úřad SR o zastavení "komerčního pilotu" a obvinili ST ze zneužití dominantního postavení na telekomunikačním trhu. Protimonopolní úřad o týden na to uznal argumenty API a nařídil přerušení poskytování ADSL.

A jaká je situace dnes? ST připravil na 15. ledna testovací pilot, tentokrát pouze pro poskytovatele. Podle slov Jána Kondáša, viceprezidenta ST pro komunikaci, se do pilotu přihlásilo okolo sedmi poskytovatelů. Do testu se přihlásila i firma GTS a přivítá co nejrychlejší nasazení technologie ADSL. "Podmienkou je však ponuka seriózneho wholesale modelu zo strany ST, ktorý by bol zaujímavý pre všetky tri strany, teda ST, alternatívnych operátorov a koncového zákazníka," zdôraznil S. Molčan. "V prípade opätovnej nekorektnej ponuky zo strany ST sa GTS Slovakia ako člen API opätovne obráti na Protimonopolný úrad spolu s ostatnými členmi asociácie."

Mezi uchazeči o pilot ale nefiguruje Dial Telecom "Díky podmínkám, které si ST stanovily, se tohoto testu nezúčastníme. Toto rozhodnutí může být zvráceno za předpokladu, že se signifikantním způsobem dané podmínky změní," komentoval Zbyněk Pospíchal, ISP and data services manager Dial Telecomu.

"Na Slovensku dúfame, že cenovo prístupná komerčná ponuka pripojenia do Internetu prostredníctvom technológie ADSL tu bude čo najskôr," nádejá sa Peter Polakovič. "Posledné informácie zo strany ST hovoria o komerčnom zavedení ADSL v druhom štvrťroku tohto roka. Predstavitelia ST už dlho zdôrazňujú, že v tomto roku ADSL naozaj zavedú. Veríme v to, veď zavedením ADSL by sa na Slovensku veľa vyriešilo. Ešte ale nie je nič dohodnuté. Dianie v minulom roku pritom potvrdzuje, že sa môže stať všeličo. Pokiaľ to ale bude potrebné, pomôžeme," dodal Peter Polakovič.

Kapitoly článků
3.  Slovenské problémy

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Izolace v srdci Evropy, za námi jen Albánie

Žádné komentáře.