Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Izolace v srdci Evropy, za námi jen Albánie

Internet pro všechny logo
Zdá se vám nadpis přehnaný? Ekonomický tygr východní Evropy, jak naší zemi ještě nedávno označovali, a na úrovni s Albánií? To snad ne! Ale ano. Jde totiž o možnost rychlého připojení k internetu. Právě takto vyznívá srovnání, které nám zaslal Pavel Sviták, iniciátor Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny. Zdá se vám, že se internetu v poslední době věnujeme více něž kdy jindy? Že by se tyto články měly spíše objevovat na Lupě? My si to nemyslíme. Jde totiž i o vás, naše čtenáře. I nám leží na srdci liknavost našich institucí, úřadů a monopolů v této věci. Proto jim dáváme prostor i u nás. Čím více lidí bude vědět jaká je pravda, tím lépe!

Kapitoly článků

1.  Evropská unie v roce 2003

Prosincový summit Evropské unie v Kodani nastínil, jakou cestou se bude v následujících létech ubírat její rozšíření. Protože se zabývám dostupností širokopásmového Internetu technologií xDSL ve světě, nemohl jsem opomenout současnou středoevropskou situaci. Nastal totiž docela zajímavý stav. Zatímco z úst některých našich politiků a představitelů Českého Telecomu slyšíme věty o tom, jak je náš telekomunikační trh nesrovnatelný s vyspělou Evropou, zůstáváme nakonec společně se Slovenskem jedinými (v Kodani zmíněnými) evropskými zeměmi bez alternativy DSL připojení.

Vysokorychlostní internet na bázi xDSL se rychle stává nejžádanější komoditou celosvětového telekomunikačního trhu. Jasně to ukazují studie britské společnosti Point-Topic, která se zabývá širokopásmovým Internetem přes klasické telefonní linky technologií DSL v celosvětovém měřítku již od roku 1999. O to smutnější je situace v České republice. Když už se u nás začne hovořit o telefonních linkách, tak většinou o jejich masovém odhlašování, přesně v rozporu se světovým trendem. Mnoho lidí vůbec netuší, že mohou obyčejnou telefonní linku využít k vysokorychlostnímu Internetu.

Evropská unie v roce 2003

Většina zemí současné EU spustila komerční provoz DSL již v roce 1999. Jen pro porovnání, celosvětové prvenství je přisuzováno kanadské společnosti SaskTel, která začala nabízet DSL služby již v roce 1996. Zpět ale k Unii. Její přibližně dvouleté zaostání oproti Americe se již většinou podařilo smazat, alespoň co do rozsahu nabízených služeb. Výjimkou je snad pouze rychlost připojení, ve které severoamerické a především japonské společnosti jasně vedou. Za největšího zpátečníka Evropské unie můžeme považovat Řecko, které stále prochází fází testování, a to již od prosince roku 2000! Pilotní projekt má pouze tři stovky uživatelů a tamní operátor OTE tedy nedodržel obchodní strategii, která slibovala do konce roku 2002 přes 10 000 uživatelů.

Další smutný primát má Irsko, které se své vlastní nabídky ADSL dočkalo až v roce 2002 a chopilo se zároveň i pozice nejdražšího, protože irská telekomunikační společnost Eircom poskytuje připojení i-stream 512 kbps downstream / 128 kbps upstream za v přepočtu 2620 Kč měsíčně. Ucelenou představu o současných cenách si můžete udělat z následujícího grafu.

Měsíční poplatky za DSL služby v EU

Kapitoly článků
1.  Evropská unie v roce 2003

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Izolace v srdci Evropy, za námi jen Albánie

Žádné komentáře.