Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Existuje Zen 4c i Zen 4D, dvě různé úsporné verze jader Zen 4

No ten Zen4c s cca 65% vykonu oproti Zen3 jadrum je hodne velka optimalizace.

Jako ze FAKT velka, takze doufam, ze je to pro specificke servery a Zen4D bude podstatne vykonejsi a dobrym partakem k Zen5.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

wtf? co to mas za matros? jakejch 65%? ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V te prezentaci byl srovnavany produkty.

Produkt postaveny na Zen3, a produkt postaveny na Zen4c. A ze se tam vejde 2x tolik jader (2x denzita), aniz by to zvysilo energeticke naroky (tzn. 2x energeticka efektivita), ale vykon neni dvakrat vyssi, ale JEN 1.25x. To znamena, ze kazde z tech jaderek ma vykon slabsi, nez Zen3. Protoze 2x tolik Zen3 jader by sice bylo velke jako krava, zralo to hodne, ale vykon by to melo cca dvojnasobny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale míchání hrušek a jablek.

- denzita je 2× vyšší (na jádro)
- energetické nároky 2× nižší (na jádro)
- výkon je 1,25× vyšší (na jádro)

Nedává smysl první dvě metriky vztahovat na dvě jádra a druhou na jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne no-Xi, tohle je primo z tveho clanku:

"Ve srovnání se současným 7nm Epyc Milan má Epyc Bergamo dosahovat 2× vyšší denzity, 2× vyšší energetické efektivity a >1,25× vyššího výkonu."

Podle tvych vlastnich slov, je produkt Bergamo, ktery je postaven na Zen4c, jen 1.25x vyssi vykon, prestoze obsahuje 2x tolik jader. A hlavni rozdil je, ze v Milanu jsou Zen3, kdezto v Bergamu jsou Zen4c.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ta citace je z mého článku, ale není v ní ani slovo o tom, že Zen 4c bude mít o 35 % nižší IPC než Zen 3 a ani z té věty nic takového nevyplývá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to nutne vyplyva.

Kdyz s 2x tolik jadry ma jen 1.25x vyssi vykon, jak jinak bys to chtel interpretovat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1.25x vyssi vykon NA JÁDRO

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze takhle to rozhodne nebylo napsano.

Psal jasne, ze se to tyka produktu, produkt Bergamo je o 25% vykonejsi nez produkt Milan, s tim, ze tam je 2x tolik jader, ale nezere to 2x tolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Informace o tom, že byla dosažena 2× vyšší denzita, nijak neimplikuje, že srovnáváme výkon dvou jader s jedním. To je nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Implikuje, protoze si to nijak neoddelil.

Kdybys tam dal tecku, mohli jsme se bavit o tom, ze to spolu nemusi souviset, ale tys tu vetu zformuloval tak, ze to je minimalne jeden z vykladu. A jiny nedava moc smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlasne je to jednoduche, AMD toto už raz urobilo a volalo sa to buldozer, myšlienka dobra len prevedenie na hovno :D
Proste jedno velke jadro a 1 vlakno ma vykon 100%, 1 jadro a 2 vlakna ma vykon 120%
Preto AMD prišlo s tym že dve male jadra po jednom vlakne dosahuju vykon 160% velkeho, pri tych istých rozmeroch a spotrebe. AMD v tedy vyhorelo na tom že skoro všetke aplikacie išli na jedno vlakno a tym padom Intel bol vykonejši a AMD to muselo hnať ku 5 GHz aby sa to trochu dotiahlo na intel.

Inak tie male jadra intelu su genialne pre servery vlasne na ploche jedneho jadra ich tam intel narve 4 su menšie aj nišia frekvencia a jedno male jadro dosahuje len 50% vykonu velkeho, lenže ich tam su 4 to znamena že pri zachovani rozmeru spotreby dokažu vykon zvyšiť o 200% čo je pecka. Druha vec je že software na to u PC nieje stavani a robi problemi u PC, ale pri serverov to bude paradička, preto do toho ide aj AMD ma už prachy na dve architekturi jedno PC, druhy server.
AMD sa popalilo ked dalo len male jadra, teraz intel sa popalil ked ich zmiešal, do tretice ak to rozdelia každe kam patri PC a Serveri tak už by to malo šlapat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně generace stavebních strojů vyhořela na předpokladu, že v serverech je důležitější celočíselný výkon a v desktopu pak chyběl výkon v plovoucí řádové čárce a vektorech. A protože to byla vlastnost té architektury, tak jen samotné úpravy jádra by nestačily, muselo by se sáhnout na datové cesty a cache. A to by znamenalo fakticky novou architekturu celého procesoru. Mne by spíš zajímalo, kolik by přidalo na efektivitě ZEN přidání dalších dvou vláken a jak moc velké úpravy jsou třeba, aby to výkon třeba nesnížilo. Stále mám v hlavě už nevydanou osmou generaci Alpha která 4 vlákna na jádro měla umět. Navíc to mělo být nativní dvoujádro na 4 GHz v roce 2004...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

z pohladu autora by som ocakaval aspon uznanie, ze to nebolo celkom korektne formulovane v clanku a nasledne si to upravil .. ved to nie je ziadna hanba .. nie tu minuskovat a osocovat Maliho..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve článku od vydání nebylo upraveno nic krom překlepu ve slově „malá“. Obsah je stejný a nic se na něm nezměnilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ospravedlnujem sa, neuvedomil som si ze vyssie spomenuta citacia je zo starsieho clanku ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten slajd, který zmiňuje číslo 1,25x, zjevně hovoří o vlastnostech 5nm HPC procesu obecně. Netuším, jak z toho můžete vyvozovat něco o konkrétních jádrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela výkon celý den udržovat vlákno o tom, že jste nějakou větu pochopil jinak.

Nicméně v té větě opravdu není vůbec zmíněný počet jader (ani že by měl být zrovna dvojnásobný) a nedává smysl to číst, že 1,25x výkon se vztahuje zrovna k dvojnásobnému počtu jader.

Aneb příklad: „Nová baterie má oproti předchozímu modelu poloviční velikost a o 20 % vyšší kapacitu.“
Vyplývá z té věty, že kapacita nového modelu je 60 % toho původního?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si ako prišiel k tomuto záveru...v článku sa píše, že na jednotku plochy (cca 80mm2) dostanú so "Zen4c" jadrami na 5nm procese 2x viac jadier (rozumej 16 jadier) a 2x väčšiu energetickú efektivitu ...to znamená: pri rovnakom TDP dá 2x väčší výkon ako 8xZen3, alebo pri polovičnom TDP dá výkon ako 8xZen3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na te prezentaci bylo:

2x tolik jader -> tzn. 2x takova denzita, jak pise no-X

2x energeticka efektivita (stejne tdp pri dvojnasobku jader)

Pouze 1.25x vykonu -> tzn. pri prepoctu na jadro sel vykon dolu a 2x tolik jader ma jen 1.25x vykon.

Coz stale je dobre, pro nektere servery to je porad super vykon navic. Akorat to ma proste specificke pouziti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1.25x je pouze obecná hodnota, rozdíl výkonu mezi 5NM (HPC verze) procesu a 7nm procesesem

2x density je opět obecná hodnota 5nm ( jen hezky marketingově zaookrouhlená )

"Compared to N7, N5 is said to deliver 1.8x routed logic density. In terms of performance, N5 will have either 15% higher performance at iso-power or 30% lower power at iso-performance. Like N7, N5 will have two flavors – mobile customers and HPC. HPC cells will offer an additional option for up to 25% performance improvement over N7"
https://fuse.wikichip.org/news/2567/tsmc-talks-7nm-5nm-yield-and-next-ge...

Ten slajd se evidentně netýká Bergamo, ale Genoa, protože ta je určitě (narozdíl od Bergamo) vyráběná HPC verzí toho procesu a ta hodnota 1x25 se tudíž vztahuje na ni nikoliv na Bergamo.
https://videocardz.com/newz/watch-amd-accelerated-data-center-event-feat...

Pokud má Bergamo mít 128 jader, tak kromě úpravy samotného jádra musí používat i odlišnou verzi výrobního procesu ( tedy ne tu HPC jako Genoa ) ale N5 s vyšší hustotou.

Jediná věc která na tom slajdu nesedí je právě 2x power efficiency. Pokud by mělo jít pouze o hodnoty rozdílů mezi výrobnmími procesy N7 a N5 HPC, tak sedí pouze první dvě, ale rozdíl mezi nimi nebude 2násobný, ledaže by to zahrnovalo konkrétní architektonické úpravy v návrhu jádra Zen4 a z něj vycházející úspory ve spotřebě.

"The Zen 4c chiplet, according to AMD, is built on an HPC variant of TSMC N5. This aims at denser logic and denser cache, likely at the expense of high-end frequency. AMD says that this process offers 2x density, 2x power efficiency, and >1.25x silicon performance over the regular N7 it uses. When asked if this was a specific statement about core performance, AMD said that it wasn’t, and just a comment on the process node technologies. It is worth noting that 2x efficiency is quite a substantial claim based on metrics provided by TSMC on its N7 -> N5 disclosures."

Pokud je budeme chtít vztáhnout na konkrétní produkty, tak HPC verze N5 má nižší hustotu tranistorů (za účelem vyššího výkonu ) a tudíž se nehodí pro Bergamo, ale pro Genoa. Verze s vyšší hustotou pak zřejmě nebude dosahovat takového výkonu, ale umožní lepší energetickou efektivitu, což spolu s omezeným frekvenčním rozsahem perfektně pasuje na Bergamo.

Takže tak jak byl ten slajd odprezentovaný dává smysl spíše pro Genoa a nikoliv pro Bergamo. To se ostatně dozvíme později a možná je jen takovým marketingovým "quazi-slepencem" jen těžko z něj lze něco usuzovat. (rozhodně tedy ne výkon jádra 4c)

o ZEN4 se zatím jen tuší že IPC bude min. 20% , HPC verze procesu umožní sama o sobě až 1x25 vyšší výkon ( bez započteného IPC ) oproti 7N.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no-X napsal zcela jasne, ze produkt s 2x vetsi denzitou (a vime ze cache se hure smrskava, navic o ni nebylo ani reci) dosahuje 1.25x vyssiho vykonu.

Ne obecne kecy. Obecne to mozna bylo jinde. Znovu si precti co no-X psal. V jedne vete, vedle sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však to píšu protože to má blbě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4 by mohl přinést 15-20% nárůst výkonu, plus nějaké rozšíření instrukcí. Větší změny se očekávají od Zenu 5, tam je těch 40-50 % možných. Podle toho, jak nadšeně o něm mluvil "otec Zenu" M. Clark v nedávném interview pro PotatoHeada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z tých Clark-ových nadšených slov, my to pripadá tak, že už aj Zen 5 bude architektúra stavaná prioritne na vysoké IPC, relatívne veľa tranzistovorov (3nm výroba, to ale vyrieši) a relatívne nízke cieľové frekvencie (oni dobre vedia, že 4Ghz "bariera", je hranica za ktorou sa efektivita rapídne zhoršuje a menšie nanometre stým už veľa nespravia), tak ako to majú veľké jadrá Apple "Firestorm" v procesore M1...nebyť 5nm procesu, tak by to až taká bomba asi nebola, čo sa týka efektivity, ale zámer je jasný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nárůst IPC Zen 4 by neměl být pod 20 %, ale očekávat u Zen 5 50 %, mi přijde dost nepodložené. Dva roky jim trvá zvýšit IPC Zen 3-> Zen 4 o 2x %, ale rok na to udělají 50% skok?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD počíta s rastom IPC Zen4 vs Zen5 na úrovni Pilledriver vs Zen a AMD prekonáva tradične očakávania rastu IPC od Zen-u a AMD má násobne viac zamestnancov ako v čase Zen-u (viď dole)

AMD Zen 3+, Zen 4 and Zen 5 details begin to leak
February 11, 2021

Moving on to Zen 4, the upcoming AMD processor will be based on the TSMC N5 node. Expected to come with a +25% IPC gain compared to Zen 3 and an all-core clock of 5.0GHz, the Zen 4 architecture is set to bring a significant improvement over its predecessor

Lastly, there’s Zen 5. Considering we are still far away from its release, there’s still a lot that might change, but as per this report, the Zen 5 design goal is to offer the same generational leap as from Piledriver to Zen (40% IPC gain).
https://www.kitguru.net/components/cpu/joao-silva/amd-zen-3-zen-4-and-ze...

Bleskově: Ryzen překonal slíbené IPC, AMD zveřejnila specifikace a české ceny
22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“. Krom toho s zveřejnila další údaje včetně specifikací a cen - i pro Českou republiku.
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou informací je zatím několik problémů:

1. Pochází z webu Chips and Cheese, který sice v minulosti vypustil několik „exkluzivních“ informací, ale zdaleka ne všechny se potvrdily.

2. Daný článek končí větou: „The only thing that we are claiming with any level of certainty is the claim of a Genoa ES sample being 29% faster then Milan at the same clocks.“

3. Žádný ze spolehlivých leakerů dosud tuto informaci nepotvrdil.

Bylo by velmi pěkné, pokud by se AMD rok po vydání Zen 4 (+2x % IPC) vytasila se Zen 5 s ~50% nárůstem IPC, ale i kdybychom věřili, že to skutečně AMD na počátku vývoje plánovala, zůstává tu výše zmíněná otázka: V situaci, kdy potřebuje co nejdříve uvést nástupce Zen 4, aby zvládala konkurovat Intelu (Meteor Lake, na který na Zen 4 stačit nebude), může mít trochu jiné priority než si dávat na čas s laděním IPC v laboratořích, když jí hrozí reálná ztráta tržního podílu od Meteor Lake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas.
Akurát vývoj a ladenie výroby Zen-u trvalo bez 5 dní 5,5 roka. A 5,5 roka od začiatku vývoja Zen 5 bude v septembri/září 2023. a to bude tak 3/4 roka po Meteor lake

AMD Ships First "Bulldozer" Processors
September 07, 2011 7:45am EDT
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

AMD Ryzen(TM) 7 Desktop Processors Featuring Record-Breaking Overclocking Performance Available Worldwide Today
March 02, 2017
After four years and thousands of hours of development, AMD today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/753/amd-ryzentm-7-d...

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

Intel ukázal testovací čipy Core 14. generace Meteor Lake. Dorazí v roce 2023
o bude asi začiatok rok 2023, keď to vyjde. Niekoho možno zaujíma, ako dlho trvá vývoj a výroba x86 CPU, a podľa mňa sa to hodí..

40 dní výroba
90 dní testovanie
30 dní dodávky OEM pred uvedením0. séria revízie A0
130 dní
Overovacia výroba upravenej revízie s opravenými odhalenými chybami v A0
130 dní
Sériová výroba
130 dní
dodávky 30 dní.To je 420 dní od tapeoutu po produkt na trhu
Today is November 19, 2021 so that means that 420 days from today would be January 13, 2023.
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/420

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tretím bodom mám len jeden problém, a to je: Ak Intelu uveríme, že dokáže včas na trh uviesť produkt na svojom 7nm (Intel 4) procese v podobe Meteor Lake a ten bude hoden svojho mena (rozumej bude mať adekvátny výkon), tak prečo neveriť, že Zen 5 na 3nm procese nedosiahne métu +40% a viac. Predsa to má byť niečo fakt nové robené už s celkom slušnými peniazmi a nie "skoro na kolene" ako prvý Zen....a v rozhovore (na Anandtech) pôsobil Clark tak natešený zo Zen 5, ako bol naposledy pred uvedením Zen1.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Meteor Lake (Redwood Cove) nemá mít nějaký extrémní nebo nevídaný posun IPC, takže bych to viděl na 20-25 %. 30 % má mít až jeho nástupce (Lion Cove). Není mi proto jasné, proč by vydání nového procesoru Intelu s mírně nadprůměrným posunem IPC mělo dokazovat, že AMD půl roku po něm přijde se zcela bezprecedentním posunem IPC (až 50 %).

Jinak řečeno já se neptám, proč by to nemělo být možné - ptám se, proč by to mělo být možné. Tvrzení jednoho zdroje, které za tři kvartály od jeho publikace nebyl nikdo schopný nezávisle potvrdit, neberu jako nezvratný důkaz. AMD má prostor co do rozpočtu tranzistorů, dosavadní x86 jádra (nepočítám cache) AMD jsou relativně malá, takže existuje prostor pro jejich zvětšení, ale z toho samotného nijak nevyplývá, že posun IPC bude konkrétně až 50 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ja som ani tak nenarážal na IPC Meteor Lake-u (aj keď u Intelu, čím bližšie je dátum uvedenia, tým viac klesá predpokladané IPC...posledne z 25% na 19%), ale skôr, či budú mať v tom čase použiteľný 7nm (Intel 4) proces. Veľmi dobre vieme ako to dopadlo s prvými dvomi, či tromi 10nm verziami.

2. Prečo by to mali v priebehu roka zlepšiť o toľko, no lebo Zen4 je vylepšenie Zen3...(Zen3 ako základný dizajn a Zen4 ako odvodený dizajn) podľa M.Clarka je viac ako 1 derivácia základného dizajnu, už neefektívna a musí sa začať od znova a prekopať pôvodný základný dizajn) a Zen 5 už bude opäť základný dizajn (Zen6 jeho odvodený dizajn/derivácia), a tentokrát už asi naozaj príde na zvyšovanie počtu dekóderov zo 4 (4-wide) na 6-8 (tak ako má Intel alebo Apple).

3. Ja osobne sa držím skôr prvotných info o IPC Zen-u 5, ktoré hovorili o 20-40% oproti Zen4. Čiže to nebude vo všetkom rovnako, bude záležať od komplexnosti inštrukcii a ako sa stým popasujú dekódery a tiež čo na taký nový dizajn povedia kompilátory (preto ten rozptyl IPC)... a tých 50% je len zbožné prianie pár jedincov, že to dopadne ako pri prvom Zen (52%), čo však nevylučuje, že v špecifickom teste to môže byť aj 50%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen/Zen+ a Zen2 je jeden koncept s vylepšeniami a Zen3 a Zen4 je druhý koncept s vylepšeniami. Zen5 a Zen 6 budú zase niečo iné. Treba sa len na to správne pozrieť a pochopiť súvislosti. Je to ako u Intelu "tick-tock".
Len dodám zámery pre jednotlivé generácie/polgenerácie:

Zen : prechod na 14nm, byť energetický efektívny, zvýšiť IPC o 40% oproti Excavato-ru, AVX2 a dotiahnuť sa na Intel (realita: IPC o 52%, AVX/AVX2- ale v dvoch hodinových cykloch)
Zen+ :oprava chýb Zen a tým jemné zvýšenie IPC, prechod na 12nm a vyššie takty s toho plynúce (realita: zvýšenie IPC o 3%)
Zen2 : zvýšenie IPC, prechod na 7nm, zavedenie čipletového dizajnu, AVX/AVX2 v jednom hodinovom cykle (realita: zvýšenie IPC o 29% oproti Zen, zvýšenie výkonu v AVX/AVX2)
Zen3 : optimalizácia 7nm a zvýšenie frekvencii, zvýšenie IPC, zmena štruktúry jadier CCX a CCD, príprava na V-Cache a TSV (realita: kozmetické zvýšenie frekvencii, zvýšenie IPC o 19%, zmena v rámci CCX až na 8jadier, CPU s V-Cache tesne pred uvedením.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 5 má být největší změna od vydání první generace ZEN, pracuje se na něm paralelně se všemi variantami ZEN 4, takže na velké změny je dost času. Masivní rozšíření jádra - vyšší počet jednotek a širší vektorové jednotky a možná konečně 4 vlákna na jádro, by navýšení IPC o 50 % měly bez potíží umožnit. Změn bude tolik, že je prostor pro další optimalizace u následujících generací. Nevidím důvod, proč by to nešlo. Když se IPC povedlo Intelu zvednout taky výrazně. A stále to není takový rozdíl jako Excavator proti ZEN 1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže som mal pravdu...

Peter Fodrek | před 14 dny

Otázka znie Ak máme

Zen4

a

Zen4c

a údajné Zen 4D (parametrovo podobný Zen4c), Zen5 a Zen5D

kam sa podeli
Zen4a
a
Zen4b
?

pete-x | před 14 dny

lol

Gath G | před 14 dny

Spíš bych se ptal, kam se poděl Zen C4...protože to by teprv byla bomba!

Kutil | před 11 dny

Zen 4D neexistuje, je to milné označení úniku z doby kdy ještě nebylo známé označení Zen 4c.

https://diit.cz/clanek/amd-uvedla-milan-x-s-v-cache-instinct-mi200-az-5x...

Stále by som sa nečudoval (česky nedivil)

To už potom môžu vydávať novú generáciu(Zen, Zen+, Zen2, Zen3) každých 14 mesiacov a
každý mesiac nejaké odvodené jadrá
Zen 4A
Zen 4B
Zen 4c
Zen 4D

Zen 4E
Zen 4F
Zen 4g
Zen 4H

Zen 4I
Zen 4J
Zen 4k
Zen 4L

Zen 4M
Zen 4N
:)))

Edit: A pritom to nie je tak divoká predstava, veď Zen2/Zen3 majú pomerne veľa semi custom verzií
https://diit.cz/clanek/desktopovy-zen-5-kombinuje-3nm-6nm-proces-mobilni...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Žiadnu abecedu v tom netreba hľadať, je jasné, že AMD už má dosť prachov na to, aby robila pri jednej generácie viac návrhov, presne zameraných na konkrétny segment...a nejakých cca $20 mil. za masku pre konkrétny "die" ich nijako netrápi.

Nakoľko generácia jadra Zen, od istého času končí vždy číslom (...Zen2, Zen3...), tak ako jednoducho odlíšiť od seba jadrá jednej generácie...no malým písmenom...čiže je zjavné, že desktop/HEDT/server dostane "a" ,mobilný segment "b", neskôr vyvinutý "high density server" dostane "c" a ďalšie písmeno "d" dostane ZEN4 pre 3nm "big-little" čiže, ZEN4d..ten, ale ešte nebude na poradí dňa v roku 2022/2023, ale až s nástupom 3nm APU (asi 1H 2024).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono je to hlavne o počte zamestnancov
AMD
Number of employees
15,500 (2021) - stál menej ako rekord 16 500 v roku 2006
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices

ale po akvizícii Xilinx-u bude nový rekord
Number of employees 4,891
https://en.wikipedia.org/wiki/Xilinx

AMD Annual Number of Employees
2020 12,600
2019 11,400
2018 10,100 - začiatok vývoja Zen 5
2017 8,900
2016 8,200 - dokončenie Zen
2015 9,100
2014 9,700
2013 10,671
2012 10,340
2011 11,100- začiatok vývoja Zen
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/number-of-employees

Samozrejme na Intel sa AMD počtom zamestnacov nechytá ani omylom

Interactive chart of Intel (INTC) annual worldwide employee count from 2006 to 2021.

Intel total number of employees in 2020 was 110,600, a 0.18% decline from 2019.
Intel total number of employees in 2019 was 110,800, a 3.17% increase from 2018.
Intel total number of employees in 2018 was 107,400, a 4.58% increase from 2017.
Intel total number of employees in 2017 was 102,700, a 3.11% decline from 2016.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/INTC/intel/number-of-employees

78 900 zamestnancov Intelu v roku 2009 bolo minimom od roku 2005

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja keď sa pozerám aj na čísla TSMC tak tipujem, že cca 70-80tis. zamestnancov Intelu pracuje v továrňach takže je to realisticky skôr 40tis.zamestnancov vs 20tis.(po akvizícií Xilinxu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tých továrňach bude menej ľudí, ak nezpočítate izraelskú ochnaku tých tovární..

Intel musí mať ochranku
před 14 lety

ten Kiryat Gat v Izraeli je velmi specificke miesto, Izrael rozdeluje Paletsinske uzemia Zapadny breh Jordanu a Pasmo Gaza a prave Kiryat Gat je mesto, ktoremu sa plaestincaia iduci z jednej cadti do druhej memozu vyhnut- preto ta tovaren ma 2000 zamestancov na vyrobu a 1000 clenov ochranky, mozno preto ju autor nepocita..
https://diit.cz/clanek/intel-otevrel-druhou-45nm-tovarnu/diskuse

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dobre, tak to bude menej - povedzme 50 000 ľudí. Ide o to, že Intelu sa darí navyšovať výrobnú kapacitu, ale nedarí sa im výrazne navyšovať počty zamestnancov to naznačuje že pomer zamestancov sa presúva viac k zamestnancom pracujúcim v továrňach. Takže realisticky je Intel cca 2,5 násobne väčší do počtu zamestnancov pracujúcich na vývoji nových produktov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme Intel nie je-nebol reálne 10x väčší ako AMD, podľa mňa je 3x -4x väčší, ale aj 2,5x väčší je reálne možné..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jeden člen ochranky na dva ve zaměstnance výrobě, to mne fakt pobavilo. Tolik lidí nehlídá ani Pentagon a Bílý dům současně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akurát Pentagon nie je vo vojnovej zóne ako továreň Intelu v Kiryat Gat

The Nakba, Intel, and Kiryat Gat

23 July 2008

Though the press doesn’t mention it, Intel’s leaders probably also worry about the security situation. At least they ought to: Kiryat Gat happens to be only about 15 miles from the northern Gaza Strip, and the Shin Bet (Israel’s domestic security apparatus) claims that Palestinian resistance forces in the Strip now have some rockets capable of traveling that distance. Unless the shaky “calm” currently prevailing in Gaza is somehow, to everyone’s surprise, solidified and extended, Intel’s multi-billion-dollar complex could be in range of new, longer-range rockets.

https://electronicintifada.net/content/nakba-intel-and-kiryat-gat/7625

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád ani tam nebude tak šílený poměr ostrahy byť vojenské. Vesměs hlavní část ostrahy zajišťují kamery obvykle denní/noční dnes už můžou být doplněny infračervenými, ultrazvukové, infračervené a laserové snímače pohybu či narušení oblasti, takže tolik lidí vůbec není třeba. Navíc ve vojenské oblasti můžou případnou střelbu zajistit dálkově ovládané palposty, podobné těm, co se montují na vozidla a lodě, jen zjednodušené protože nemusí mít stabilizovanou optiku a zbraně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta úprava má jeden problém. ZEN 1 byla zcela nová architektura a v té době mělo AMD méně lidí i peněz, ZEN 5 je sice taky nový, ale vychází z existujících ZEN variant, nemusí pro něj vyvíjet úplně nové funkční jednotky v jádře, něco zůstane, něco bude modifikované a něco nové. To je proti ZEN 1 v době výroby stavebních strojů úplně jiná pozice. Nemůžou riskovat úplně novým jádrem od základu, každá větší inovace je risk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD práve potrebuje "drive" teda dramatické zmeny, Ako konzervatívna záloha je Zen4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím, ale masivní rozšíření bitové šířky zpracované v jediném taktu, realizované přidáním aritmeticko logických jednotek a rozšíření vektorové z 256 a na 512 bitů + adekvátní navýšení počtu registrů j jádře, výkonnějších - širších Load / Store a patřičné navýšení šířky pásma datových cest a všech cache a s adekvátním navýšením jejich kapacity úplně stačí. Samozřejmě je nutno navýšit výkon dekodéru mikro instrukcí. Čili je tam dost práce, ale dá se vycházet z toho, co už AMD má. Jen těch úprav je prostě víc než u běžné evoluce ZEN 1 až 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že někdo nepochopil můj výbušninový vtip... :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.