Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FFmpeg 2.3 dostal assemblerové optimalizace pro H.265

Nové vydání multimediálního frameworku FFmpeg 2.3 "Mandelbrot" také přináší vlastní nativní podporu formátu Ogg Opus a vylepšené resamplování audia.

Nejvíce ale jistě do budoucna potěší optimalizace x86 assembler kódu v implementaci formátu H.265 / HEVC. Po již zmíněné knihovně libswresample vylepšují kvalitu převodu na jinou vzorkovací frekvenci tu máme dále rychlejší dekódování MLP/TrueHD na ARMech či také výrazně rychlejší Huffyuv. Pro architekturu ARMv8, tedy 64bitové ARMy, jsou zde též assemblerové optimalizace, což mimo jiné prospěje zařízením typu iPhone 5S, jehož ARM Soc Apple A7 je první implementací této architektury v této třídě.

Formát Opus je v FFmpegu podporován již od verze 1.0, ale postupně přibývají vylepšení a optimalizace. V tomto případě jde o vlastní nativní verzi kodeku v rámci libavcodec, dosud projekt používat standardní knihovnu libopus. Nativní implementace má přinášet vyšší výkon i stabilitu.

Z dalších novinek je zde podpora QTKit a AVFoundation, což dává na Mac OS X podporu pro integrovanou webovou kamerku. Je zde nový video pixel-art filtr HQX, AC3 dekodér s pevnou desetinnou čárkou, kterým přispěla Imagination Technologies, dekodér On2 TrueMotion VP7 či podpora HTML5 WebVTT titulků.

Novinkou je též podpora dekódování videa skrze DXVA2 (Windows), libavcodec dále vedle uvedeného WebVTT, AC3 a VP7 dostává podporu formátu Alias PIX, vylepšení pro BRender PIX, XBM, OpenEXR, dekódování 16bit RLE SGI, dekodér Direct Stream Digital a On2 AVC. libavformat zahrnuje nově mj subfile, Phantom Cine demuxer, Magic Lantern Video (MLV) demuxer, automatickou detekci formátu obrázků (takže není nutno to specifikovat konkrétní volbou), podporu samba protokolu a WebM DASH Manifest muxer.

  • Stahujte: FFmpeg 2.3 pro Windows, Linux, Mac OS X atd.
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FFmpeg 2.3 dostal assemblerové optimalizace pro H.265

Středa, 23 Červenec 2014 - 21:49 | Thunderm | No a třeba nějaký test jaké zrychlení přináší...

Zobrazit diskusi