Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rána pro mobilní sféru, GDDR5M zabil pád Elpidy

Elpida DDR3-2500
Technologie GDDR5M měla být tím, co by do mobilní sféry, ale i low-endu, přineslo výrazné zlepšení výkonu i poměru spotřeba/výkon. Nyní je oficiálně potvrzeno, že takto budoucnost vypadat nebude…

Poslem „špatných zpráv“ se tentokrát stala redakce francouzského serveru Hardware. Když se na CES setkala s Joe Macrim, který svojí osobou vyplňuje místopředsednické křeslo organizace JEDEC, využila situace a zeptala se, jak to s GDDR5M vypadá.

GDDR5M modely
Přehled a parametry modelů GDDR5M původně chystaných k uvedení

Připomeňme, že GDDR5M je koncept, který za cenu bližší DDR3 nabízí výkon bližší GDDR5. Maximální frekvence měly (efektivně) dosahovat 4 GHz. Takty současných DDR3 jsou oproti tomu zhruba poloviční, takty současných GDDR5 zhruba o polovinu vyšší. Výkonnostní skok by to byl značný a paměti DDR3 by mohly v rámci mobilních a low-endových grafik odejít do zaslouženého důchodu.

Jenže… Macri potvrdil, že GDDR5M jsou minulostí. Vyvíjela je totiž Elpida, která v roce 2012 zkrachovala a dále fungovala velmi omezeně až do definitivního převzetí Micronem koncem léta 2013. Ten ovšem o převzetí projektů Elpidy neměl zájem. GDDR5M ale měla dodávat ještě jedna firma - Hynix. Problém je však ten, že po dramatické situaci v paměťové branži žádný výrobce nepostaví svůj produkt na komponentě, kterou nabízí jediný dodavatel. Je to zkrátka příliš riskantní jak z hlediska zásobování, tak cen - a navíc stále existuje možnost, že daný dodavatel zanikne zcela.

Prakticky to tedy znamená konec projektu GDDR5M, který měl být původně už téměř půl roku na trhu.

Jedním z prvních produktů, u kterého byla podpora GDDR5M očekávána, je APU Kaveri od AMD. Ve starších materiálech, které ale nebyly určené pro oči koncových uživatelů, byla jejich podpora zmíněna. Snímek jádra nového APU skutečně odhalil atypické paměťové rozhraní - je ovšem otázkou, zda AMD tuto část čipu ještě v průběhu vývoje nenahradila a namísto podpory GDDR5M nerozšířila DDR3 rozhraní na dvojnásobek.

Ať už se výrobci hardwaru se zrušením slibného projektu vypořádali (či vypořádají) jakkoli, zůstává jisté, že GDDR5M jakožto ekonomicky i energeticky výhodný mezistupeň DDR3 a GDDR5 existovat nebude a namísto toho si počkáme na HBM / HMC.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Rána pro mobilní sféru, GDDR5M zabil pád Elpidy

Žádné komentáře.