Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GDDR5M opět na scéně, souvisejí s Kaveri?

GDDR6 ilustrace
AMD i Intel se potýkají s dlouhodobým problémem, který tkví v omezení výkonu integrovaných grafik v důsledku nedostatečné paměťové propustnosti. Jedním z cenově dostupných řešení by měly být GDDR5M…

Loni v létě jsme ve dvou článcích naťukli problematiku související s paměťovými technologiemi, které by mohly nastoupit po GDDR5 a DDR3, jež v současnosti využívá low-end a integrované grafiky:

Je třeba říct, že od té doby se na grafickém trhu co do pamětí nezměnilo vůbec nic, nebudeme-li počítat minimální evoluční kroky v podobě nasazení 7GHz GDDR5, nebo integrovanou schizofrenii v podobě L4 cache Haswellu, která s sebou nese značný rozpor mezi cenou a výsledným výkonem.

GDDR5M slide 01

Jako nejschůdnější řešení pro integrované systémy se jevily tzv. GDDR5M, což je pomalejší a levnější forma GDDR5. Protože levné DDR3 nemají přímého nástupce a jejich rychlost již prakticky nestoupá, přičemž GDDR5 jsou (a zřejmě po celou svoji éru budou) výrazně dražší než DDR3, bylo třeba přijít s řešením, které nabídne příznivější cenu.

Loni se počítalo s GDDR5M jakožto s moduly, jejichž strop bude na 4 GHz při napětí 1,35 voltu. I když se to oproti 7GHz GDDR5 může jevit jako pomalé řešení, připomeňme, že nejrychlejší DDR3 na low-endových grafických kartách dosahují efektivních 1,6-1,8 GHz, přičemž v případě systémových (DIMM a SO-DIMM) je tomu jen o pár stovek MHz lépe.

GDDR5M slide 02

GDDR5M by tak měly přinést zdvojnásobení datové propustnosti, čímž se situace na pár let vyřeší. Další otázkou, především v souvislosti s APU Kaveri (jejíž řadič měl podle neoficiálních a střídavě potvrzených a vyvrácených zvěstí podporovat GDDR5), byla konkrétní implementace. Existují totiž tři potenciální možnosti: Integrace paměťových čipů do pouzdra procesoru, jejich umístění fixně na základní desku a nakonec provedení do slotu, jako je tomu u současných DDR3. U všech tří možností navíc existuje hypotetická možnost kombinace GDDR5(M) s DDR3, případně čisté nasazení GDDR5(M), které by byly využívané i pro systémovou (operační) paměť.

GDDR5M slide 03

Výše znázorněné schéma naznačuje, že nakonec dochází na provedení v podobě SO-DIMM GDDR5 modulů, tzn. že se nasazení dočkáme patrně nejprve v noteboocích (z toho máme radost, při odumření BGA spoje čipu nebude třeba vyhazovat celou základní desku nebo procesor, ale jen paměťový modul). Protože půjde o čipy v konfiguraci 256M×16, což znamená 16bit rozhraní, bude možné v clamshell režimu na jeden modul umístit až 4 GB paměti, což při osazení dvou modulů znamená celkových 8 GB. Z toho vyplývá, že GDDR5M budou využívané nejen pro grafické účely, ale půjde o řešení pro sdílenou systémovou i grafickou paměť.

Protože budou dodávky GDDR5M zahájeny v současném (třetím) kvartálu, můžeme očekávat nástup produktů (notebooků), které jich budou využívat, v prvním kvartálu příštího roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku GDDR5M opět na scéně, souvisejí s Kaveri?

Úterý, 13 Srpen 2013 - 11:03 | no-X | Ještě jednou. GDDR3 jsou dražší než 2× rychlejší...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 09:00 | Behemot | Jsou pořád lepší jak DDR3. Nemají snad být GDDR5M...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 08:56 | no-X | Kde píšu o GDDR3? GDDR3 se už řadu let...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 06:46 | TOW | No, ony GDDR mají proti DDR jednu škaredou...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 05:13 | Behemot | Děláš tu jednu velmi zásadní chybu Jirko, DDR3 a...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 20:24 | franta flinta | Doufám, že se rychle prosadí. Na DDR3 jsem ještě...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 12:25 | JVc | Pokud se to prosadi i do desktopu, jako varianta...

Zobrazit diskusi