Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries zakládá firmu zaměřenou na semi-custom ASIC

GlobalFoundries oddělila podstatnou část svých zaměstnanců i prostředků a zformovala z nich novou společnost s očekávanými ročními čistými příjmy ve výši půl miliardy dolarů…

Vedení společnosti GlobalFoundries se rozhodlo investovat do odvětví, ve kterém si vede dobře a má co nabídnout. Za posledních 25 let totiž jeho pracovníci připravili přes 2000 návrhů ASIC. Došlo k oddělení více než 850 zaměstnanců, kteří pocházejí jak z původní GlobalFoundries tak získané části IBM, a vytvořilo z nich novou společnost Avera Semi, kterou ze 100 % vlastní. Společnost povede Kevin O'Buckley původně z IBM, který se do GlobalFoundries dostal při akvizici v roce 2015.

Avera Semi bude připravovat návrhy na zakázku a jejich dodávky realizovat prostřednictvím 14nm a 12nm procesu GlobalFoundries. Jen na 14nm proces počítá se zakázkami v hodnotě kolem $3 miliard. Pro další generace produktů přicházející po 12nm procesu zprostředkuje 7nm (nebo novější) proces u externího dodavatele.

K příležitosti založení Avera Semi se pozitivně vyjádřili partnerské společnosti jako ARM nebo Synopsys, které s GlobalFoundries dlouhodobě spolupracují.

Důraz na segment semi-custom ASIC lze chápat jako alternativní řešení situace po rozhodnutí zrušit výrobu na 7nm procesu. Neoficiální zprávy již v minulém roce postupně nastínili, že 7nm GPU Vega 20 i 7nm generaci Navi plánuje AMD vyrábět u TSMC. Když vyšlo najevo, že i vzorky 7nm Zen 2 pocházejí z TSMC, oznámila GlobalFoundries, že 7nm proces ruší.

Ani jedna z dotčených firem nepotvrdila, co za těmito kroky stálo, ale z veřejně známých informací lze odvodit, že 7nm proces GlobalFoundries se buďto dočkal skluzu nebo nepodával očekávané výsledky. Koresponduje to s prezentacemi AMD, které obsahovaly výhradně 7nm vzorky od TSMC. Protože by AMD byla dlouho jediným odběratelem na 7nm proces, rozhodla se nejspíš GlobalFoundries investice do jeho příprav zastavit a vytěžit maximum ze 14nm a 12nm výroby, o kterou je zájem.

Zdroje: 

Diskuse ke článku GlobalFoundries zakládá firmu zaměřenou na semi-custom ASIC

Úterý, 6 Listopad 2018 - 16:24 | krakora | Počkají až si to sedne u konkurence a pak si to...
Úterý, 6 Listopad 2018 - 05:34 | RedMaX | Globalfoundries muze chvilkove delat ASIC, ale u...
Pondělí, 5 Listopad 2018 - 12:30 | Peter Fodrek | >K příležitosti založení Avera Semi se...

Zobrazit diskusi