Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google VP8 nyní rychlejší a s kvalitnějším výstupem

WebM logo
Formát VP8 od Google jsme vám představili podrobněji při uvedení WebM, později přišla open-sourcová implementace VP8, která originál (označovaný jako libvpx) předčila, ale Google sám také nezahálí…

Koncem října představená nová verze SDK s podtitulem "Aylesbury" (Google chce vydávat pojmenované větší verze zhruba každé tři měsíce) představuje posun jak po výkonnostní, tak po kvalitativní stránce. Nový VP8 přináší rychlejší dekodér, dle Googlu o 20 až 40 % rychlejší (v průměru o 28 %) než prvotní VP8. Kompresní část si polepšuje ve vizuální kvalitě, v PSNR je to o nějakých 7 % (6,3 % SSIM) v "best" nastavení, pro velmi zašuměná videa či statické (WebP), resp. pomalu se pohybující videa dává dokonce až 60% zlepšení.

Google VP8

Hlavní vylepšení rychlosti dekodéru zahrnují věci kolem predikce, SSE2 loopfilter funkcí, vylepšení vícevláknového běhu, nakládání s pamětí, použití SSSE3 instrukcí, tam kde to má efekt a také sloučení kroků pro IDCT a rekonstrukci obrazu.

Google VP8

Na straně komprese se v Google soustředili na klipy, které jsou v rozmezí 30 až 45 dB, videa s malým až nulovým pohybem a také velmi šumící materiály. Mezi hlavní vylepšení tak přibyla adaptivní šířka a síla filtru pro potlačení šumu s volitelnou kompenzací pohybu, vylepšení v transformaci (vyšší přesnost a redukce možných chyb), optimalizace kvantizačních koeficientů na bázi trellis kvantizace (vylepšuje kompresi dat založených na diskrétní kosínové transformaci, využívá ji jak Xvid, tak x264), změny v rate distortion a další.

Google VP8

Dalším milníkem bude první kvartál příštího roku, kdy vyjde VP8 "Bali". Hlavním prvkem, který má přinést, je opět rychlejší komprese, průběžně se také stále pracuje na lepší a lepší kvalitě videa. Tak jsme zvědavi, kam se mezitím posune open-source ffmpeg implementace VP8 a také, kde bude x264 tou dobou.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google VP8 nyní rychlejší a s kvalitnějším výstupem

Pondělí, 8 Listopad 2010 - 19:38 | Nox | Myslim, ze po uvolneni h.264 pre internet. distr...

Zobrazit diskusi