Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung chystá vlastní GPU

Samsung se snaží omezit závislost na externích dodavatelích technologií a buduje tým inženýrů, kteří budou mít společný cíl: Postavit GPU, které minimálně nahradí licencované grafiky v SoC Exynos…

V procesorech řady Exynos (ARM) využívá Samsung převážně grafická jádra Mali, která rovněž dodává ARM (resp. její divize, která byla původně samostatnou firmičkou zvanou Falanx Microsystems), případně si licencuje GPU řady SGX od Imagination / PowerVR.

Společnost se snaží odbourat závislost na těchto firmách, již nějaký čas buduje vlastní grafický tým složený z inženýrů pocházejících z Nvidie, AMD, Intelu a dalších firem, které mají v tomto oboru zkušenosti. Podle serveru Fudzilla už Samsung nějakou dobu na vývoji pracuje, takže nasazení vlastní technologie nemusí být hudbou vzdálené budoucnosti, ale je dost možné, že v roce 2016 současné úsilí přinese nějaké ovoce.

Když na přelomu srpna a září Nvidia zažalovala Qualcomm a Samsung za porušování jejích patentů, vyvolala tato akce řadu otázek, především ve vztahu k Samsungu, který používá výlučně licencovaná GPU. Nebylo příliš jasné, proč Nvidia zažalovala zrovna Samsung a ne jiné výrobce používající GPU od ARM a PowerVR, dále proč Nvidia zažalovala Samsung až nyní, po dlouhé řadě let, po které tato GPU využívá a především proč vůbec zažaloval Samsung a nikoli dodavatele těchto - údajně „nelegálních“ - technologií: ARM a PowerVR.

Odpovědí může být právě snaha o vývoj vlastních grafických čipů, díky nimž se Samsung může snáz postavit do cesty minimálně projektu Tegra, do kterého Nvidia nalila nemalé prostředky. Pro společnost s kapitálem a možnostmi Samsungu nebude problém vyvinout vlastní GPU, které výrazně překoná potenciál referenčních jader Mali od ARM, čímž se pro firmy jako Nvidia nebo Qualcomm stane plnohodnotným konkurentem i ve sféře mobilní grafiky.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung chystá vlastní GPU

Středa, 17 Září 2014 - 09:26 | Anonym | penize jeste nezarucujou uspech, projektu kde se...
Středa, 17 Září 2014 - 00:17 | Tralalák | No som zvedavý. Na druhej strane keď dokáže mať...

Zobrazit diskusi