Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hlučnost, spotřeba

Acer AspireRevo R3600
Z řad tzv. nettopů tu dnes máme jeden, na který se těšíme už od té doby, co společnost Nvidia představila svou platformu ION. Právě na ní je postaven první u nás dostupný nettop, kterým je Acer AspireRevo, jinak také Aspire R3600. Mezi jeho specifikaci patří procesor Intel Atom 230 (jednojádro na 1,6 GHz), 2 GB DDR2 paměti, 160GB pevný disk, Wi-Fi a součástí balení je též USB klávesnice a myš. Tak co myslíte, je to lepší než ASUS Eee Box B204 či B208?

Hlučnost

Hovoříme o tom celou dobu a nyní si to ukážeme na grafu. Ten jako obvykle ukazuje hodnoty v dBA a stupnice v akustickém tlaku, který více odpovídá tomu, jak na nás daná hlučnost působí, protože stupnice v dBA není lineární, ale logaritmická. I přes skutečnost, že náš měřák umí oficiálně měřit od 30 dBA, počátek stupnice jsme tentokráte posunuli na nejnižší naměřenou hodnotu, tedy ticho, protože nás zajímá, co je „víc než ticho“ a na grafu se pak také ten rozdíl hezky ukáže. Jako nejvyšší hodnota grafu byla zvolena hladina 40 dBA.

Graf ukazuje právě to, co chceme, aby ukazoval, tedy skutečné „pocity“ z hluku, který AspireRevo vydává. Čerstvě po startu, kdy je ještě vnitřek studený, je skutečně AspireRevo tichý a prakticky neslyšitelný. Tato pohoda však trvá jen krátce. Během přehrávání HD videa se dostane úroveň hluku až na již krásně slyšitelných 35,6 dBA a v závislosti na okolní teplotě stále stoupá (naše okolní teplota byla 22 °C). Pokud chcete po AspireRevo opravdovou dřinu, počítejte s tím, že bude funět. Jakmile však činnost opadne a dojde k samovolnému ochlazení a ustálení teploty, vyluzuje AspireRevo zvuk, který se dá snést. Poměrně rychle se však umí zase dostat do varu, když po něm znovu něco chcete.

Pokud jde o teploty, pak jen stručně: při zmíněné okolní teplotě 22 °C se dá u výdechu chlazení naměřit během náročné práce až 51 °C. Sem patří jak přehrávání videa, tak i třeba kódování nebo náročnější činnost procesoru, chladič to stíhá uchladit tak, že výš se teplota obvykle nedostane. Pokud je AspireRevo v klidu a je delší dobu spuštěn, klesá výdech jen o několik málo stupňů, zhruba na 48 °C.

Spotřeba

Spotřebu jsme měřili se zapnutým Wi-Fi, ale bez aktivního spojení. Ethernet nebyl zapojen, zapojena však byla klávesnice a bezdrátová myš (jiné než ty, které jsou součástí balení).

Realita je taková, že jak je Atom líný, tak je také relativně úsporný a tedy není divu, že jakmile se dostane ke slovu integrovaná grafika, a to třeba i jen ve formě akcelerace přehrávání HD videa, spotřeba vzroste. Nvidia si je tohoto „neduhu“ (v relativním slova smyslu) vědoma a slibuje, že další generace IONu (ION 2) bude více než dvojnásobně výkonná, ale zároveň energeticky úspornější. I tak lze ION pochválit, zejména s ohledem na výpočetní schopnosti, kde má oproti Atomu nesrovnatelně lepší poměr výkonu na watt. Samozřejmě bez procesoru je ION jako slepec bez hole, takže něco být prostě pod MCP79 (či MCP7A) musí. Podle našeho názoru by to ale klidně mohlo být výkonnější, Atom je v takové sestavě prakticky hlavně kvůli snížení ceny, což je ale bohužel více znát u konkurenčních produktů k AspireRevo. Konkrétně víme o jednom, který máme též v plánu si osahat (ovšem už jen kratší formou, protože základ, tedy ION, je stejný).

Nicméně ale konstatujeme, že 65 W zdroj k AspireRevo dodávaný je skutečně dostatečný s velkou rezervou. Varování, že může být horký, je tam jen na ozdobu. Zdroj je teplý, ale horkým se rozhodně nazvat nedá. Pochválit lze určitě také prakticky neměřitelnou spotřebu při vypnutí (měřák Voltcraft Energy Check 3000 ukazoval čistou nulu, přesněji 0,0 W ;-) a velmi malou během uspání, kdy je živena prakticky jen paměť. I na tom má svou zásluhu zdroj s očividně zajímavou účinností.

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia ION v podání Acer AspireRevo R3600

Středa, 15 Červenec 2009 - 12:40 | Anonym | Pro osmera: Myslíš použití SetFSB?
Pondělí, 13 Červenec 2009 - 17:49 | WIFT | Tak Alt+F10 podle očekávání zabralo, ale je teda...
Neděle, 12 Červenec 2009 - 00:52 | Anonym | Tak bych to viděl spíše na Prestigio ION.&...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 10:26 | WIFT | >> zobecm: Díky, vyzkouším, ještě...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 03:47 | Michal Zobec | WIFT   obnova systému se aktivuje přes...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:38 | WIFT | >> willcz: Kurník, von mi to furt...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:02 | Anonym | Musi tam byt ventilátor? Nemohou strcit procesor...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:25 | Martin Bartoň | New_Man: O tom jsme nemuseli psát zde, na toto...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:18 | Anonym | Me by u tohoto modelu hlavne zajimalo jestli...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 21:54 | Anonym | Kdyz jsme u toho sotka, tak ja vidim na 4 strane...

Zobrazit diskusi