Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vnitřní uspořádání

Acer AspireRevo R3600
Z řad tzv. nettopů tu dnes máme jeden, na který se těšíme už od té doby, co společnost Nvidia představila svou platformu ION. Právě na ní je postaven první u nás dostupný nettop, kterým je Acer AspireRevo, jinak také Aspire R3600. Mezi jeho specifikaci patří procesor Intel Atom 230 (jednojádro na 1,6 GHz), 2 GB DDR2 paměti, 160GB pevný disk, Wi-Fi a součástí balení je též USB klávesnice a myš. Tak co myslíte, je to lepší než ASUS Eee Box B204 či B208?

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Vnitřek

Jak bylo již řečeno, uvnitř moc hluchého prostoru není i přesto, že základní deska je pravoúhlého tvaru a ne zkosená. Jedno z míst, které vzniklo zkosením, bylo vyplněno přídavnou destičkou na dva USB porty a tlačítko s indikační LEDkou a jedni ze dvou Wi-Fi antének, ve druhém „volném rohu“ je místa více, je tu jen druhá anténka a prostor pro zasunutí stojánku. Pokud se tedy podíváme na přístroj jakoby zespodu, tak nejníže je posazen pevný disk a procesor s čipsetem jsou nahoře, kam směřuje i výdech ne zrovna tichého chlazení. Šasi je z obou stran „stíněno“ oplechováním a do jeho „dna“ je také přišroubováno chlazení (tedy není šroubováno na desku, ale do šasi).

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: USB porty na předním horním rohu
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: USB porty na předním horním rohu zevnitř
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Modul s USB porty a Power tlačítkem s LEDkou

Základní deska

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Základní deska Acer MCP7AS01, vrchní strana
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Základní deska Acer MCP7AS01, spodní strana

Samotná deska je koncipována tak, že základní komponenty jsou po obou stranách, ale na jedné z nich je jich značně více, zejména tedy procesor, čipset a paměť. Spodní strana obsahuje především zvukový kodek a pak řadič pro čtečku paměťových karet. Zajímavé je uchycení pevného disku, mezi ním a deskou jsou gumové podložky, ale mezi deskou a šroubky nikoli, takže jestli byl záměr eliminovat vibrace, není dotažen do konce ;-). Ono to moc nevadí, disk se v AspireRevo prakticky nehne a jeho hlučnost … za chvilku si o tom povíme. Také si lze podle otvorů všimnout, že AspireRevo je připraven i na nějaké značně kratší SATA úložiště.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Paměťové SO-DIMM sloty
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: VGA D-Sub konektor namísto DVI

Paměti jsou tradičně ve formě SO-DIMMů, konkrétně dvou nad sebou, deska je též připravena na osazení DVI výstupu namísto poměrně tenkého D-Sub.

Chlazení

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Kontaktní místa chlazení

Chladič vypadá jako „notebooková klasika“ bez kousku mědi, pod místem pro procesor je nanesena klasická vrstva „tvrdnoucí“ pasty, naproti tomu pro přenos tepla od čipsetu je použito podstatně pružnější „gumotextilie“.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Chlazení s ventilátorem
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Ventilátor s chlazením

Samotný ventilátor je od celkem známé firmy Sunon (její chladiče nejsou nijak vzácné), nicméně konstrukce bloku jako taková je poněkud zvláštní. Vzduch je totiž nasáván skrze otvory v chlazení (z druhé strany je totiž šasi, i když nějaká škvíra se tam asi také najde) a váží tedy celkem komplikovanou cestu, než se dostane ven z přístroje (na výdechu navíc naráží na „zúženou vozovku“). A tak není divu, že chlazení prostě je slyšet, jde o takový ten klasický „větřík v PC“. Když si vzpomeneme na ASUS Eee Boxy, ve kterých chlazení nebylo slyšet prakticky vůbec, je toto při přímém srovnání opravdu hlučné a překoná to jakoukoli činnost zde osazeného pevného disku. O AspireRevo zkrátka celou dobu víte, zejména pokud jej máte blíže u sebe. I desktopové PC s nějakým tím AMD Phenomem lze postavit tišší. V průběhu recenze si hlučnost změříme.

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia ION v podání Acer AspireRevo R3600

Středa, 15 Červenec 2009 - 12:40 | Anonym | Pro osmera: Myslíš použití SetFSB?
Pondělí, 13 Červenec 2009 - 17:49 | WIFT | Tak Alt+F10 podle očekávání zabralo, ale je teda...
Neděle, 12 Červenec 2009 - 00:52 | Anonym | Tak bych to viděl spíše na Prestigio ION.&...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 10:26 | WIFT | >> zobecm: Díky, vyzkouším, ještě...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 03:47 | Michal Zobec | WIFT   obnova systému se aktivuje přes...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:38 | WIFT | >> willcz: Kurník, von mi to furt...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:02 | Anonym | Musi tam byt ventilátor? Nemohou strcit procesor...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:25 | Martin Bartoň | New_Man: O tom jsme nemuseli psát zde, na toto...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:18 | Anonym | Me by u tohoto modelu hlavne zajimalo jestli...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 21:54 | Anonym | Kdyz jsme u toho sotka, tak ja vidim na 4 strane...

Zobrazit diskusi