Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy - rychlý průlet výkonem IONu

Acer AspireRevo R3600
Z řad tzv. nettopů tu dnes máme jeden, na který se těšíme už od té doby, co společnost Nvidia představila svou platformu ION. Právě na ní je postaven první u nás dostupný nettop, kterým je Acer AspireRevo, jinak také Aspire R3600. Mezi jeho specifikaci patří procesor Intel Atom 230 (jednojádro na 1,6 GHz), 2 GB DDR2 paměti, 160GB pevný disk, Wi-Fi a součástí balení je též USB klávesnice a myš. Tak co myslíte, je to lepší než ASUS Eee Box B204 či B208?

Paměť

Syntetické testy procesoru rovnou vynecháme, protože jednojádrový Atom je:

  1. to nejpomalejší, co lze na x86-kompatibilním trhu dnes nalézt
  2. u nás už otestován tolikrát, že bod „a“ už musíte znát ;-)

Vyzkoušeli jsme to, je to pořád zhruba stejné, takže se rovnou pojďme podívat na něco, co může ovlivnit samotný čipset Nvidia ION.

SiSoft Sandra 2009 - Memory

Memory Bandwidth
Memory Latency

Byť jako DDR2-800, CL6 dělá své a paměti se nikam do rychlosti nehrnou, jsou stejně rychlé jako u konkurenčních produktů, jejichž paměti mají latence nižší.

Odskok téhož čipsetu v podání MSI P7NGM-Digital přisuzujeme především použitému čtyřjádrovému procesoru s více než dvojnásobně rychlou sběrnicí, věříme, že starší verze SiSoft Sandra XII SP2c má v tomto případě zanedbatelný vliv, stejně jako použité paměti. To jen pro dokreslení, co by reálně ION zvládl, kdyby mu na krku neseděla ta „atomová brzda“ ;-).

WinRAR Benchmark

Testy CPU jsme vynechali, na WinRAR se ale podíváme, jestli bude mít jiný paměťový subsystém nějaký zásadní vliv na nějakou užitečnou aplikaci.

Skoro bychom řekli, že se zde podepsaly na nižším výkonu vyšší latence pamětí.

Testy grafiky

Crysis

Testováno v 1024×768, vše na střední kvalitu, vypnutý Anti-Aliasing.

Hra je samozřejmě nehratelná, test je zde jen pro orientaci, nicméně tento výsledek je nějaký divný, rozhodně bychom čekali víc. Nečekali jsme, že kombinace integrovaného IONu a jednojádrového Atomu může být horší než kombinace na PCIe ×1 od jižního můstku pověšeného ATI Mobility Radeonu HD 3450 s tímtéž procesorem. Na druhou stranu když to srovnáte s MSI P7NGM-Digital (na konci stránky „Testy integrované GeForce 9300“), která měla o kousek pomalejší tutéž grafiku, ale zase čtyřjádrový Core 2 Quad, tak ten výsledek zase až tak nereálný není, ale zase se v ten moment divíme, kde vzal přiškrcený Mobility ATI Radeon tolik páry (a to pomíjíme, že se Crysis chlubí „nálepkou“ Nvidia TWIMTBP).

Je to o to zajímavější, že když jsme test vyzkoušeli také na Windows Vista x64, kde obvykle testujeme (a kde také probíhaly ostatní testy), dopadl ještě hůře, pouze 7,8 fps.

Lightsmark 2007

Testováno v nejnižším rozlišení, s nejnižší kvalitou a bez hudby.

V Crysis to ION nějak nezvládl, naopak v LightsMarku porazil své low-endové soupeře na plné čáře, a to zejména kvůli úzkému hrdlu, kterým je v případě ASUS Eee Boxů jižní můstek ICH7-M, na jehož jedné PCI Express lince sedí přítomný Mobility Radeon. Rovnocenným soupeřem je až Radeon HD 3450 v PCI Express ×16 slotu s (relativně) slušným procesorem a pochopitelně jej poráží Mobility Radeon HD 2600, který už je trochu silnější (a také topivější) grafikou, opět rozumně připojenou na 16 PCI Express linek severního můstku.

Každopádně si nemá cenu něco nalhávat. Máme tu čest s jedním z nejpomalejších x86-kompatibilních procesorů a platforma ION tudíž není určena pro moderní náročné hry. Grafika by nejspíše dala i trochu víc, procesor však celý systém hodně brzdí. Jen ta doba, než se třeba Crysis spustí, to se dá počítat na minuty. Moc tomu nepřidává ani pomalý notebookový disk. Pokud chcete hrát na IONu hry, počítejte s nějakými staršími, např. takový World of Warcraft si na něm zahrajete. Zkrátka ačkoli jsou hry hodně o grafice, bez pořádného procesoru vás žádná grafika nezachrání.

Síť

Mimochodem je dobré vědět, že ani integrovaná síťovka není dvakrát „autonomní“ a ke své práci taktéž vyžaduje nemalý výkon procesoru. Takto např. vypadá kopírování po gigabitové síti, spolkne to zhruba třetinu procesoru (dvouvláknového):

Kopírování po síti ve FAR Manageru - zátěž CPU

Pojďme se ale podívat na něco, co by mohlo mít na IONu smysl. Tím něčím je přehrávání videa.

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia ION v podání Acer AspireRevo R3600

Středa, 15 Červenec 2009 - 12:40 | Anonym | Pro osmera: Myslíš použití SetFSB?
Pondělí, 13 Červenec 2009 - 17:49 | WIFT | Tak Alt+F10 podle očekávání zabralo, ale je teda...
Neděle, 12 Červenec 2009 - 00:52 | Anonym | Tak bych to viděl spíše na Prestigio ION.&...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 10:26 | WIFT | >> zobecm: Díky, vyzkouším, ještě...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 03:47 | Michal Zobec | WIFT   obnova systému se aktivuje přes...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:38 | WIFT | >> willcz: Kurník, von mi to furt...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:02 | Anonym | Musi tam byt ventilátor? Nemohou strcit procesor...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:25 | Martin Bartoň | New_Man: O tom jsme nemuseli psát zde, na toto...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:18 | Anonym | Me by u tohoto modelu hlavne zajimalo jestli...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 21:54 | Anonym | Kdyz jsme u toho sotka, tak ja vidim na 4 strane...

Zobrazit diskusi