Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

Krabice
Na dnešek jsme si pro vás přichystali recenzi zařízení, o kterém jsme již nemálo informovali díky zahraničním webům, nicméně dostalo se nám do rukou fyzicky, takže byla možnost si jej vyzkoušet takřka na vlastní kůži. Jde o Gigabyte i-RAM, zařízení, které se po osazení DDR paměťovými moduly chová jako strašně rychlý pevný disk, vlastně nejrychlejší, jaký si pro 1,5Gbit/s Serial ATA rozhraní lze vůbec představit. Berte však tuto recenzi jen jako ukázku jisté zajímavosti, nelze totiž předpokládat, že byste se s ním osobně setkali. Leda byste si ho objednali někde v zahraničí, na náš trh se totiž vůbec nedostane. Abychom vás i tak ke čtení nalákali, prozradíme, že jsme z jednoho testu rychlosti udělali názorné video, kde bude tento „hard disk“, dá-li se tak vůbec Gigabyte i-RAM nazvat, srovnán s 10 000otáčkovým Western Digital Raptorem.

Hodnocení

Ramdisk Gigabyte i-RAM je bezesporu velmi zajímavé zařízení. Přesto pár stinných stránek má. Rozhodně by mohlo být lépe vyřešeno komunikační rozhraní. Nemám nyní na mysli přítomnost převodníku z Parallel ATA na Serial ATA, protože mezi 130 a 150 MB/s už je rozdíl relativně malý, ale rozhodně by neuškodila rovnou implementace 3Gbitového SATA (lidově a nesprávně přezdívaného SATA II). Druhou stinnou stránkou je nalezený nedostatek se změnou konfigurace kapacity, kdy bez řádného zresetování (při nevyndání baterie) může pak dojít k přehřátí pamětí a v krajním případě k jejich zničení. Doufejme jen, že jde o nějaká specifická vada testovaného kusu a že toto nebezpečí odpálení paměťových modulů není „sériovějšího“ rozsahu. Nepatrně větší výšku karty bych už i odpustil, vejde se s přehledem do drtivé většiny počítačových skříní (a že my máme něco extra, kde takováto vyšší karta trochu překáží (ale ne moc), za to si můžeme sami). Další stinnou stránkou je maximální možná kapacita a poslední je cena za megabajt, která je dána především cenami samotných paměťových modulů. 4 GB vás dnes vyjdou na něco kolem deseti tisíc korun, za což už se dá pořídit i 150GB Raptor X s průhledným krytem.

Nakonec možná nebude úplně na škodu, že se Gigabyte i-RAM u nás nebude prodávat. Ideální by bylo, kdyby na náš trh přišla rovnou druhá verze, která již slibuje podporu 3Gbitového Serial ATA, DDR2 paměťových modulů a kapacitu až 16 GB. Podle mého názoru má takovéto řešení skutečně něco do sebe (čehož si je vědoma i firma DDRdrive LLC připravující svou vlastní alternativu přímo s PCI Express ×1 rozhraním). Vhodné použití je jako úložiště pro stránkovací soubor (i když dost neekonomické, protože máte-li peníze na 4 GB RAM, máte je jistě i na operační paměť), adresář TEMP a případně jako pracovní prostor pro aplikace, jejichž největší brzdou je právě pevný disk. Třeba takové databáze a práce s nimi na nějakém řekněme webovém serveru, to je hodně diskově náročná záležitost. S více jak 4 GB už by to bylo bez problémů použitelné. Pochopitelně pokud jsou na něj ukládána důležitá data (což stránkovací soubor a adresář TEMP nejsou), pak je občasné nebo pravidelné zálohování takového disku na médium s větší „trvanlivostí“ dat poměrně hodně důležité. Výpadek proudu na půl dne rovná se ztrátě dat.

KLADY ZÁPORY
+ Rychlost oproti klasickému pevnému disku - Použití „pouze“ 1,5Gbitového Serial ATA
+ Hlučnost (zcela tichý) - Vysoká cena za megabajt (dáno cenou pamětí)
+ Zálohování dat baterií (možno přenášet mezi PC beze ztráty dat, dokud se nevybije) - Relativně malá kapacita (jen do 4 GB)
+ Možnost použití pro operační systém (se softwarovým RAM diskem to nejde) - Vyžaduje volný PCI slot (klasický hard disk nikoli)
- Nepříliš povedená indikace stavu baterie

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme firmám:

Gigabyte logo Abacus logo
Gigabyte i-RAM Biostar I945PA7

Intel Pentium 4 640

2× Samsung DDR2-667, 512 MB, CL5
4× PQI DDR-400 1 GB, CL3

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte i-RAM - DDR Serial ATA RAM disk

Úterý, 13 Leden 2015 - 15:46 | Nnet | Každý s SSD se dnes již usmívá nad rychlí...
Sobota, 2 Červen 2007 - 21:14 | Jan Hlaváč | Když tady řešíte různé programy na nastavení...
Pátek, 20 Duben 2007 - 09:24 | Anonym | SW RAMdisk zdarma: AR RAM Disk http://www.arsoft-...
Pátek, 30 Březen 2007 - 14:50 | Anonym | Už je tato věc, případně něco podobného, v ČR...
Pátek, 16 Únor 2007 - 16:55 | Martin Bartoň | Wolfgrey: Něco málo jsme o tom od té doby opravdu...
Čtvrtek, 15 Únor 2007 - 23:41 | Anonym | Informace jsou z III/2006, nejsou nějaké novější...
Úterý, 12 Září 2006 - 08:29 | Anonym | noumove, tak jsem rozchodil supercache 2 a...
Pátek, 10 Březen 2006 - 14:59 | Anonym | Už jsem si to sehnal sám. Je to bomba, počítač ...
Čtvrtek, 9 Březen 2006 - 22:10 | Anonym | Honza Jakej je to RAMDISK pro windows???
Čtvrtek, 9 Březen 2006 - 12:58 | Anonym | shit: ten tvůj nicj fakt sedí.

Zobrazit diskusi