Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: HD-Tach, Start WinXP, procházení souborů a složek

Krabice
Na dnešek jsme si pro vás přichystali recenzi zařízení, o kterém jsme již nemálo informovali díky zahraničním webům, nicméně dostalo se nám do rukou fyzicky, takže byla možnost si jej vyzkoušet takřka na vlastní kůži. Jde o Gigabyte i-RAM, zařízení, které se po osazení DDR paměťovými moduly chová jako strašně rychlý pevný disk, vlastně nejrychlejší, jaký si pro 1,5Gbit/s Serial ATA rozhraní lze vůbec představit. Berte však tuto recenzi jen jako ukázku jisté zajímavosti, nelze totiž předpokládat, že byste se s ním osobně setkali. Leda byste si ho objednali někde v zahraničí, na náš trh se totiž vůbec nedostane. Abychom vás i tak ke čtení nalákali, prozradíme, že jsme z jednoho testu rychlosti udělali názorné video, kde bude tento „hard disk“, dá-li se tak vůbec Gigabyte i-RAM nazvat, srovnán s 10 000otáčkovým Western Digital Raptorem.

Kapitoly článků

3.  Testy: HD-Tach, Start WinXP, procházení souborů a složek
5.  Hodnocení

Testovací sestava

Biostar TForce4 U 775Tradičně si představíme testovací sestavu, i když jen důležité části (třeba grafika a zdroj nejsou důležité, ostatně zbytek sestavy, pokud vás to zajímá, naleznete v nedávné recenzi desky s čipsetem nForce4 Ultra Intel Edition jako konkurenční sestavu). Asi bude vhodné speciálně upozornit na reálný pevný disk, se kterým se Gigabyte i-RAM srovnával.

  • Základní deska: Biostar I945PA7 (BIOS verze I94PAA13)
  • Čipset desky: Intel 945P Express Chipset
  • Ovladače čipsetu:Intel Chipset Software Installation utility verze 7.2.2.1006
  • Procesor: Intel Pentium 4 640 (3,2 GHz, 2 MB L2 cache)
  • Operační paměť: 2× Samsung 512 MB DDR2-667 CL5
  • Pevné disky:
    • Western Digital WD740GD-00FLA0 (74,3GB 10 000otáčkový Serial ATA Raptor s 8MB bufferem)
    • Gigabyte i-RAM (4× DDR-400, CL3)
  • Operační systém: Windows XP SP2 anglické

HD-Tach

Test přenosové rychlosti ve známém benchmarkovacím programu HD-Tach ukáže zásadní rozdíl v chování mezi RAM diskem a pevným diskem.

WDC Raptor

Průběh rychlosti pevného disku WDC Raptor

Průběh typický pro pevné disky: na začátku rychlý, na konci pomalejší. Je to dáno konstrukcí, disk začíná na vnějším okraji ploten a končí na vnitřním, tedy přesně opačně oproti třeba CD nebo DVD. Maximální reálná přenosová rychlost tohoto 10 000otáčkového Raptoru se pohybuje u začátku nad 70 MB/s a i ke konci dává slušných více než 50 MB/s. Průměrná přístupová doba 8 ms, maximální přenosová rychlost z/do 8 MB bufferu (Burst Speed) dělá necelých 119 MB/s. Dlužno dodat, že i tento Raptor není „od přírody“ Serial ATA, obsahuje totiž Parallel-to-Serial ATA můstek Marvell 88i8030C. Stejně tak se sluší připomenout, že disk je při své činnosti slyšet.

Gigabyte i-RAM

Průběh rychlosti RAM disku Gigabyte i-RAM

Už od prvního pohledu je jasné, že i-RAM je úplně o něčem jiném. Rychlost je po celou dobu konstantní, existence přístupové doby (0,1 ms) zde zcela ztrácí na významu a rychlost je taková, jakou dovoluje hardware. Nejtenčí místo bude v tomto případě velmi pravděpodobně ve dříve zmíněném Parallel-to-Serial ATA můstku JMicron JM20330. „Burst speed“ se příliš neliší od reálně použitelné přenosové rychlosti celého zařízení (skoro 137 MB/s Burst versus 130 MB/s reálná). Takovýto výsledek dává tušit, že práce s i-RAMem bude přímo blesková. Faktem však je, že reálná svižnost systému závisí na více faktorech a rychlost pevného disku je jen jeden z nich, byť poměrně citelný. Sami hned uvidíte, že úspora času v reálných aplikacích je různá podle toho, co je skutečnou brzdou daného programu.

V dalších testech měření probíhalo nejprve na pevném disku a pak se celý disk překlonoval na i-RAM a provedly se testy na něm. Systém byl tak zcela identický, přičemž Raptor byl před testy defragmentován, což byla snaha nenadržovat i-RAMu zase tak moc, protože u něj je jedno, jaká je fragmentace souborů, neboť i-RAM nemá hlavičky, na které by se jinak muselo čekat. I tak si Raptor docela zacvičil.

Připomeňme ještě, že všem pokusům předcházel čerstvý start operačního systému (aby byl test co nejméně ovlivněn „cachováním“ neboli vlastností systému si mnohá data z disku pamatovat z předchozího zásahu). Pouze první test byl zaměřen na rychlost startu operačního systému, takže další start před tím se samozřejmě nekonal. V obou případech měly systémy vypnutý stránkovací (swapovací) soubor.

Start operačního systému

Start operačního systému byl měřen úplně a jednoduše stopkami, za začátek se považovalo ukončení POST (Power On Self Test), tedy moment, kdy při zavádění systému došlo k prvnímu sáhnutí na disk. Přestože systém nebyl úplně čerstvý, nedalo se ani říci, že je aspoň trochu „opotřebovaný“ (byla tam nějaká instalace a odinstalace různých aplikací). A tak bylo ještě provedeno nasimulování podstatně většího „zaneřádění“ tím, že ihned po startu měl systém za úkol jednoduše přečíst (přesněji zkopírovat do zařízení nul) celý obsah adresářů \WINDOWS\system32\dllcache a \WINDOWS\inf (sami se do svých systémů mrkněte, kolik to asi tak dělá megabajtů a kolik to představuje různých souborů). Ukončení čtení těchto souborů bylo považováno za konec startu systému. Dávka kopírující soubory byla umístěna ve složce Startup (Po spuštění) a bylo nastaveno automatické přihlášení uživatele.

Srovnání WDC Raptor a Gigabyte i-RAM: Start Windows XP

Start systému by možná byl v obou případech ještě o něco rychlejší, kdyby byl na základní desce nainstalovaný nějaký ten „Intel Application Accelerator“. Oba disky však měly stejné podmínky a je jasné, že i-RAM nemohl prohrát. Ostatně neprohrál v žádném testu, RAM disku prostě nemůže jeden fyzický pevný disk rychlostí konkurovat.

Procházení složek a souborů

Znáte příkaz dirtree ze starších operačních systémů? Ve Windows XP jej s přehledem nahrazuje dir s parametrem /s. Tak právě ten jsme použili na celý disk C: pro zjištění, na jakém disku se provede výpis rychleji. A aby nebylo procházení zdržováno výpisem na obrazovku, byl tento výstup poslán do nul. Základem tohoto testu je tedy příkaz dir /s >nul. Pro vaši představu: Systém se měl v rychlosti projít strukturou čítající skoro 1 200 složek a přes 13 000 souborů.

Srovnání WDC Raptor a Gigabyte i-RAM: Procházení souborů a slože

Sami vidíte, že ačkoli procházení strukturou souborů a složek na disku není operace nějak zvlášť náročná jak na pohyb hlaviček, tak na čtení většího množství dat, i zde je i-RAM více jak dvakrát rychlejší. Tento test mezi všemi provedenými pokusy vykázal mezi oběma zařízeními nejmenší rozdíl.

Kapitoly článků
3.  Testy: HD-Tach, Start WinXP, procházení souborů a složek
5.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte i-RAM - DDR Serial ATA RAM disk

Úterý, 13 Leden 2015 - 15:46 | Nnet | Každý s SSD se dnes již usmívá nad rychlí...
Sobota, 2 Červen 2007 - 21:14 | Jan Hlaváč | Když tady řešíte různé programy na nastavení...
Pátek, 20 Duben 2007 - 09:24 | Anonym | SW RAMdisk zdarma: AR RAM Disk http://www.arsoft-...
Pátek, 30 Březen 2007 - 14:50 | Anonym | Už je tato věc, případně něco podobného, v ČR...
Pátek, 16 Únor 2007 - 16:55 | Martin Bartoň | Wolfgrey: Něco málo jsme o tom od té doby opravdu...
Čtvrtek, 15 Únor 2007 - 23:41 | Anonym | Informace jsou z III/2006, nejsou nějaké novější...
Úterý, 12 Září 2006 - 08:29 | Anonym | noumove, tak jsem rozchodil supercache 2 a...
Pátek, 10 Březen 2006 - 14:59 | Anonym | Už jsem si to sehnal sám. Je to bomba, počítač ...
Čtvrtek, 9 Březen 2006 - 22:10 | Anonym | Honza Jakej je to RAMDISK pro windows???
Čtvrtek, 9 Březen 2006 - 12:58 | Anonym | shit: ten tvůj nicj fakt sedí.

Zobrazit diskusi