Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP DVD Movie Writer dc3000 (4× DVD+R/RW, USB 2.0)

HP DVD Movie Writer dc3000
I když se na nás tato mechanika dostala jako poslední, neznamená to, že bychom její recenzi nějak podcenili. Právě naopak. Věřte tomu, že se dočtete to, co jste jinde nenašli (třeba co je to tam vlastně uvnitř). Zárukou dobrého počtení vám zcela jistě bude Wiftova ruka, který celou recenzi udělal.

Obsah balení

HP DVD Movie Writer dc3000 - mechanikaJeště, než se pustíme do obsahu krabice, musíme si říci, co že se nám to vlastně dostalo do rukou zač. Takže: Jde o externí USB 2.0 kompatibilní DVD+R/RW vypalovačku s integrovaným video-zachytávacím zařízením. To znamená, že můžete vypalovat na DVD+R/RW média (a také na CD-R/RW média) a můžete nahrávat z videa nebo z kamery či jiného analogového audio/video vstupu. Na krabici mě zlákal nápis: "Transfer home video to long-lasting DVDs in one easy step - without additional hardware or software". To jsem si volně přeložil asi takto: "Nahrajte si své VHSky na DVD jednoduše bez dalšího hardwaru či softwaru". Vyvodil jsem si z toho, že k nahrání záznamu z videa na DVD nepotřebujete víc, než tento přístroj. Prostě jen zmáčknete tlačítko na vypalovačce (takové tlačítko tam také je a k této myšlence ještě více vybízí) a nahráváte přímo z video vstupu na DVD+R/RW médium. Rovnou vám řeknu: zdaleka to není pravda. PC k této činnosti rozhodně potřebujete a k tomu si ještě musíte nainstalovat alespoň základy z dodaného CD. Proč tento na první pohled sympatický produkt neumí nahrávat rovnou z videa na DVD? Na to přijde řeč později až se podíváme do vnitřku tohoto přístroje.

HP DVD Movie Writer dc3000 - příslušenstvíNyní se pojďme konečně podívat, co je vlastně v krabici.

  • Přístroj HP DVD Movie Writer dc3000
  • Krabici s příslušenstvím:
    • CD se spoustou softwaru a elektronickým manuálem
    • příručku "Quick start" a nápovědu
    • USB kabel
    • propojovací Audio/Video kabel (3× CINCH na každém konci)
    • redukční kablík pro rozdvojení mono vstupu na dva stereo CINCHe
    • redukci z konektoru SCART na 3× CINCH
    • feritový filtr pro S-Video kabel (filtr v dodávce nebyl, neboť jej ztratil předchozí recenzent)
    • napájecí adaptér se síťovým kabelem
    • podpěrku pro svislé usazení přístroje (omlouvám se, ale zapomněl jsem ji při focení dát na hromadu, nicméně uvidíte ji dále v praxi)
    • Jedno DVD+R médium (rychlost zápisu 4×, toto médium jsem v balení nenašel, patrně si ho také už někdo přede mnou nechal)
    • Jedno DVD+RW médium HP (výrobcem je japonský Ricoh, rychlost zápisu 2,4×)

Softwarové CD obsahuje:

  • HP Video Transfer Wizard
  • ArcSoft ShowBiz DVD
  • muvee autoProducer DVD Edition
  • Veritas RecordNow a SimpleBackup
  • CyberLink PowerDVD (XP 4.0)
  • Ovladače pro zachytávací zařízení "HP DVD Movie Writer dc3000"
  • ... a další drobnosti (jako VIA Hyperion 4in1 4.45v, jakýsi MS hotfix pro IEEE1394, DirectX 9.0a...)

Spousta softwaru na CD je v jazyce anglickém, německém, španělském, francouzském, italském, holandském, portugalském a švédském. Čeština i Slovenština chybí, stejně tak jako v papírových příručkách.

Pokud bych měl takhle ze začátku hodnotit produkt na první pohled, pak bych ocenil hardwarové vybavení, naopak bych byl asi trochu rozpačitý u hodnocení vybavení softwarového a samozřejmě bych musel nepochválit absenci alespoň českých příruček. Poměrně mě zarazila nepřítomnost kabelu pro připojení videa do S-Video konektoru (na krabici je volně přeloženo napsáno "S-Video je také možné připojit, kabel si kupte zvlášť"), ovšem sám bych tento konektor nepoužil, takže mi to zas tak nevadí. O zvláštnosti tohoto S-Video konektoru se dočtete dále, až se na něj podíváme blíže.

Vnější vzhled

Pohled zpředu

HP DVD Movie Writer dc3000 - přední panel

Podíváme-li se na mechaniku zpředu, uvidíme nápadně velká "vrata" s logem HP a označením mechaniky. Kromě dvou tlačítek, z nichž jedno je spíše nahoře, je vidět nápadný "podstavec" (dá-li se to tak nazvat). Ten tam není jen tak na okrasu, tato část "boxu" obsahuje veškerou elektroniku, na níž se zanedlouho také podíváme.

Pohled zezadu

HP DVD Movie Writer dc3000 - zadní panel

Zadní část obsahuje kromě štítků USB konektor a konektor pro napájení. Neméně nápadné je "žebrování" boxu, ve kterém je mechanika ukryta. Zda přispívá k lepšímu chlazení je těžké říci, protože (a to bych na tomto místě rád zdůraznil) mechanika se nezvykle hodně zahřívá. Po několika hodinách provozu a testů se dalo vzít studené médium, vložit do mechaniky, nechat mechanikou načíst a hned vysunout, a médium bylo skutečně velmi teplé, skoro se nebojím říci, že čtyřleté dítě by na něm neudrželo ruku ani vteřinu. Bez těchto "žeber" by se mechanika možná přehřála.

Pohled ze strany konektorů

HP DVD Movie Writer dc3000 - strana s konektory

Z pravé strany (při pohledu zpředu) obsahuje mechanika konektory: (zleva) S-Video, Video vstup, Audio vstup levý a audio vstup pravý (kliknutím na obrázek si otevřete velmi detailní pohled na konektory). Vedle nich je ještě USB konektor, jehož přítomnost je více, než sympatická a výrobce na tomto místě musím pochválit, že na tuto skoro nutnost nezapomněl. Připojením mechaniky k PC si totiž jeden USB konektor obsadíte a tímto jej opět máte k dispozici, což je (jak mi jistě ti, co s USB pracují často, dají za pravdu) velmi užitečné.

Podívejte se ale blíže na S-Video konektor. Nevím, jak vám, ale mě ze zdá divný. S-Video konektor totiž např. u TV karet ATI (VIVO, AIW či obecně TV) vypadá jinak: má jen 4 piny (2 piny na jasovou složku a 2 na barevnou složku). Tento konektor má pinů 7 a připomíná mi spíše výstupní TV-out konektor, který je např. u notebooků DELL s možností výstupu na TV (video výstup). Inu, nezbývá, než doufat, že to má HP nějak vymyšlené a že to s tím kabelem, co si musíte koupit extra, také nějak funguje.

Pohled na levou stranu

HP DVD Movie Writer dc3000 - Strana s otvory pro usazení stojanu

Tato (při pohledu zpředu) levá strana mechaniky v podstatě nic zajímavého neobsahuje. Slouží totiž k usazení stojanu, pomocí něhož může mechanika pracovat i ve svislé poloze (na výšku). Proto by bylo asi nerozumné dávat sem jakékoli konektory, ovládací tlačítka či cokoli dalšího.

Mechanika "na stojáka"

HP DVD Movie Writer dc3000 - ve svislé poloze

Takto vypadá mechanika při pozici "na výšku", kdy do jejích otvorů na straně zapadnou kolíky stojanu (který jsme vám v přehledu příslušenství zapomněl vyfotit a tady ho vidíte jen v akci), takže při postavení na bok mechanika nespadne. Konektory pro vstup audia a videa jsou tím pádem nahoře. Drží to docela dobře, k převrhnutí mechaniky by bylo zapotřebí větší nešikovnosti. Stojan (i mechanika samotná pokud je "naplacato") má zespodu malé nožičky z nějakého neklouzavého až skoro gumového materiálu, takže na hladkém povrchu (třeba na PC nebo skle) drží docela obstojně, je daleko snazší ji převrhnout, než posunout.

Tlačítka a indikační LED diody

HP DVD Movie Writer dc3000 - tlačítka a LEDky

Na pravém předním rohu mechaniky se vyskytují dvě tlačítka: Eject pro vysunutí plotny a "Record" pro nahrávání z videa na DVD. No, nahrávání ... to je dost silné slovo, buďme přesní: jde o tlačítko pro spuštění průvodce v PC, který vás provede procesem nahrávání krok po kroku. To mě zklamalo na celém produktu nejvíce. První, co jsem zkoušel, bylo připojit mechaniku do proudu, připojit video, vložit prázdné DVD a zběsile mačkat tlačítko Record v domnění, že mechanika aspoň jednou zareaguje a začne na DVD vypalovat záznam z videa. Pěkný kulový! Bez počítače nenahrajete ani snímek.

Dále jsou na tomto "rohovém panelu" dvě zelené indikační LED diody (budu raději psát LEDky, protože pojem "LED dioda" mi připadá stejně ujetý, jako pojem "CD disk" nebo "ZN noviny"). Ta spodní indikuje činnost mechaniky a ta horní svítí pokud na video vstup jde videosignál. Tam je trochu problém, protože ne vše umí přístroj vyhodnotit jako funkční videosignál. Některé zdroje přístroj jako připojený signál nepochopí i přesto, že do PC jde obraz (a ten obraz je vidět). Aplikace to po několika sekundách rozpozná a prohlásí, že není připojen videosignál. Během nahrávání se sice obraz i zvuk nahraje, ale v průběhu nahrávání tento obraz prostě nevidíte.

Co vás však musí zaujmout na první pohled je podsvícení obou tlačítek. Pod každým tlačítkem je umístěna dost velká jak o život svítící modrá LEDka. Tu se dostáváme k drobné nevýhodě této mechaniky: nemá vypínání, takže tyto LEDky stále svítí a jediná možnost, jak je vypnout, je odpojit od mechaniky napájení. Na obrázku to tak nevypadá, ale v reálu svítí tyto LEDky mnohdy až nepříjemně moc Není možné mít mechaniku umístěnou v dohledu při práci s PC, protože to světlo docela vadí. Jako se mi modré LEDky většinou líbí, tak tady je to s nimi podle mě dost přehnané.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP DVD Movie Writer dc3000 (4× DVD+R/RW, USB 2.0)

Neděle, 16 Leden 2005 - 11:09 | Martin Bartoň | Zdeno: Těžko říct, nejdřív bych se obrátil na HP...
Sobota, 15 Leden 2005 - 18:51 | Anonym | Prosím o pomoc a radu. dc3000 jsem poprve bez...
Neděle, 25 Leden 2004 - 23:43 | Anonym | Abych se priznal, ja jsem spis stoura, ale ted...
Neděle, 25 Leden 2004 - 21:34 | Anonym | Taky jsem o tehle oblude uvazoval, prisla mi jako...
Neděle, 25 Leden 2004 - 21:10 | Encorex | Bezvadná recenze ! Konečně taky vím, co mám doma...
Čtvrtek, 22 Leden 2004 - 23:53 | HEC | > Emgeton NIKDY: No, alespoň že jsi těmi...
Čtvrtek, 22 Leden 2004 - 17:17 | Anonym | NEVÍM JAK VAS, ALE ME TO ZOBRAZOVANI EMGETONU...
Středa, 21 Leden 2004 - 13:48 | Anonym | HEC: No ono to neni tak jasny. Jenom je vyhoda,...
Úterý, 20 Leden 2004 - 17:23 | WIFT | >> TomK: No, tak mě se poslední...
Úterý, 20 Leden 2004 - 12:10 | HEC | >Nedelak:   Hmmm - to je ale...

Zobrazit diskusi