Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grabování videa v dalších programech

HP DVD Movie Writer dc3000
I když se na nás tato mechanika dostala jako poslední, neznamená to, že bychom její recenzi nějak podcenili. Právě naopak. Věřte tomu, že se dočtete to, co jste jinde nenašli (třeba co je to tam vlastně uvnitř). Zárukou dobrého počtení vám zcela jistě bude Wiftova ruka, který celou recenzi udělal.

Grabování (tedy zachytávání) videa v jiných grabovacích programech (jako např. VirtualDub) kupodivu nefunguje. Přestože se dc3000 tváří jako klasické WDM zachytávací zařízení, které lze v zachytávacím programu i vybrat, zachytávání nefunguje, programy nedokáží zařízení dc3000 přimět k tomu, aby z něho dostaly nějaké video a prostě si s ním nerozumí. Pokud se snažím (např. v AVI_IO) něco nastavit, dostanu se až k hlášce z Windows: Vybraný zdroj digitalizace není aktuální zařízení pro správu datového proudu. Všechny ovládací prvky jsou nepřístupné. Nepodařilo se mi v systému najít žádné nastavení, které by z dc3000 udělaly "aktuální zařízení pro správu datového proudu".

Programy, které jsem zkoušel: VirtualDub 1.5.4, AVI_IO D03.00, ATV2000+ 2.0.20.4, dokonce i ATI Multimedia Center 8.7. Mé pozornosti neušel ani Nero Vision Express 2.1.0.4. Žádný z nich se nechytil, Nero Vision Express při výběru dc3000 jednoduše "hodil Watsona" (čili spadnul). Všechny vyjmenované programy bez potíží zvládají mou ATI All-In-Wonder Radeon.

Jediný software, který je schopen z tohoto zařízení zachytávat, je nejspíše pouze dodávaný ArcSoft ShowBiz 2, který kromě dc3000 mou ATI All-In-Wonder Radeon také zvládá.

Grabování videa v ArcSoft ShowBiz 2

Tento program umí kromě spousty dalších věcí, jako je především vypalování DVD videa (včetně jeho authoringu) také jednu věc, která s HP DVD Movie Writerem přímo souvisí a to je zachytávání videa. Protože většina z vás, kteří se zachytáváním videa pracujete, tomu říkáte grabování, budu i já používat většinou tento termín.

HP DVD Movie Writer dc3000 - grabování z dc3000

Toto je celkový pohled na ShowBiz při grabování. Dole vybíráte zařízení a nastavujete parametry grabovaného videa a zvuku, v pravém horním rohu se přes "overlay" ukazuje právě probíhající video (aktuálně jsem měl připojený stařičký videorekordér Tesla "v režimu TV-tuner", tedy jsem využíval jeho tuner a pouštěl obraz do dc3000). Pokud jsem připojil videokameru a pustil "živý obraz", došel jsem ke skutečnému zpoždění mezi tím, co jde dovnitř a co jde ven z dc3000. Odhadem by se dalo hovořit o skoro přesně jednosekundovém zpoždění, během kterého pravděpodobně dochází ke kompresi videa a zvuku.

V tomto programu také můžete nastavovat parametry grabovaného videa a zvuku. Protože uvnitř dc3000 je hardwarový MPEG-2 enkodér, jsou možnosti nastavení omezeny právě tímto směrem.

HP DVD Movie Writer dc3000 - Vlastnosti zachytávání - dekodér vi

Na první záložce lze nastavit video norma. Pokud si vzpomínáte na povídání o chipu Philips SAA7115 na elektronické desce v dc3000 pod vypalovačkou, možná si vzpomenete, že šlo o PAL/NTSC/SECAM video dekodér. V nastavení normy tedy nic jiného nevyberete.

HP DVD Movie Writer dc3000 - Vlastnosti zachytávání - zpracování

Na druhé záložce máte možnost nastavit si barvy, jas, kontrast a další možnosti obrazu. Bohužel pokud jste právě v nastavování, není možné sledovat obraz (ten je v tomto momentě vypnutý včetně zvuku). Takže si musíte vždy něco zkusmo nastavit, pak to potvrdit, prohlédnout a případně znovu přenastavit a tak dále. Jen připomínám, že toto nastavení přímo ovlivňuje dc3000, nejde tedy o softwarovou úpravu obrazu.

HP DVD Movie Writer dc3000 - Vlastnosti zachytávání - nastavení

Třetí záložka je věnována parametrům zvuku a to už přímo ovlivňuje hardwarový enkodér Conexant CX23416. U bitrate pro audio je na výběr škála od 64 kbps až po 384 kbps, vzorkovací frekvence je možná pouze na 44100 Hz nebo 48000 Hz.

HP DVD Movie Writer dc3000 - Vlastnosti zachytávání - nastavení

A konečně čtvrtá záložka se týká parametrů videa, jenž také ovlivňují hardwarový enkodér CX23416. V kolonce "Video Encoding" nelze vybrat nic jiného, než MPEG-2. Rozlišení je možné nastavit dle zobrazeného výběru, přičemž počet řádků je ve všech případech 576. Smysl tohoto omezení (nebo spíš množnosti nastavení) poněkud nechápu, protože obraz 352×576 je hodně natažený na výšku a nemá to ani moc smysl. Ledaže byste pak pomocí nějakého softwaru vynechali každý sudý (nebo lichý) řádek, čímž byste dostali korektní poměr obrazu. Ale na silnějších počítačích nemá moc smysl toto nastavení měnit a je samozřejmě nejlepší ponechat tam 720×576, což je plný PAL. V případě, že vyberete na první záložce jako normu NTSC, omezí se počet řádků ve všech případech na 480. Toto nastavení se však zachová až do chvíle, kdy zmáčknete tlačítko Record pro nahrávání. Pak se vše opět změní na PAL, což je v našich podmínkách spíše dobře :-). Těžko říci, jestli si normu detekuje dc3000 na vstupu sám nebo je to někde nastavené v systému či někde jinde. Prostě v ničem jiném, než PAL, se mi nepodařilo nahrávat :-).

Bitrate můžete nastavit buď konstantní nebo variabilní a možnosti jsou od 1500 kbps do 10000 kbps, což je škála poměrně rozumná.

HP DVD Movie Writer dc3000 - ShowBiz 2 - nahrávání

Během grabování ShowBiz 2 ukazuje docela užitečné informace, jako uplynulý čas nahrávání, kolik už je nahráno MB dat a kolik ještě na disku zbývá místa. To se docela hodí, protože si můžete dopředu udělat obrázek o tom, zda se vám to, co grabujete, vůbec na disk vejde a pokud uznáte, že se to nevejde, jednoduše grabování zastavíte a připravíte si více místa na disku. Můžete také ještě před započetím grabování zadat, jak dlouho chcete grabovat. Pak necháte celý proces běžet a můžete s klidným svědomím odejít a nebát se, že si zaplníte pevný disk.

A pro ty, co používají ve Win2000/XP ještě stále FAT32 (z jakýchkoli důvodů), tak mám pro vás dobrou zprávu: Pokud soubor dosáhne 4 GB, začne se nahrávat do nového (s přídavkem _1 před příponou). A vypadá to, že i bez ztráty snímku ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP DVD Movie Writer dc3000 (4× DVD+R/RW, USB 2.0)

Neděle, 16 Leden 2005 - 11:09 | Martin Bartoň | Zdeno: Těžko říct, nejdřív bych se obrátil na HP...
Sobota, 15 Leden 2005 - 18:51 | Anonym | Prosím o pomoc a radu. dc3000 jsem poprve bez...
Neděle, 25 Leden 2004 - 23:43 | Anonym | Abych se priznal, ja jsem spis stoura, ale ted...
Neděle, 25 Leden 2004 - 21:34 | Anonym | Taky jsem o tehle oblude uvazoval, prisla mi jako...
Neděle, 25 Leden 2004 - 21:10 | Encorex | Bezvadná recenze ! Konečně taky vím, co mám doma...
Čtvrtek, 22 Leden 2004 - 23:53 | HEC | > Emgeton NIKDY: No, alespoň že jsi těmi...
Čtvrtek, 22 Leden 2004 - 17:17 | Anonym | NEVÍM JAK VAS, ALE ME TO ZOBRAZOVANI EMGETONU...
Středa, 21 Leden 2004 - 13:48 | Anonym | HEC: No ono to neni tak jasny. Jenom je vyhoda,...
Úterý, 20 Leden 2004 - 17:23 | WIFT | >> TomK: No, tak mě se poslední...
Úterý, 20 Leden 2004 - 12:10 | HEC | >Nedelak:   Hmmm - to je ale...

Zobrazit diskusi