Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM a Samsung mají 7nm čip

09 Chips 1 Superjumbo
Tranzistory velikosti 0,007 mikronů pomalu vystrkují růžky. IBM a Samsung díky spolupráci představily první experimentální procesor vyrobený nejpokročilejší vyvíjenou technologií, která sahá hluboko pod aktuálně dostupné 14nm procesy.

7nm velikost hradla je sice i nadále spíše nedosaženou metou (rozhodně z hlediska sériové výroby velkých rychlých čipů), ale další vlaštovka v celém procesu vývoje výrobní technologie, je tu. A to díky spolupráci IBM se Samsungem a SUNY Polytechnic Institute, kdy se podařilo nahradit čistý křemík ve výrobě čipů slitinou křemíku a germania, která poskytuje vyšší elektronovou vodivost v tomto malém rozměru. Též je samozřejmě použita Extreme Ultraviolet litografie (EUV) s adekvátně krátkou vlnovou délkou laseru.

09 Chips 3 Superjumbo

IBM se pod 10nm bariéru podívala již dříve, když v roce 2012 předvedla 9nm tranzistory využívající uhlíkové nanotrubičky. Jenže to byla spíše demonstrace „sci-fi technologie“, zatímco SiGe tranzistory mají daleko blíže k současnému pojetí výroby čipů a tedy i praktickému nasazení ve výrobě v budoucnosti.

Oproti v současnosti vyvíjeným 10nm procesům slibuje IBM zhruba 50% velikost čipů, což je informace, kterou v souvislosti s přechodem na 7nm výrobou ve srovnání s 10nm neslyšíme poprvé. Jenže než se tenhle výzkumný projekt IBM v ceně tří miliard dolarů dostane do finále, uběhne ještě pár let.

02 Chips 2 Superjumbo

Připomeňme, že IBM před časem předala své výrobní továrny firmě GlobalFoundries, u které má ale do budoucna „věcné břemeno“ na výrobní kapacity. Lze očekávat, že GlobalFoundries to bude péci jak se Samsungem jako takovým, tak i s tímto svým dosavadním tradičním partnerem (IBM s AMD úzce spolupracovala na mnoha výrobních procesech). Jestli z toho nakonec vzejde nějaká společná aktivita IBM - Samsung - GlobalFoundries či dalších firem, která nabídne next-gen procesy a jasnou válku s Intelem, TSMC či kýmkoli dalším, uvidíme v nadcházejících 5+ letech. IBM jako takový možná prodala továrny, ale zjevně nevyklízí pole jednoho z tahounů vývoje nových výrobních technologií.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM a Samsung mají 7nm čip

Pátek, 10 Červenec 2015 - 11:14 | Duck Daffy | Slibné, leč poněkud ošidné... Těším se.
Pátek, 10 Červenec 2015 - 10:16 | trodas | Že čip v budoucnu BUDE mít až 20 miliard...
Pátek, 10 Červenec 2015 - 09:58 | aa bb | No je to super a keby sa aj AMD podarilo v...
Pátek, 10 Červenec 2015 - 09:05 | Pan_Filuta | V článku na BBC jsou další zajímavé informace:...

Zobrazit diskusi