Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Analytik: Intel je 5 let za TSMC, možná i víc

Bych zminil, ze Intel ma v soucasnosti jedinneho konkurenta a to TSMC.

Samsungova technologie dovoli jen vyrobu malych cipu pro mobilni zarizeni a to pravdepodobne Intel zvladne uz brzo taky.

Problem bude vyroba velkych cipu do procesoru a grafik pro desktopy a servery a to dava momentalne jen TSMC respektive je spolu se svymi zakazniky k uvedeni 7nm (podle mereni Intelu 10nm) produkty nejblize k uvedeni na trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

obavam sa ze pri sucasnych problemoch Intelu ich mobilna sekcia nezaujima.
maju problem s dodavanimOEM partnerom a aj meltdown, spectre a ich "riesenie" odlozene na nextgen, im mozu sposobit mnozstvo skod

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, jsou proste v pytli, ja narazel jen na to, ze dneska jede jen TSMC, ale to neznamena, ze se casem taky nemuzou zadrhnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to dávno kdy měl problémy právě TSMC, zatímco Intel jel? Snad jenom několik let. Čím půjdou do menších technologií, tím více záseků lze očekávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prober se, na výrobním procesu samsungu se vyrábí Vega. To je podle tebe malej Chip? Pane experte? Si zcrhovatěl víc než je zdrávo....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vega 2 na 7nm jeste nebyla vydana. Takze zatim nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napriek tomu je intel jediny, kto dokaze vyrabat velke procesory ktore bez najmensich problemov bezia na 5GHz, pripadne 28 jadrove procesory na jedinom kuse kremika

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

a ako bonus mnozstvo bezpecnostnych chyb priamov procesore a ich oprava nasledne degraduje vykon procesoru o 20-40%

pyrrhovo vitazstvo

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"ktore bez najmensich problemov bezia na 5GHz"..takhle bych to asi netvrdil. Urcite ne vsechny chipy jim daji 5+Ghz. Spis maji jako jedini technologii/navrh chipu, ktera to umoznuje diky evoluci jejich 14nm, ktery rok co rok vylepsuji
"28 jadrove procesory na jedinom kuse kremika"..tvrzeni tehle vety je nesmyslne. Jini vyrobci, jako treba AMD pouzivaji jinou technologii a spojuji chipy, proto je pro ne monolit jako takovy zbytecny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

„napriek tomu je intel jediny, kto dokaze vyrabat velke procesory ktore bez najmensich problemov bezia na 5GHz“

A to jsou které?
Našel jsem jediný model, který se tomu alespoň blíží: Core i7-8086K má maximální (jednojádrový) boost až 5 GHz. Ovšem základní frekvence je 4 GHz.

Ovšem maximální boost 5 GHz měl už AMD FX-9590 v roce 2013 (základní frekvence byla 4,7 GHz).

Ale nevím o velkém procesoru, který by skutečně „bez nejmenších problémů běžel na 5 Ghz.“

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

7700k, 8600k, 8700k, 8086k, 9600k, 9700k, 9900k a treba nektere golden sample hedt cipy dokazi jet na 5GHz. U amd to zvladaly nektere fx procesory, ale moc platne jim to dnes neni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ti, co dali minus, by se meli stydet. Zadny argument, proste jen minus za pravdivy komentar, ktery je proti srsti. Upada to tady.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobra, jses magor a veris v nejake konspirace, ze ti davaji lide minuska jen tak...

Taaakze:

7700K - 4.2 GHz, Turbo 4.5 GHz
8600K - 3.6 GHz, Turbo 4.3 GHz
8700K - 3.7 GHz, Turbo 4.7 GHz
9700K - 3,6 GHz, Turbo 4,9 GHz (1 core)
9900K - 3,6 GHz, Turbo 5,0 GHz (1 core)

Rozpor mezi puvodnim "najmensich problemov bezia na 5GHz" a tvym vyctem. Proste Intel nema nic, co by dokazalo bez nejmensich problemu behat na 5GHz. Rozhodne ne v parametrech (napr. spotreba) ve kterych je chce Intel prodavat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O spotrebe nebyla rec, jelikoz Inteli cpu nedodrzi tdp ani s turbem ve specifikaci intelu, natoz pretaktovany na 5GHz, ale o tom ted neni rec, vsechny tyhle cpu mohou bez problemu bezet na/nad 5GHz. Nektery dokonce i na vsech jadrech, nektery treba jen jedno jadro. Nektery potrebujou vodnika, nebo alespon aio, nektery to davaj na vzduchu ¯\_(ツ)_/¯ je to proste tak. Jo a lidi tu davaj minuska jen tak. Posledni dobou je to cimdal horsi. Jo a nadavky si nech od cesty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tobe to fakt vubec nedochazi. Vzdyt si protirecis.

"vsechny tyhle cpu mohou bez problemu bezet na/nad 5GHz" VS. "nektery treba jen jedno jadro. Nektery potrebujou vodnika, nebo alespon aio"

Evidentne nemohou bez problemu (to znamena vybalim z krabice, prsknu normalni chladic, nic nesteluju nake nastaveni v biosech, atp.) valit na vsech jadrech na 5GHz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, asi mi to nedochazi. Nedochazi mi, ze je pro nekoho problem sehnat si adekvatni chladic (normalni pro dany typ cpu, chces-li) a prehodit par veci v biosu. Ale i kdyby to byl problem pro toho konkretniho uzivatele, ktery si koupi Kackovy procesor a Z desku, pro ten procesor to proste problem neni. Muzes se stavet na hlavu a odstrkovat usima, ale ten procesor bude bezet bez sebemensich problemu na/nad 5GHz a nektery z nich klidne i se vzduchovym chladicem.
To si zacnes stezovat i na to, ze musis zastrcit napajeci kabel do zasuvky? Protoze i to je pro radu lidi problem :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proc by se clovek mel stydet za to, ze dal opravnene minus na nepravdivy komentar od jasnyho trolla ? Jestli se nekdo ma stydet, tak ses to ty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za co se mam stydet? Co je nepravdive? Kdo tu trolluje? To uz jste ztratili rozum? Vsechny ty cpu jdou pretocit na 5GHz. Neni na to potreba ani zadny spesl chlazeni, chiller, podchlazena voda, tekutej dusik, nic. Ze nektery nebezi na 5GHz uz z vyroby je jen vase slovickareni. Prekrucovat pravdu by vam slo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne ocekavany nesmysly. V jednom postu ti jdou vsechny cpu bez spesl chlazeni. V dalsim uz jen nektery na vsech jadrech, jiny na jednom a nektery jen s vodnim chlazenim (coz je kategorie spesl chlazeni, protoze to vetsina z nas nema)... Proto nikdo puvodne nereagoval a dal jen minus. Protoze s takovym trollem je jakakoliv diskuze zbytecna :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, nebo tezko zkousnutelna pravda, kterou se snazite (zbytecne) minusama umlatit? Troll je mozna tak crha, fodorek, obcas redmarx, ale ze si to nekdo mysli o mne, to mne prekvapuje.
Edit: ok, tak si tam skrtni 7700k, ktery to bez vodniho chlazeni nemusi zvladnout bez ztraty kyticky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny ty CPU, i bez 7700k, nejdou pretocit na 5Ghz..tak jak jsi to podal, to nesouhlasi. K tomu potrebujes dobre chlazeni, dostanes se (podobne jako u FX9XXX) mimo 'normalni' TDP urovne, atd,

Nicmene je pravda, ze jejich vyobni process tohle narozdil od AMD umoznuje a vyssi takty jim davaji odpovidajici vyssi vykon. To je samozrejme jejich plus, pokud to clovek chce vyuzit. A dneska praktcky jedina (pro nekoho podstatna) zbyvajici vyhoda Intelovskeho CPU (kdyz nepocitam veci okolo AVX)
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, alespon jeden mi dal zapravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už je řečeno výše, žádný z nich nemá 5 GHz.
Maximálně 8086K, o kterém jsem psal i já, má „až 5 GHz“ jednojádrový boost.
(A 9900K, ale ten ještě není ani v prodeji.)

Zřejmě si pletete „bez nejmenších problémů běží na 5 GHz“ a „lze přetaktovat na 5 GHz“.
Jinak i Ryzeny je možné přetaktovat na 5, dokonce i 6 GHz.

Ale kdyby ty procesory skutečně „bez nejmenších problémů“ na těch frekvencích běžely, alespoň jeden model by se na nich i prodával (s náležitou marží).
Pokud se výrobce neodváží jim tu frekvenci nastavit, zjevně to tak úplně bez problémů není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Precti si prvni a posledni odstavec tveho prispevku. Hele me je to uplne jedno. Je pravda, ze to 8086k neudrzi, dle specifikace intelu, 5GHz na vsech jadrech. Ale je klidne mozne, ze 9900k tu frekvenci udrzi alespon na dvou. Take je ale pravda, ze nekteri vyrobci desek nechavali "by default" v biosu zapnuty "all core boost", coz znamena, ze vsechna jadra boostuji na stejnou frekvenci, cili uzivatel nemusi ani do biosu a boostuji mu vsechna jadra na maximum. Bylo to tak u skylake a kaby lake, konkretne u asus desek, jestli to tak meli i ostatni vyrobci, nevim, ale hadam, ze jo.
Jestli to tak je nadale u coffee, popripade u jeho refreshe, netusim, ale pokud ano, tak by tyhle dva procesory boostovaly na 5GHz na vsech jadrech zcela bez zasahu uzivatele.
Ryzeny lze take samozrejme pretaktovat, ale pokud vim, tak typictejsi je pro ne frekvence kolem 4,35GHz. Vys uz pouze s chillery a dusikem, coz teda zatim fakt neni standard.
Neni tomu tak davno, kdy byly na alze k dostani delidovane pre-tested verze nekterych cpu (s nalezitou marzi) a ty predtestovane frekvence byly i nad 5GHz. Tim nechci rict, ze je delid nejaka standardni uprava, ale jen to, ze se dal v krame koupit treba 8700k predtestovany na 5,2GHz, normalne se zarukou a uzivatel mel jistotu, ze mu to na te frekvenci pobezi bez problemu i s nejakym lepsim vzduchem, nebo obyc aio chladicem. To je cele.
Snad jsem uvedl dostatecny pocet duvodu, proc si myslim, ze nektere procesory dokazi jiz dnes bezet bez sebemensich problemu na frekvenci 5GHz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na prohlášení, že „procesory Intel bez nejmenších problémů běží na 5 GHz“ chci vidět nějaký model, který podle specifikace skutečně reálně běží na 5 GHz.
Pokud výrobce dosažení té frekvence vůbec nechce garantovat, nebo jen pro jedno jádro a za ideálních podmínek, nenazval bych to „bez nejmenších problémů běží“.

A ještě navíc to tvrzení bylo, že Intel je jediný, kdo to dokáže.
Podle mě to prostě není pravda.

- Když to vezmeme tak, že Intel má procesor s boostem až 5 GHz, tak to má AMD taky, navíc dokonce ten procesor od AMD se na tu frekvenci dostal jako první.

- Intel má procesory, které jdou přetaktovat na 5+ GHz, ale to AMD taky.

Nakonec z toho vyjde „procesory Intel jdou lépe přetaktovat“, což je ale hodně daleko od „intel [je] jediny, kto dokaze vyrabat velke procesory ktore bez najmensich problemov bezia na 5GHz“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byt jsem FXko sam ke sve spokojenosti mel, tak dneska bych je uz nechal radeji odpocivat v kremikovem nebi... ;)
U nich byl OC vicemene 'nutnost', pokud si chtel clovek zvysit IPC na jadro, protoze o tolik bohuzel zaostavali. Tahle situace se s dnesnim Intelem neda dost dobre srovnavat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouze odpovidal na tvuj dotaz: "A to jsou ktere? ...nevím o velkém procesoru, který by skutečně „bez nejmenších problémů běžel na 5 Ghz.“
Vyjmenoval jsem z hlavy alespon nektere, ktere to podle me zvladaji. Vcetne toho FX.
Nikdo nerozporuje, ze tam AMD bylo prvni. O zadne garanci taktu, boostovani, tdp to neni. Je to ciste o chladici a ten uz dnes neni potreba zadny extremni, staci dvouvetrakove aio, nebo alespon lepsi vzduch, neco jako nh-d15, dark rock 3 apod. a jede to.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vy zrejme myslite overclocking, ze? aha :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase ne nejaky brutalni... pocita se turbo boost jako overclocking? Nebo budeme brat pouze base clock 100 MHz 0.o

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Turbo boost bych taky počítal jako přetaktování.
Hlavně v kontextu toho, o čem se tu bavíme: Frekvence, na které procesor zvládne běžet „bez nejmenších problémů“ je základní frekvence podle specifikací výrobce.

O turbo boostu by šlo diskutovat; Dá se tvrdit, že procesor běh na té frekvenci musí zvládnout, byť jen částečně¹ a dočasně.
Ovšem hodnota boostu je maximum; není to tak, že při jednojádrovém výkonu běží jedno jádro na 5 GHz, ale *může* běžet *až* na 5 GHz.

Čili mi přijde dost sporné dát rovnítko mezi „běží na 4 GHz a při vytížení jen jednoho jádra lze za určitých podmínek dosáhnout až 5 GHz“ a „běží bez nejmenšího problému na 5 GHz“.

_____
¹ Teoreticky boost negarantuje, že maximální frekvence je skutečně schopný dosáhnout celý procesor; Teoreticky stačí když na té frekvenci je schopné běžet jedno jádro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me to prijde jako zbytecne klickovani. I to jedno jadro na 5GHz je imho dostatecne k potvrzeni, ze ten procesor je schopny na te frekvenci bez problemu bezet.
U ryzenu je to treba problem. Tam je potreba asi vic, nez jen primitivni zasah do biosu a trochu lepsi chladic. Stejne tak predstava, ze bych soucasny ryzen na 5GHz provozoval daily nekolik hodin, je zcestna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> velke procesory
> na jedinom kuse kremika

Xeon Platinum 8176, plocha cipu: ~694 mm2

TSMC, Tesla V100, plocha cipu: 815 mm2

... jo, fakt jediny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"...TSMC v těchto dnech dokončuje poslední přípravy ke spuštění velkokapacitní sériové výroby 7nm procesem."
Ale veď 7nm Mobily a mining ASICy sú už na trhu :D

"Je sice pravdou, že papírová srovnání stavěla 7nm proces TSMC poměrně blízko 10nm procesu Intel, ale to šlo o parametry první generace, která byla zrušená. V případě druhé generace, na které Intel aktuálně pracuje, byly zvoleny konzervativnější parametry, takže zmenšení struktur nebude tak výrazné, jak se očekávalo původně."
Druhá vec je že Intel už pár generácií vyrába niečo úplne iné ako to čo prezentuje na papieri.

"...a v době, kdy Intel přijde s vlastní 7nm výrobou, budou TSMC a Samsung nabízet vlastní 5nm či 3nm procesy."
Technicky TSMC začína s risk produkciu už budúci rok takže 5nm bude na trhu už 2020, takže sa dá povedať že konkurencia tu bude mať 5nm keď Intel bude ešte len začínať s 10nm. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Druhá vec je že Intel už pár generácií vyrába niečo úplne iné ako to čo prezentuje na papieri."
To je problém všech. O co by bylo jednodušší, kdyby všichni používali pro stejnou technologii jednotné označení. Např. 16 nm je 16 nm, a šmitec. Takhle je v tom pěknej hokej a kromě no-Xe už nikdo ani neví, co je vlastně co.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som písal o tom, že na papieri mal Intel parametre ktoré naznačovali densitu 37,5MTr/mm2 a tieto údaje používali na dokázanie že sú skutočne pokročilejší ako konkurencia. V reálnych produktoch ale používali len 14MTr/mm2, čo je skutočne priepastný rozdiel.

Zvyšok výrobcov proklamoval 25MTr/mm2 a takú densitu dosiahli aj vo finálnych výrobkoch.

To k tomu že Intelov 10nm mal byť teoreticky porovnateľný s konkurenčnými 7nm. Prakticky ale ani pôvodná verzia určená pre výrobu nemusela byť až tak dobrá, ale reálne by dosahovala parametrov ostatných 10nm procesov.

Mimochodom, neviem či si to niekto všimol, ale ten "vydaný" Canonlake s deaktivovanou grafikou mal 71mm2. Pre porovnanie dual core Broadwell s grafikou mal 82mm2, takže už tu je jasné že ten sľubovaný viac ako 2x shrink sa nekoná.

https://hothardware.com/ContentImages/NewsItem/40601/content/small_Intel...

Inak mi je vpodstate jedno ako to nazvú, Intel to len prehnal s kecami že len oni majú skutočný proces a ostatní sú kkti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu nervózně sleduji, že na světě je čím dál tím méně firem, co dokáží vyrábět špičkové čipy. No a že Evropa v tomto odvětví ztrácí ještě víc se mi nelíbí už vůbec..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V Europe sice ziadne spickove tovarne na vyrobu chipov nie su, ale zda sa mi, ze vyroba a vyvoj pristrojov, ktore sa pouzivaju na vyrobu tych chipov, je niekde v Holandsku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fab 1 v Drážďanech, dnes vlastněná Global Foundries (vznikla pod hlavičkou AMD), není zase tak zastaralá a ani malá. Podle Wikipedie by měla od 2019 produkovat wafery na 12nm FDSOI.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale GloFou také oznámila, že s vývojem dalších technologii končí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ASML, a ano je to Holandska firma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám tu síce ten zdroj, ale pred pár rokmi sa písalo, že za 10 rokov poklesol počet firmiem schopných robiť top technológie spracovania waferov z 25(okolo dvoch tuctov) na 5 firiem

mám len podobný článok

Up until 90nm there were about a dozen foundry vendors at the high end. But as manufacturing costs increased, the number of leading-edge foundry vendors has dwindled and now consists of IBM, GlobalFoundries, Samsung, TSMC and UMC.
https://semiengineering.com/intel-dethrone-foundry-giants/

Edit: našiel som český preklad
Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014
Proces je to ale tak pozvolný, že si jeho dopady průběžně neuvědomujeme. Za dekádu mezi lety 2002 a 2012 zanikly 2/3 výrobců
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva
a obr.
https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

:Edit end

GF pohltilo IBM a UMC, čiže máme GF, Samsung, TSMC a Intel ako non foundry only.

Fab 30 errichtet, in deren Bau von 1997 bis 1999 AMD etwa 2,4 Milliarden Euro investiert hat. (Fab 30 znamenal, že sa otvorí v 30. roku od založenia AMD 1.5.1969)

v Malte, NY uťž stála 3 mld. USD v roku 2008
https://www.cnet.com/news/amd-walks-fine-line-with-3-billion-ny-plant/

Prestavba Fab 30 na Fab38- len nová technologia- stála 2,5mld. USD

Dnes táaka fabrika stojí 17-18 mld. USD

13. 12. 2016 | David Ježek | Hardware, Procesory, Novinky, Technologie
Do roku 2022 chce tchaj-wanský obr spustit výrobu ve zcela nové továrně, která bude postavena pro ty nejnovější výrobní procesy. Celková výše investice dosahuje 15,7 miliardy USD.
https://diit.cz/clanek/tsmc-postavi-tovarnu-na-3nm-cipy

This year Samsung will invest about US$14 billion in fab equipment, down from US$17 billion in 2017.
http://www.semi.org/en/fab-investment-multi-year-growth

Samsung invests massive $18 billion in new memory chip fabs

Posted 04 July 2017
https://www.myce.com/news/samsung-invests-massive-18-billion-new-memory-...

IBM k továrnám přihodí ještě $2 miliardy navrch
29. 9. 2014 | no-X | Novinky, Business, Finance
V srpnu se zdálo, že z převodu továren IBM pod křídla GlobalFoundries sejde. Nakonec se zřejmě povedlo vše vyřešit k oboustranné spokojenosti a chystá se už je oficiální oznámení této noviny…

https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-tovarny-2-miliardy

GlobalFoundries: Zastavujeme vývoj 7nm procesu. AMD: Nevadí, vyrábíme u TSMC
28. 8. 2018
https://diit.cz/clanek/globalfoundries-zastavila-vyvoj-7nm-procesu

V podstate to je tak drahé, že to nevie nikto ufinancovať, ani IBM, ani Intel ani šejkovia z Abú Dábí, vlastniaci Global Foundries..

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-10/mubadala-to-compete-f...

a TSMC zatiaľ "len" zdražuje

Očekávejte zdražení hardwaru, po Novém roce stoupne cena waferů o 20 %
15. 11. 2017
https://diit.cz/clanek/kremikove-wafery-zdrazi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je majstrštyk:
Komentář na 59 řádků, který dost nesrozumitelně opakuje to, co je v článku vyjádřené jedním snadno pochopitelným obrázkem.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Človeče tak dlhú som nemal ani diplomku :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pekný rešerš

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

same citacie z ineho fora:

Ryzen 3000 ES
8c/16t
"changed interconnect" - mezi CCX, uvnitr CCX, bez CCX?
4.0/4.5GHz
RAM 3600MHz
a flanker:
ee, H1(termin vydania R3)... :)
Ty informace fakt sedí. Už před pár měsíci mi od mého zdroje bylo řečeno, že v AMD testlabu jsou samply a že dokáží projet R15 kolem 5 GHz s AIO chlazením.
Což by asi odpovídalo, pokud má nyní ESko 4.5 GHz boost clock

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze by zrusili CCX..to mi prijde dost divoke.. Jinak na sample 4/4,5Ghz jsou vic nez slusne takty. Pokud by meli i zvysene IPC, tak ani pres ten 5Ghz jit nemusi a pujdou vykonem nad prichazejici i9 8C.
R3..myslis 3 kvartal? To by vyla trochu skoda, cekal bych spis konec jara, jako kdyz uvedli prvni R5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R3 = Ryzen3000
Jinak kvartály se označují Q. :-)

Co se interconnectu týká, nemusí jít o zrušení, ale jen evoluční změnu (k lepšímu - snad). Proč rušit něco, co se prokázalo jako úspěšné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si rikal ze R3 jako kvartal zni blbe :))
Ja bych to nerusil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R3 som myslel len ako ryzen 3xxx, a podla flankera by ryzeny mali vyjst v 1. polovici 2019

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to tady asi pred 2 lety (jeste pred vydanim Ryzenu), kdy se Intel prsil s litografii... Kamarad dela u Intelu - delsi dobu se o tomhle pruseru vi, ze 14nm vyrabeli a vyrabi se skripejicimi zuby s obrovskou zmetkovosti, 10nm je z rise snu.
Takhle vyrobit funkcni vzorky neni problem, ale ta zmetkovost je pro seriovou produkci neakceptovatelna.

Clanky o "skluzu" jsem cekal a neni to zadny prekvapeni. Neni to tak strasne davno (10let), co AMD defakto prodali vlastni fabriky na vyrobu CPU- najdete si v historii... duvody jsou zname.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podrobne to rozoberám vyššie na báze obr.

https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

A keď teraz z tej zostávajúcej štvorky firiem schopnej robiť high end na obrázklu

GF- odpískalo high end
intel- má problémy s high end
TSMC - radikálne zdražuje high end
Samsung - bez správ

Tak mám strach, aby to neskončilo pri jedinej firme s high end wafermi..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ve vlastni litografii, to znaji vsichni, na kremiku uz to moc mensi byt nemuze, 7-5nm a pak uz asi nic moc, leda zmena technologie. Ale uz i na tom se pracuje ;-)

A nemaly vyznam bych venoval kvantovym CPU, nekde v cloudu (nejsem toho priznivcem) kde se vyuzije paralelnich vypoctu, klienti pak vykon nebudou muset nosit v kapse nebo mit na stole v PC. IBM do toho dnes lije neskutecne penize...

Predstava mit vykonny centralizovany prvek pro obsluhu milionu uzivatelu, ti budou mit u sebe jenom hardware pro "zobrazovani" a "vstup"=nenarocne na napajeni a vydrz baterie; "krasny" Orwellovsky svet, po kterem touzi kazda vlada na celem svete :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje představa o tom, že quantum CPU nahradí general purpose CPU je naivní a úsměvná. Stejně jako centralizovaná obsluha milionů uživatelů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, uzivatel nikdy nebude potrebovat vic jak 640kB RAM v PC :-))
https://www.lupa.cz/clanky/neslavne-vyroky-slavnych-i/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A navíc nechápeš psaný text, takže nemá cenu s tebou diskutovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To posuzujes podle sebe, chytraku? Ja s tebou nediskutuju ani nestojim o tvoje jesitny pooznamky. Ani me nepoucuj, jak ty ten psany text chapes lepe, je mne to vyslovene ukradeny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi narážate na obdobný problém ako Graylish s paralelizáciou ...

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood, 26 Feb 2014

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that
can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
https://lwn.net/Articles/590231/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> AMD defakto prodali vlastni fabriky na vyrobu CPU

Tak z jisteho pohledu to dava smysl - pro oba vznikle casti to znamena vic flexibility. Pekarna kremiku si muze nasmlouvat i jine zakazniky, a zase AMD muze delat navrhy pro vicero pekaren.

Intelacky model "udelame si vse sami, a nikoho sem nepustime" sice fungoval 40 let, a mel smysl kym si Intel udrzoval naskok, ale ted - i kdybychom rekli ze nemaji moc velky skluz - nevidim realne ze by kterykoliv z velke ctyrky (samsung,glofo,tsmc,intel) nejak *vyrazne* predbehl zbytek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice souhlasím, že v tuto chvíli mohl Intelu co se týče křemíku už dost dobře ujet vlak - a možná už náskok ostatních firem nikdy nedožene... jenže všechny výrobce polovodičů relativně brzy čeká přechod na nové substráty - a kdo ví, co Intel při té příležitosti vytáhne z rukávu.

Možná se budou piplat s přípravou 10nm tak dlouho, že z 14nm nakonec rovnou přejdou na... kdoví vlastně co za materiál a struktury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neviem

Intel: 10 nm je konečná, 7 nm už nebude o křemíku
24. 2. 2015
https://diit.cz/clanek/7nm-proces-intel-nebude-kremikovy

Žeby prišla konečná skôr....pre intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konecna prijde na kremiku... ale Intel samo nekonci; astronomicky investuje do post kremikove ery. Penez maji dost ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Tiktak: Intel má údajně u 7 nm přejít na germanium. A u 10 nm má jít o nějakou kombinaci křemík + germanium. Ale nikdo to neví přesně, jak je to u té varianty, která nakonec byla vybrána jako produkční (označovaná jako 10 nm+?). A je takdy dost možný, že vývoj 7nm technologie byl restartován, právě kvůli fiasku s 10 nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli to tak je tak hrozí monopol - a je tu příležitost pro GloFo přehodnotit plány, vypadá to že hodili ručník do ringu když soupeř je odpočítáván...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim ze hrozi monopol. Samsung investuje do vyvoje procesu, a nevidim realne ze investovat prestanou, vzhledem k tomu kolik si toho sami vyrabi. S TSMC umi drzet krok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.