Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel odložil 10 nm pro desktop na neurčito. Přidal 14nm Rocket Lake

Renee James Intel Look Inside
Otázku, zda Intel vydá 10nm procesory Ice Lake pro desktop v roce 2019 nebo 2020, můžeme považovat za zodpovězenou a uzavřenou: Nevydá je ani v roce 2021.

Za dva měsíce to budou čtyři roky, co Intel po prakticky třech dekádách opustila jeho ředitelka Renee James (úvodní snímek). Za jejím odchodem údajně měla stát skutečnost, že nedokázala do začátku roku 2015 dostat na trh 10nm výrobní proces. Čtyři roky nejsou krátká doba. Firmy jako TSMC nebo Samsung za tu dobu dokážou vyvinout a dostat na trh nový výrobní proces, firmy jako AMD nebo Nvidia za tu dobu dokážou vyvinout a dostat na trh zcela nové procesorové nebo grafické jádro. Lze tedy říct, že Intel po odchodu Renee James mohl začít od začátku a příslušní manažeři, kteří po jejím odchodu dostali technologické kormidlo do rukou, mohli předvést, jak se to dělá, zkrátka to Renee natřít a dokázat, že byl její vyhazov oprávněný.

Nedá se říct, že by se o to nepokusili. Skutečně, první generace 10nm výroby, kterou se společně s architekturou Cannon Lake nepodařilo dostat Renee James na trh, byla odpískána a rozjel se vývoj generace druhé, údajně od nuly a jinak. Jenže přes všechny sliby managementu a termíny vydání, které v tichosti vyšuměly, se druhá generace 10nm výroby a Ice Lake začíná jevit jako stejný vaporware, jakým byla generace první.

Přestože Intel opakovaně prezentoval procesorová jádra Sunny Cove, základ architektury Ice Lake a tvrdil, že do konce letošního roku bude vydána pro mobilní segment a desktop, žádná z následujících indicií tomu nenapovídala. V březnu už mě to trklo trochu více, pokusil jsem se situaci trochu rozebrat a jako nejpravděpodobnější varianta mi vyšlo, že desktopový 10nm Ice Lake byl zrušen a Intel pro splnění slibu vydá nějaké mini-PC s mobilní variantou této generace (podobně jako to bylo s 10nm Cannon Lake), čímž formálně dodrží slib vydání desktopového produktu s Ice Lake v roce 2019.

Od společnosti Dell unikly aktuální roadmapy Intel (přinejmenším jsou aktuálnější než jakékoli jiné dosud zveřejněné), které shrnují plány s produkty pro desktop a dále plány s notebooky (a dalšími mobilními produkty). Začněme desktopem:

Začněme tím, co bude naše čtenáře zajímat nejvíce a to je klasický desktop, socketové procesory, tedy řádek „S-Series“ (druhý odspoda). V první řadě je třeba říct, že očekávaný Coffee Lake-refresh new stepping nakonec ztvárnil pouze úspornější 35-65W modely. Intel na něm (alespoň dosud) nepostavil žádný výkonnější procesor než je Core i9-9900K vzniklý na (řekněme) Coffee Lake-refresh old stepping. Na druhou stranu detaily, jako jsou konkrétní modely jednotlivých generací, roadmapa nepokrývá, takže není zcela vyloučené, že Intel ještě s něčím takovým - třeba po vydání Zen 2 - přijde.

Očekávaný desetijádrový 14nm Comet Lake vyjde až za rok, ve druhém kvartálu 2020. Asi největším překvapením je však jeho nástupce, desetijádrový 14nm Rocket Lake chystaný na druhý kvartál 2021. Po 10nm procesorech pro desktopový socket zkrátka v letech 2019 / 2020 / 2021 podchycených v roadmapě není ani vidu, ani slechu. Ostatní segmenty v podstatě reflektují dění v socketu, což znamená Comet Lake na pět způsobů v prvním pololetí 2020 a Rocket Lake na čtyři způsoby v prvním pololetí 2021. S vydáním sériově vyráběných 10nm produktů se počítá až na jaře 2021 v podobě generace Tiger Lake ve čtyřjádrovém provedení. Jen pro připomenutí souslednosti 10nm generací: Canon Lake -> Ice Lake -> Tiger Lake.

K mobilním modelům:

V první řadě si můžete všimnout, že toto schéma je poněkud nabitější a že nesahá do roku 2021, jako desktopová verze, ale jen do roku 2020. Nyní se tedy pohybujeme zhruba uprostřed vytyčené časové osy, kde v řádce „U-Series“ začíná fialový proužek obsahující text „Ice Lake U 2C/4C 10nm (limited)“. To znamená, že Intel pošle na trh nějaké 15W vzorky druhé 10nm generace (Ice Lake), stejně jako tomu bylo s první 10nm generací (Cannon Lake). Trh si nejspíš takového produktu příliš nepovšimne, za srdce to vezme nanejvýš pár nadšenců. Intel totiž chystá obratem tuto nabídku přebít 14nm řadou Comet Lake, která obsahuje rovněž dvoujádrové i čtyřjádrové čipy, jejichž existence by neměla smysl, pokud by měly být pomalejší než dvoujádra a čtyřjádra Ice Lake. Intel ostatně již za zavřenými dveřmi podle DigiTimes prohlásil, že 10nm Ice Lake není rychlejší než 14nm Comet Lake. Srdeční záležitostí by se mohl stát spíše top model 14nm Comet Lake, který jako první produkt v nabídce Intelu přinese 6 jader pro 15W segment. Jak dlouho v U-segmentu bude Intel kralovat, je však otázkou, protože o dva kvartály pozdjěi plánuje AMD pro tento segment vydat 7nm APU, od kterého je očekáváno osazení 6-8 procesorovými jádry. Na 10nm sériovou výrobu (tzn. bez „limited“) hodlá Intel v U-segmentu přejít až za rok s architekturou Tiger Lake.

Výkonné notebooky se 45W procesory se po současné aktualizaci nabídky přesunou k další generaci za tři kvartály, s přelomem roku 2019/2020. Spíše než o kompletní obnovu nabídky by podle roadmapy mělo jít o nové high-endové modely postavené na osmijádrech a desetijádrech 14nm generace Comet Lake.

5W segment (Y) vzniká jako přes kopírák podle 15W: Letos limitovaná nabídka dvoujádrového 10nm Ice Lake, příští rok jej nahradí sériově vyráběný 10nm Tiger Lake v kombinaci se 14nm Comet Lake.

Nabídku Atomů letos osvěží Apollo Lake-refresh, který v příštím roce nahradí Skyhawk Lake, u něhož Intel raději neuvádí ani proces. Úsporné Atomy letos rozšíří Lakefield (ano, to je ten skládaný Atom typu Foveros) a po roce jej nahradí Lakefield-refresh.


Sečteno podtrženo, kam roadmapy sahají, tam se 10nm proces Intelu běžného uživatele nedotkne. Symbolicky jej společnost na trh vypustí, ale vždy v doprovodu 14nm gardedámy, jejíž přítomnost by neměla smysl, pokud by nebyla silnější. V kontextu těchto roadmap dává smysl, proč Intel na letošek naplánoval tak výrazné rozšíření 14nm výrobních kapacit, proč jel Raja Koduri na námluvy do Samsungu, proč Intel odmítl komentovat výtěžnost 10nm produktů, jimž na CES věnoval celé přednášky, proč jsou výrobci z Tchajwanu přesvědčení, že Intel ukončí zakázkovou výrobu, proč Intel odvádí řeč na 7nm výrobu nebo proč se začalo proslýchat, že to Intel s 10 nanometry zabalil, i když tvrdí opak.

Na základě roadmap lze říct, že první dvě 10nm generace (Cannon Lake i Ice Lake) jsou v desktopu odpískané. Zda přijde Tiger Lake je ještě ve hvězdách, ale duševně bychom se měli připravovat i na možnost, že 10nm proces do klasického desktopu nepronikne a v roce 2022 přejde Intel ze 14nm rovnou na 7nm.

Z hlediska konkurence na trhu to bude zajímavé, v roce 2020 totiž proti 14nm desetijádrovému Comet Lake stane třetí generace Zenu v šestnáctijádrovém provedení vyráběná na druhé generaci 7nm procesu s nasazením EUV litografie. Lze nicméně čekat, že se Intel bude i na 14 nanometrech a s deseti jádry generaci od generace zvyšovat taktovací frekvence, takže stávajících ~5 GHz zdaleka nebude konečná a dost možná Intel nabídne i komerční 5,5GHz produkty. Rozhodně lze říct, že mobilní roadmapa se jeví jako výrazně agresivnější než desktopová. Intel chce zjevně využít příležitosti a strategie AMD, která s novými procesy nechává mobilní segment na druhé koleji. Ani to ale nemusí trvat věčně, pokud se AMD podaří dobře uchytit se 7nm v desktopu a bude mít své jisté, může začít pomýšlet na ambicióznější plány v noteboocích.

Diskuse ke článku Intel odložil 10 nm pro desktop na neurčito. Přidal 14nm Rocket Lake

Úterý, 30 Duben 2019 - 15:48 | MACHINA | nějaký vtipný obrázek na "rocket lake"...
Neděle, 28 Duben 2019 - 22:14 | Tom Buri | jak vyhovuje? na czc maj i9-9900K skladem za...
Pátek, 26 Duben 2019 - 19:18 | hajčus | Těch 70% nemusí znamenat, že vyhovuje, ale že...
Pátek, 26 Duben 2019 - 17:12 | Mali | Xeon Phi ma sice blizko k beznemu x86 procesoru,...
Pátek, 26 Duben 2019 - 12:41 | Libor Míšek | Ano, Intel se ještě nemusí ničeho bát. OEM...
Pátek, 26 Duben 2019 - 12:10 | Wendak | Tak to JirkaK opravdu "zazdil" :oDDD...
Pátek, 26 Duben 2019 - 11:20 | Jaroslav Brümmer | Tak si kupte jinou konkurenci, než HP. ALe HP s...
Pátek, 26 Duben 2019 - 09:47 | tombomino | Jeste otazka p. Holecek...Vy jste nekdy nejakou...
Pátek, 26 Duben 2019 - 09:22 | rathanuviel | To máte pravdu, vtipné to není ani trochu. Kolega...
Pátek, 26 Duben 2019 - 08:43 | tombomino | Ja bych rekl Mr. Holecek, ze Vas prispevek je...

Zobrazit diskusi