Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel přejmenoval 10nm proces na „Intel 7“ a 7nm proces na „Intel 4“

Kukám, že Gelsinger v Inteli zapracoval hlavne na svojej reklamštine.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak když nemáš proces, hoď tam aspoň reklamu :D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

pobavilo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a to jsem si říkal, že už za Swana se v marketingových polopravdách, mlžení a někdy i rovnou klamání zákazníku moc dál posunout nedá :-D evidentně se pořád dají vymýšlet nové kreativní postupy

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych pochopil, kdyby se srovnali se svojí největší konkurencí (TSMC) a dokončovaný 7nm proces by označovali jako 5nm, resp. z budoucího 5nm by udělali 3nm. To by byli kabrňáci. A pomohlo by to v orientaci. Ale v zásadě jsou cestou Samsungu, kde i mírná úprava procesu znamená o jednotku nižší číslo (viz no-Xův článek níže). Tohle fakt bída.
https://diit.cz/clanek/samsung-dela-curbes-ve-znaceni-procesu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj.. tolik k vymetani marketingoveho svinstva Gelsingerem.. (((:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je si třeba uvědomit, že v čele Intelu stojí PG ne JC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s takovou tu můžeme mít třeba 1nm proces už dnes!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží. Třeba za pár měsíců TSMC oznámí, že taktéž přejmenují svoje procesy. To by lidem v Intelu asi zkysl úsměv .-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ti spíše oznámí další navýšení produkce procesů 7nm/5nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre vysoky zaujem Intelu vyrabat u nich... So pathetic :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase AMD sa uvoľnia linky u TSMC a TSMC kapacitu ponúkne AMD a možno Apple ako prvým...

> Intel Corp said on Monday its factories will start building Qualcomm Inc chips
https://finance.yahoo.com/news/1-intel-build-qualcomm-chips-215606020.html

AMD bude větším odběratelem 5nm i 3nm čipů TSMC než Intel a Nvidia
2. 6. 2021
AMD však za rok 2020 nebyla (ani po Applu) nejvýnosnějším zákazníkem TSMC, neboť (po zmíněném Applu) byl na druhém místě Hi-Silicon (Huawei), na třetím Qualcomm, na čtvrtém Nvidia, na pátém Broadcom a až na šestém AMD (byť rozdíly mezi Nvidií, Broadcomem a AMD byly pouze nepatrné).

V letošním roce již bude situace jiná. Objednávky jsou dávno uzavřené, takže je - krom pozice v 7nm výrobě - známo, že druhým největším zákazníkem TSMC po Applu je právě AMD
https://diit.cz/clanek/amd-bude-vetsim-odberatelem-5nm-i-3nm-procesu-tsm...

AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC
6. 1. 2020
Samotná TSMC ve druhém pololetí zvýší výrobní objemy 7nm procesu ze 110 tisíc waferů na 140 tisíc waferů měsíčně a AMD, která bude odebírat 30 tisíc waferů měsíčně, tak s 21% podílem překoná HiSilicon i Qualcomm (17-18 % každý)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple, HiSilicon a Qualcom vyrábí prostě daleko více čipů než nějaké AMD nebo ve finále i Apple, Apple má výhodu v tom že nemá tolik modelů. Jinak ani QUalcomm ani HiSilicon nezatěžují tolik 5nm procesy, těch čipů nevyrábí zase tolik. Kdežto Apple teď u TSMC objednal 100 milionů A15 jako úvodní várku. To je o čtvrtinu více než u dosluhujících A14. Předpokládá se že nová řada iPhonu bude extrémně žádaná. Ve spojení s existujícím zájmem o iPady a Macbooky s Apple Siliconem bude Apple coby odběratel ještě dlouho na špici, zatím TSMC vydělá víc než AMD, NV i Intel dohromady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono sa neplatí za čipy ale za waffere. Ide o to. že Qualcomm uvoľní časť kapacít a AMD má (podľa všetkých leakov) právo vyberať si, čo z uvoľnených kapacít po odchode. Tak prebralo AMD po Huawei/HiSlicon takmer 95% toho, čo museli pustiť pre sankcie.

Edit: AMD dodalo asi 140 mil. PC CPU len za rok 2020 a objednávky rastú

AMD ve 2. kvartálu zvýší dodávky procesorů o 20 %
6. 4. 2021
https://diit.cz/clanek/amd-ve-2-kvartalu-zvysi-dodavky-procesoru-o-20

140/4= 35 mil. AMD CPU za kvartál v roku 2020 k tomu +20 to je 42 mil. AMD CPU za kvartál
aka 168 mil. za rok len za PC. A to bude ďalší rast-

Schenker očekává 3,5× vyšší dodávky mobilních Ryzenů než na jaře
16. 7. 2021
Výrobce notebooků XMG Schenker očekává, že během léta vyexpeduje 3,5× více notebooků s mobilními procesor Ryzen (než na jaře), přičemž těch s jádry Zen 3 bude téměř 8× více…

Podle Schenkeru jsou už v posledních týdnech dodávky podstatně vyšší, takže lze jen spekulovat, zda AMD před několika měsíci získala nějaké další 7nm výrobní linky u TSMC (např. po Applu či z nově postavených), nebo došlo k útlumu výroby nějakého staršího 7nm produktu, který kapacity pro APU uvolnil

https://diit.cz/clanek/schenker-ocekava-35x-vyssi-dodavky-mobilnich-ryze...

takže 100mil. od Apple aj keď na 5nm začína byť málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 100M od Applu se týká jen A15, tedy nové iPhony a možná nový iPad Air a hypoteticky příští rok nové SEčko, i když si nejsem jistý že do budget telefonu dají vlajkový procesor.

Nicméně Apple nevyrábí jen mobily a ne jen nejnovější. Pořád tu máme iPhony jako SE a 11 s A13, Xr s A12, iPad s A12, Apple TV nově také s A12. Jsou tu také wereables. S6 pro hodinky, W3 pro Airpody a Beats sluchátka. Jen Airpodů se prodalo loni snad 114 milionů, tzn 228 milionů čipů. Bohužel nevím přesně ve kterých Beats sluchátkách je apple silicon natož kolik se jich prodá. Ano tyhle jsou fakt pidi, ale jsou :) Teď šel rumor že se má připravovat nový display s tuším A13 vevnitř, ale i “hloupé” sluchátka. No a pak samozřejmě M1 čipy a teď by snad měla běžet i výroba výkonnějších variant M1 a/nebo nové generace M2. Pravda tady ta výroba bude celkově jen v milionech-nižších desítkách milionů

Mimochodem proč by si Apple nemohl objednat kusy čipů nikoli počty wafferů, s wafferem nic neudělá, potřebuje hotové čipy. Objednat jednu velkou várku vyjde určitě levněji než objednávat postupně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tým Qualcommom vyrábaním Intelom je to až od roku 2025

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud to prepocitame podle pridanych +, cislo mohli snizovat postupne, a uvadet procesy jako 10, 9, 8, 7 nm :) poctem iteraci se k te 7 pravem dopracovali. Jednotka nm totiz uz davno nic nemeri, ani u TSMC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a do konce roku 2022 už budou v záporných číslech

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Někde na zahraničním webu jsem četl že to budou nazývat Intel Angstrom... takže evidentně počítají i s posunem do pikometrů... prostě slibem nikdy neurazíš a marketingově to vypadá nádherně !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

20 Angstromov =2nm

Preto sa nové procesy volajú 20A(aka 2nm) a 18A, (1,8nm)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé, kam až by se s tím mohli teoreticky (=papírově) dostat ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

veľmi ďaleko asi nie, minimálne na kremíku nie

Kremík
Polomer atómu 111 pm (1,11 Angstromu)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Krem%C3%ADk

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdzy ono hazeni nanometry nic nerika o danem procesu, dulezita je hustota na mm2 a dosazitelne takty a energetika. takze klidne co intel oznacuje jako 10nm muze byt ekvivalentem tsmc 7nm, ale jestli to tak je tezko rict spis ne a jde jen o to aby to vypadalo paprove lip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle se to dělá! Neumíš to udělat? Tak to tak aspoň pojmenuj a problémy zmizí :-D
Chápu, že Intelí 10nm superfin se často přirovnává, že není o moc horší než TSMC 7nm. Taky chápu, že i označování v "nm" může být zavádějící, protože není všobjímající a je to jen orientační prvek.

Ale tohle....myslel jsem, že je Apríl :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jedno, dělají to všichni a každý ohýbá realitu trochu jinak. Pro mě je pokročilost procesu definována určitým poměrem počtu tranzistorů na jednotku plochy a pak už jen poměrem spotřeba/dosahované frekvence. Ani by mně nevadilo, kdyby ten už dlouhá léta zavádějící parametr (nm) přestali uvádět, ale podrobně by uváděli spotřebu při dané frekvenci. Vznikl by problém jaký udělat co nejvíce univerzální/spravedlivý software (balík x programů) pro 100% zátěž, ale i tak by to bylo více vypovídající.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vznikl by problém jaký udělat co nejvíce univerzální/spravedlivý software (balík x programů) pro 100% zátěž"

Takový balík existuje, je to SW, který každý jeden uživatel používá a záleží mu na výkonu takového SW. Takže fakticky to bude pro každého jednoho uživatele jiný balík protože i když budeme používat stejný SW, nebudeme ho používat stejným způsobem a budeme mít jiné očekávání.

Například jsou tu lidi kteří v případě práce s videem řeší rychlost encodingu, který je videoeditorovi ukradený protože potřebuje výkon na timelině a každý editor bude mít jiný požadavek na to v jakých formátech bude mít videa na timeline a co s nimi bude dělat. Jestli minutový reklamní klip stříhám několik hodin tak je prostě jedno jestli export běží minutu nebo deset minut. Naopak, když dělám quick edit 15-30 minut u 5 hodinového výsledného videa tak ten encoding bude důležitý protože čekat na to dva dny asi nikdo chtít nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na tom je, že dneska jsou zejména tyhle zmrdské finty nakažlivé a je hůř a hůř úplně ve všech odvětvích.
No a když jsme u toho, existuje ještě notebook s vyměnitelným aku na páčku nebo tak nějak za pár sekund běžným uživatelem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď to zpřehlednili

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za jak dlouho to přejmenuje TSMC a Samsung (a GF)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sú idioti. Vôbec sa nebude pliesť Intel 7 a i7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nemáte na Intel 7, klidně si kupte levnější Intel 5 nebo i Intel 3. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Príčina tohto premenovávania je úplne jasná: Intel 7 znamená, že dosiahli požadované parametre 7 rokov neskôr oproti pôvodným veľkohubým plánom. Intel 4 teda zaostáva za sľubmi už iba 4 roky, čo je určite vnímané ako výrazné zlepšenie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ked existuju transRodovi ludia, preco by nemohli existovat transNodove faby, vsakze. Len otazka je ci im ostani uveria, ze su to, co o sebe tvrdia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak 10nm proces je pro mě jen jeden a vždy to bude 10nm proces. S tím žádný marketingový bůh nic neudělá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy reakce, pritom bych rekl ze zrovna Intel na to svoje konzervativnejsi znaceni marketingove doplacel, uz tak to jsou vymysleny cisla, takze co na tom?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked to vezmeme tak, ze Inteli "10nm" process je parametrovo dost blizko "7nm" procesu TSMC (uvodzovky preto, lebo nm v nazve nemaju nic spolocne s nejakym fyzickym rozmerom, alebo moznou hustotou), nevidim nic zle na tom, ze si ho Intel premenuje.

Aspon bude vidno, kolko desiatok W navyse Intel stoji aby vedel byt s +- rovnakym procesom konkurencie schopny :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Začínám se v těch číslech ztrácet. Nanometry nic neznamenaly a BFU se musí blbě vysvětlovat, že 4 je víc než 7, když je to míň. Tak co ty procesy pojmenovávat třeba po... horách? Mount Rushmore, Mount Elbrus, Mount Milešovka... to by přece bylo tak intuitivní a přehledné.

;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to jiz nejde skrz Cove/Lake, Atomy, TDP, pasteni, Xe GPU, sockety, cipsety a lamani procesoru, pujde to vlastne napsanymi nanometry, co dnes intel uvede to je vojeb od zacatku, zvracim hodne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zase trotlu tady v diskuzi.
Za me naprosto v poradku, stejne ty nanometry nemaji v realu zadnou oporu ani u TSMC. Tak tomu bude Intel rikat jen slovem Intel a cislovkou, no a co. Je to jen pojmenovani a to at je jake chce, dulezity bude jen vysledek a ten budeme znat, az Intel odhali hotovy procesor a da ho k nezavislemu testu. Pak se uvidi, jestli u Intelu jeste neco umi nebo uz hazi jen reklamstinou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže běžný uživatel nakupuje podle reklamštiny a nějaké testy si Intel vždycky nějak nechá zfalšovat...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak sis Jirko zase rejpnul. No, tak holt se v tom číslování plácaj a nějak se to snaží vyřešit. A nemůžou fakt za to, že si TSMC už pár let cucá nanometrový hodnoty z p*dele. Já v tom co sdělili spíš vidím něco jiného: variaci na MBCFET a to překlopení spojů na druhou stranu. To jsou dvě boží věci a pokud tohle mají fakt ve slušně pokročilém stádiu, tak je TSMC může nechat chladnými. Ta se zatím doplácává směrem ke GAAFET, ale ano, uvidíme, komu z tria velkých (ještě Šamšula žejo) to sedne do výroby rychleji. V Qualcommu nejsou blbci a pokud už viděli něco zajímavého o 20A, o čem my tady můžem leda spekulovat, pak se máme na co těšit. Tenhle rok je poslední nudnej, 2022 bude zase veselo. Buď konečně rád, že má Lisa zase proti sobě někoho schopného. Vím, že Pata Gelsingera nemusíš, ale zkus si ho víc zanalyzovat. On to není jen tak nějakej tlučhuba (Juggling Act je takové příjemné čtivo). Zázraky přes noc nikdo neumí, i Jobsovi to od 1997 trvalo pár let.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lisa může mít proti sobě v Intelu třeba šimpanze, ale i tak by to měla těžký. Karty byly rozdány a zásadní věci se kvůli AMD nezmění - nemají a nikdy ani neměli na to tu potřebnou sílu. To co předvádíš je ještě větší naivita, než když bys obdivoval ředitele z O2/Vodafone/T-mobile, kvůli tomu, že mají v ČR zisk a to přece neumí každý:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD naopak spolu s akvizíciou Xilinxu budú najväčšiou protiváhou Intelu. Odhaduje sa, že ročný obrat AMD v roku 2025 bude cca 25 miliárd dolárov + xilinx vychádza na cca 30 miliárd. Obrat Intelu bude naopak pravdepodobne stagnovať kvôli potrebným investíciam na reorganizáciu a investície do nových fabrík a technológií. Okrem toho nehovorím ani o tom o koľko je AMD efektívnejšie v alokovaní kapitálu, ale to ani nie je treba. Výsledky hovoria za všetko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já neobdivuju Pata Gelsingera za to, že Intel vydělává prachy. Na tom nemá až tak moc podílu (byť jistě část toho zisku stojí na důsledcích historických projektů, na kterých se podílel, jako třeba 80386, WiFi, USB). Ale líbí se mi jeho styl vedení lidí. Nesnáším slovo vizionář a jsem toho názoru, že Jobs byl spíš narcistický hovado než vizionář. Pat Gelsinger není vizionář. Je to inženýr. V tom slova smyslu, jako když Bill Hewlett a David Packard makali rukama. Dobře, dneska už není, je z něj CEO.

Proč AMD nemá potřebnou sílu? No, Lisa Su dělá 110% možného, aby to změnila, ale nemá na to. Neměl by na to nikdo jiný v její pozici. A nemůže za to jen a pouze Intel a jeho různé monopolní praktiky.

Zatímco se AMD držela x86, kde vždy bude hrát nejlépe druhé housle, vyrostl vedle ní obří segment ARMu. Kdo ví, možná vedle ní teď roste budoucí obří segment RISC-V. V oblasti GPU je, chtě-nechtě, Nvidia také progresivnější. Jo, jako firma se chová a vždy chovala jako svině, ale vedle toho ve spoustě věcí přijde, něco uvede a ono se to chytne (třeba RTX jí udělalo dobrou službu a nic na tom nemění to, že já to považuju za blbost a plýtvání křemíkem spotřebitelských GPU).

AMD prostě jede velmi progresivně až revolučně, ale ve svých zajetých kolejích. Bojí se vybočit. Je příliš velká na to, aby si to Lisa mohla dovolit, to jí akcionáři / správní rada nenechají. Je ale příliš malá na to, aby ve svých zajetých kolejích překročila stín Intelu. To se nestane. A jedním z důvodů proč, je návrat Pata Gelsingera. Druhým, že ve výrobě svých produktů je vazalem jiných firem.

My dva si vlastně neodporujem, ale musím se ohradit vůči té naivitě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná to tak bude. Osobně ale považuji spíš za naivní představy, že největší zůstane navěky první a že inženýr je automaticky nejlepší CEO.

Příklady z nedávné doby: Nokia byla dekádu největším výrobcem mobilů, Compaq PC. Jak je na tom Nokia dnes dobře víme, Compaq už pro jistotu ani neexistuje.

A zrovna AMD mi připadá neskonale flexibilnější firma (viz vznik Threadripperu) než Intel, takže jsem si jistý, že kdyby náhodou x86 začala umírat, dokáže mnohem rychleji přesedlat na ARM nebo RISC-V. Ostatně podporou otevřenějších technologií je AMD celkem vyhlášená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa toto dáva absolútny zmysel pre Intel. Okrem toho že intel má lepší roadmap, ktorý nie je až taký náročný na execution ako obrovský skok na 7nm proces tak bude aj viac ten výrobný proces porovnateľný s konkurenciou. IMO sa zdá, že Intel konečne začína s niektorými vecami hýbať dopredu. Podľa mňa však TSMC a Samsung nedobehne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen pokus znesnadnit srovnání konkurenčních produktů. Když vám dlouhodobě váš produkt vychází v nějakém parametru hůř než konkurence, tak řeknete že vy ten parametr měříte v jiných jednotkách a je to. Myslím, že si teď lámou hlavu v jakých jednotkách budou nově uvádět spotřebu.:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím ty změny v číslování, jako první se mi vybavuje rčení "jde to s tím od desíti k pěti"... Tady jsou zatím jen u sedmi :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem před časem psal, že zrovna tohle (přejmenování čísel) noví skvělí managóři v Intelu udělají, myslel jsem to jen jako absurdní výsměšnou nadsázku. Ale je vidět, že korporátní zhovadilost Intelu je na ještě vyšší úrovni, než jsem škarohlídsky očekával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.