Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel příští týden vydá Tiger Lake-H, první mobilní 10nm osmijádro

Nemeli mit 2 z tech konfiguraci snizene TDP na 35W?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výchozí TDP je u všech 45W a u modelů bez K lze snížit na 35W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle 8-jádrový TGL určitě srovná krok s 8c APU Zen3. TGL má starou architekturu a horší proces, takže očekávám že Cezanne bude ve všem více či méně lepší.

Ale už se blíží vydání 8-jádrového (8+4) jablečného M1X nebo M2, a ten oba x86 šroty smete v testech s prstem v nose. M1 při plném výkonu na 3,2 GHz žere 5W zatímco jádro Zen 3 na 4,9 GHz žere 20W, přitom obě dávají podobný ST výkon (M1 dokonce mírně vyšší).

To nebude předhánění ve výkonu o 5% jako Intel vs. AMD.
8-jádrový M1X/M2 ujede těm x86 plečkám ve výkonu o 100%. AMD Zen 3 APU při 64W v notebooku musí s frekvencemi dolů na 3,6 GHz, což bude dávat o dost nižší výkon než Apple M2 na plné frekvenci 3,2 GHz a přitom to bude žrát cca 40W.

Apple bude mít buď 4x větší výdrž na baterii při plném výkonu nebo dvojnásobný výkon při stejném TDP. To je tak když Apple má náskok nejméně 5 generací ve vývoji CPU. To bude sranda až vyjdou první benchmarky :D

https://youtu.be/Yv8liIkcbAs?t=574

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ked si taky insider, napis testerom, aby skusili namiesto Lightroomu otestovat
https://apps.apple.com/us/app/total-war-warhammer-ii/id1444865126?mt=12

najlepsie na 1440p+, take rozlisenie mam doma
..alebo nemusis
https://www.youtube.com/watch?v=sjouwgnbpOA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo, ale to neni vubec spatny vysledek na APU ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skoda, ze som nenasiel medium nastavenia pre amd apu, len low, a vypoctovo zlozitejsiu mapu:

https://youtu.be/wzZqFKrywww?t=79

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple M1 má nejvýkonnější GPU mezi všemi současnými APU. Výkon jako Radeon RX550 (a ten má TDP 50W, celá M1 se vleze do 15 TDP). Nějaká Vega v AMD APU Cezanne tomu nesahá ani po kotníky.

Sranda bude letošní M2 s 8 velkými jádry a dvakrát větším GPU. To už začne nepříjemně dotírat na Polarisy RX580 / 590, které mají TDP 175W. To jsem zvědav jestli to bude schopno AMD dorovnat v nějakém APU s Navi2.

Jo kluci, to ještě bude sranda. Notebooky ovládne Apple a Qualcomm, tam si nic s x86 vůbec ani neškrtne. Uvidíme jak na tom bude APU od Samsungu s GPU od AMD. Tam se ukáže jestli dokáže AMD držet krok s výrobci mobilních GPU co mají víc jak 10 let zkušeností s úspornými GPU kde záleží na každém watu. Stejnou věc je vidět i v serverech, kdy úsporné Army můžou mít 80-jádrový monolitický CPU Ampere Altra, výkonem jako 64c AMD Epyc, který na to potřebuje 9 čipletů a plochu víc jak 1000 mm2. Malá a úsporná mobilní GPU jádra můžou dost zahýbat i světem velkých desktopových grafik. Pokud se je naučí efektivně škálovat nahoru. Doteď to nikdo v telefonu nepotřeboval, ale když nyní míří do notebooků, tak mají dost dobrý důvod na tom zapracovat.

Jen aby se Nvidia s AMD nedivili že jim začnou lézt do zelí i výrobci mobilních GPU. Apple už s tím začal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/recenze-asus-rog-strix-b550-xe-gaming-wifi-ryzen-...

4750G - tohle APU má srovnatelný výkon jako moje RX 550, takže bych ji tolik nepřeceňoval. Zrovna sháním nástupce co bude modernější a výkonnější, tak jestli bude M2 fakt dobrá a nebude za 30 litrů, tak budu na vážkách - jen chvíli, pak si uvědomím, že Apple prostě ne a počkám na někoho jiného:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty máš teda ten mobil s ARMem místo desktopu jo? To musí být paráda :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky v APU jsou RAM limited, AMD by tam mohlo dát něco výkonnějšího, ale proč by to dělali, dávají tam prostě tak výkonnou grafiku na kolik stačí propustnost RAM. Uvidíme jak s výkonem grafik v APU zahýbe infinity cache v Rembrand APU, v desktopových grafikách má celkem významný vliv. M1 už podobnou cache má, proto má na poměry APU nadprůměrný výkon (M1 nemá nějakou zázračnou architekturu GPU, ale prostě dosáhne díky té cache a integrované RAM na vyšší paměťovou propustnost a tím má i větší výkon). Jinak u grafických čipů je hardware jenom půl cesty k úspěchu, velice důležité jsou i spolehlivé drivery. Apple na to asi má (i když ti si udělají drivery na MacOS a na zbytek světa budou zvysoka kašlat), mobilní výrobci s tím ale budou mít trable.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale pokud Apple bude chtít osadit 2x víc RAM (aby mělo 32GB což se očekává), pak bude muset použít 4-kanál řadič DDR4..... tedy i zdvojnásobí propustnnost pro GPU. Takže ta 8+4 M2 bude monstrum mezi APU a nebude mít konkurenci kvůli propustnosti.

- PS5 ................... 10,3 TFlops
- M1 ..................... 2,6 TFlops
- M2 bude mít cca 5-6 TFlops .... to už bude 50% výkonu konzole a to není málo!
- RX580 ................5,1 TFlops
- RX5700XT ......... 9,8 TFlops
- RX6900XT ...........23 TFlops

AMD v AM4 socketu má 2-kanál a pochybuji že do AM5 dají 4-kanál. Takže APU u AMD bude prostě vždycky pomalejší než pitomej Apple. AMD by mohlo udělat custom APU se 4-kanálem BGA a pájet to na desku v notebooku jako konzolové APU. Je škoda že tohle AMD nedělá když má k dispozici GPU a CPU pod jednou střechou a jediné co z něj vypadne je taková hrůza jako ta int-Vega.

Přitom kdyby AMD udělala nějaké solidní APU s polovinou grafického výkonu těch konzolí, tak by jí lidi utrhali ruce. Má ktomu vše ale nechce. Teď přijde Apple a vypálí rybník všem. Apple z nuly, přes piďi čipy do mobilu, ted na první pokus drtí x86 APU a chystá se zaútočit na konzole. Jak by řekl klasik "blbost těchto lidí musela být potrestána" .

No a ještě tu máme to záhadné Applí GPU Lifuka - udajně samostatná grafická karta. V notebooku budou mít APU s 5 TFlops, takže jediný logický cíl je náhrada za velké Vegy s HBM. Když konzervativně udělají 2xGPU v M2 tak budou mít cca 10 TFlops a rázem jsou na polovině nejvýkonějších GPU AMD a NVidie.

Z toho Applu jde docela strach. To jejich nekonvenční myšlení, čich na slabé místa na trhu a schopnost přijít s něčím disruptivním je nebezpečná kombinace. Oni zatápí všem konkurentům na trzích kde se objeví. Já být Lisou Su tak nosím jenom hnědou bezpečnostní sukni.

Apple je taková novodobá Amiga. Spousta špičkových custom čipů, vlastní OS který je umí využít, špičkový dizajn. Jen jestli tam nepracuje Miner který Amigu navrhl :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že už jsou dostupné 16GB LPDDR4X čipy si nemyslím, že by to hnali do čtyřkanálu (ono na tom procesoru ani nějak není zrovna moc místa na osazení čtyř čipů). A nebudu spekulovat, pěkně si počkám těch pár měsíců než MBP vyjde a až pak budu dělat závěry

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude záležet jestli tam budou chtít 5 TFlops nebo ne. Uplně nutné to není když chystají i separátní GPU Lifuka. Další 4 velká jádry by plochu APU moc nezvedly. A ještě se chystá 16+4 verze - ta si na chleba namaže i desktopový 16c Ryzen 5950XT, přitom s 80W by ji klidně mohli dát i do notebooku při TDP 45W se sníženými takty. Apple CPU jako král desktopu, kdo by to před dvěma lety řekl.

BTW: Xbox One měl 1,3 TFlops.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no, nema. a wall of text to nezmeni :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„TGL má starou architekturu“
??? Má nejnovější architekturu Intelu, novější než má Intel v desktopu i v serverech.

„a horší proces“
??? 10nm proces Intelu je ekvivalentem 7nm procesu TSMC. V některých ohledem možná trochu horší, v jiných zase lepší, v průměru podobný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou aby tomu rozuměl každý. Historie vývoje architektur u Intelu:
- 3 generace 3xALU jader: Core2Duo (Merom), Nehalem, Sandy Bridge
- (mezitím drobné vylepšení nebo shrink: Penryn, Westmere, Ivy Bridge)
- 3 generace 4xALU jader: Haswell, Skylake, Ice Lake
- (mezitím drobné vylepšení nebo shrink: Broadwell, Cannon Lake, Tiger Lake)
- 3? generace 6?xALU jader.... Alder Lake (Golden Cove jádro)

Závěr:
1) Intel jede v rámci každé generace 3 velké výlepšení a mezitím 3 malá vylepšení (dříve v rámci tik-tok to byl vždy shrink na nový proces), tedy 6 letý cyklus.
2) Tiger Lake (Willow Cove) je tedy tzv. malé vylepšení 4xALU Ice Lake (Sunny Cove) a navíc bez shrinku
3) Tiger Lake NENÍ nová architektura, samotné jádro oproti ICL je skoro totožné, největší změna je překopání L2 a L3 na excluzivní
4) I ten ICL ze kterého TGL vychází je poslední třetí iterace 4xALU architektury představené před 8 lety v Haswellu, tudíž TGL je postaveno na poměrně zastaralé architektuře.
5) Zen 3 naproti tomu je úplně nová architektura (4xALU+1xBranch, tedy široká 5 portů) oproti Zen 1/2 (4xALU). Tudíž objektivně TGL je poslední vylepšení starých 4xALU pleček proti zbrusu nové architektuře Zen 3.

Jak to nazývá marketing je mi jedno. Z technického hlediska je TGL stará úzká 4xALU plečka, něco jako kdyby AMD trochu vylepšilo Zen 2. Tím vůbec nechci omlouvat Intel, ale pravý soupeř pro Zen 3 bude až Alder Lake. ADL tu měl být v 2019 kdyby se Intel nevykašlal na tik-tok z hlediska architektur.

Je evidentní že AMD jede agresivnější vývoj - nová architektura + 1x velké vylepšení (3 roky / 1,5 roku cyklus)
Intel jede vývoj - nová architektura + 2x velké vylepšení ( 6 let / 1 rok cyklus včetně malých vylepšení)
Apple jede vývoj - nová arch po 4 letech + 3x velká vylepšení každý rok.
ARM jede vývoj živelně - nová arch někdy po 2 (Cortex A73, 75) a někdy po 4 letech (A76, 77, 78, 79?)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen jestli těch ALU není málo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je, Apple M1 má 6xALU + 2xBranch a taky proto má IPC vyšší o 60% než Zen 3.

https://images.anandtech.com/graphs/graph16252/111168.png
Taky má 4xFPU a proto má ve SPECfp2006 o 63% vyšší IPC než Zen 3 s pouhými 2xFPU.
Dokonce i ten trapný Cortex X1 z minulého roku má 4xFPU a IPC ve FPU vyšší o 6% než Zen3 :)
https://images.anandtech.com/doci/16463/SPEC-power-energy.png

Co dělá výpočty v CPU? No přece Aritmeticko Logické jednotky počítají celočíselné operace se skoky v programu a desetiná čísla s vektory řeší FPU. Žádná cache nebo rychlejší paměť ti nic nespočítá a proto seberychlejší paměti výkon nezvýší (pouze sníží brzdění CPU). Výkon se dělá jen a pouze v ALU a FPU a nikde jinde.

To je jak ve firmě. Žádný ředitel firmy nemůže zvýšit výkonnost firmy o 300% tím, že bude sám fárat noční u pásu. Ale když má firma jako ředitele dementa, tak výkon firmy může zadusit až ke krachu, což i často děje. Ve firmě stejně jako u CPU je velký rozdíl mezi tím kdo vytváří a tím, kdo pomáhá aby ti vytvářející mohli jet na 100%.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

huuuuuuíííííí huííííííííí, Chocholoušek už je na cestě :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Výčet je to pěkný, ale nic to nemění na faktu, že Tiger Lake je zhruba stejně starý jako Zen 3 a má i zhruba stejné IPC. Počet ALU ani na jednom nic nemění :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsem přesně čekal. Když TGL má horší uarch jak novější Zen3 tak tvrdíš že to Intel neomlouvá. Ale až vyjde Alder Lake a bude drtit Zen3 tak tady budeš zdůrazňovat jak je to nefér že Golden Cove je nová generace CPU a že AMD s ní teprve přide v Zen5.

PS: nejde o počet ALU ale o šířku skalárního back-endu (tudíž do toho patří i jednotky větvení, které ale bývají někdy sdílené s porty na ALU) jakožto hlavního ukazatele vyspělosti architektury. To že tuhle základní věc neví ani redaktor co píše o CPU je docela smutné a moc bych se tím nechlubil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Když TGL má horší uarch jak novější Zen3 tak tvrdíš že to Intel neomlouvá.“

Kde něco takového tvrdím?

„Ale až vyjde Alder Lake a bude drtit Zen3 tak tady budeš zdůrazňovat…“

Podle které křišťálové koule to budu tvrdit? :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Výčet je to pěkný, ale nic to nemění na faktu, že Tiger Lake je zhruba stejně starý jako Zen 3 a má i zhruba stejné IPC."

Tady to tvrdíš. No a já tvrdím, že TGL je poslední generace vycházející z prastarého Haswellu a tudíž je to stará plečka. Když se podíváš že TGL má ROB 352 instrukcí a Zen3 jen 256, tak je jasné že Intel dohání IPC přes brute-force. Stejně to dělá Arm u Cortex X1 která má větší ROB proti sesterské A78. Stojí to tranzistory a spotřebu (víc instrukcí z IPC se prohledává přes větší buffer, takže to žere zhruba s druhou mocninou).

Tak buď je to tady Deep in IT nebo pokud vás nezajímá technická stránka věci tak se přejmenujte na SIIT.cz (Shallow in IT).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud v té citovaně větě vážně vidíš nějaké tvrzení o horší mikroarchitektuře, tak to doporučuji vzít v pořadí:

1. Oftalmolog (když nepomůže, tak…)
2. Psychiatr (když nepomůže, tak…)
3. Exorcista.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud v té citovaně větě vážně vidíš nějaké tvrzení o horší mikroarchitektuře"

Právě že to tam nevidím, ale chtěl bych vidět. Na Deep IIT bych očekával že redaktor vloží poznámku že TGL vychází z Haswella z roku 2013, kdežto Zen3 je nová architektura. Nebo tady hodláte šířit marketingové PR bláboly pro BFU?

Navíc ADL jakožto nová 6xALU arch. nemusí být instantní úspěch. Intelu mohli utéct nejlepší CPU dizajneři do Applu a ARMu a Golden Cove bude katastrofa jako Dozer nebo jejich 10nm proces. To by byla katastrofa na 4-5 let jako u Dozeru. Ale opět by si to zasloužilo poznámku, že GC by měla být velká změna, ať už kladným či záporným směrem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LOL delit generace Intel CPU podle ALU, to je fakt originalni. Boze to je "pripad" .. .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A poběží mi na tom ty stovky programů, které na x86 šrotu používám a poběží rychleji?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem nevylučuje možnost, že na ARMu to v emulaci nemůže běžet ještě rychleji než nativně na tom x86 šrotu. Apple M1 si dává k snídani Intelácké 4c/8t Core i v emulaci. V rámci nízkého notebookového TDP 15-35W si ten novej 8-jádrový M2 dá k snídani jak Zen3 tak i nový Alder Lake. I v té emulaci a se solidním náskokem.

Qualcom Nuvia s jádrem Phoenix (ex-architekt Applu) příští rok to samé i na Widlích a rovnou s podporou nové instrukční sady ARMv9, která tu bude dalších 10 let jako standard a bude to umět i 2048-bit vektory SVE2. To ještě bude velká sranda. Dnes kupovat x86 notebook, aby za rok z něj byl neprodejný šrot není úplně nejlepší nápad. Teda pokud to někdo nechce do muzea nebo jako těžítko.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Dnes kupovat x86 notebook, aby za rok z něj byl neprodejný šrot není úplně nejlepší nápad."

Nepřeháněj, setrvačnost nějaká bude. Čekám na non-x86 už dlouho, ale zatím samé srajdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělám si srandu. Notes Asus ROG Zephyrus G14 s tím Ryzenem 5800HS, co žere 64W má ceny mezi 40-50 tisíci.

Když příští rok Qualcom Phoenix APU nabídne 2x vyšší výkon CPU při 35W a za stejnou cenu s Win10? Navíc Adreno GPU bez problému tu žebráckou iVegu překoná. V ten moment Zephyrus skokově ztratí na hodnotě a notebooky s x86 budou rázem to samé co Intel Core po příchodu M1 - propad prodejů nových a výrazný pokles ceny starších Intel Maců.

Však si kup Zephyrus a uvidíme kolik bude mít hodnotu v bazaru příští rok :)
Třeba bude nedostatek čipů, Alder Lake bude jako 2xALU Dozer, Phoenix fail, M2 fail a AMD bude vládnout světu IT a Zephyrus naopak získá na hodnotě. Ale tomu po vydání M1 už věří jen tombomio :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

looooooooool

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"TDP 15-35W si ten novej 8-jádrový M2 dá k snídani jak Zen3 tak i nový Alder Lake. "
..doporucuje se studena sprcha minimalne 2x denne. V pripade, ze nebude stacit, ledovat i koule ;)
Jinak, teoreticky M1X, pokud vychazime z vkonu na jadro u M1, bude davat nekde 13+k bodu v CB23. AMD 5980x dava pri 45W necelych 12k. Takze nazyvat toto nejak vyraznym rozdilem asi nejde. V Rosete to ztrati dalsich 20-30%, takze ne, cekat, ze to bude rycjlejsi i v simulaci muzes opravdu jen ty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

APU 5800HS má v CB23 12700 pts při spotřebě 64W a to se musí jádra podtaktovat na 3,6 GHz.
https://youtu.be/Yv8liIkcbAs?t=672

Těch 13000 bodů bude mít M1X při 30W a na plných 3,2 GHz :)
Pro TDP 30W by se ten Ryzen musel podtaktovat na 2,6 GHz ( cca 9200 bodů). Debakl jak prase v benchmarku co nejvíc sedí právě AMD.

A M2 jakožto nová architektura po 4 letech s větším počtem ALUs a novým ARMv9 a 2048-bit vektory bude taky slušný krok vpřed - M2 bude drtit Ryzen i v té emulaci. No a příští rok M3 na 3nm s frekvencí kolem 3,6-3,8 GHz, ale pořád se spotřebou jednoho jádra 5W. Příští rok akcie AMD a Intelu padnou na polovinu dnešní hodnoty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde videt jak jsi naprosto mimo a jak jsi pitomy.
Doufam, ze dokazes precist aspon nasledujici graf, ktery pochazi od lidi, kteri (narozdil od tvych zdroju) umi testovat a dokazi nastavit TDP u AMD notebooku jak na 35W, tak na 45W. 45W = 11900, 35W=11100 bodu. A jsou tam i mereni pro 15W=7500 a 25W=9300. Jinymi slovy, jsi vedle jak ta jedle.
https://static.techspot.com/articles-info/2235/bench/13.png

ST M1 vykon v CB23 je cca 1500 bodu, jakou to ma frekvenci nevim, ale tipoval bych 3,2Ghz.
https://diit.cz/clanek/jak-si-vede-apple-m1-v-cinebench-r23
8x1500 + 10% (TDP 45W) navic dava cca 1320, pro tebe, at mas radost 1350bodu. Vychazim z tveho udaje, ze 1C zere u M1 5W.
Takze jak jsi prisel k tem svym hausnumerum nevim, nicmene bych ti doporucil, aby jsi zmenil sve internetove zdroje a prestal sledovat youtuberske trubky, ktere sice maji sledovanost, ale jejich audience a ani on nevi o cem mluvi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hoďte na něj někdo deku :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

...ale betonovu!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Intel přichystal i jeden pěkný graf, kterým se snaží nastínit, že herní výkon Core i5-11600H stačí
>na herní výkon Ryzen 9 5900HS. Opomněl ovšem uvést, že Core je 45W, kdežto Ryzen HS je
>úsporný 35W model.

vs

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020

35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

Potom to pre Intel nevyznie tak zle ako odstavec v článku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyzní to úplně stejně, protože odrbou chlazení i u Intelu, takže ve výsledku to může být horší než v případe AMD. Zažil jsem to u minulého NTB s Intelem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně... Čekám na DELLy Latitude 5421/5521 (snad to tak nazvou). Ty 5420/5520 stojí za (nehodící se škrtněte). i5-1135G7 je u nich "seklé" na 17,5W a je to oproti 5411/5511 (kde jsou H-čka minulé generace) skoro "jak šnek". A když už do Latitude nechtějí dávat AMD, tak aspoň H-čka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ThinkPady T14 Gen1 (AMD) to jistí :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PRAVDA SE UKÁZALA, AMD KONČÍ! SVOBODU! :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby. Dycky ARM!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

*PowerPC enters the chat*

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

*SPARC enters the chat*

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

*2048-bit SVE2 SIMD enters the chat*

BTW: Fujitsu se svými superpočítači migrovalo od SPARC na ARM kvůli výkonu.
BTW2: SVE je právě z dílny Fujitsu a byl to přílepek jako AVX512. SVE2 je rozšířeno o instrukce původního NEONU, takže tím Arm rozšířil původní 128-bit instrukce na flexibilní délku až těch 2048-bit. Tím se vytvořil nový standard nezávislý na šířce HW implementace v CPU. Dokud tohle někdo neprovede na x86 tak se z té fragmentace nevyhrabe nikdy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...dobré jitro ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za ty grafy bych lidi normálně vyhazoval. A vlastně jsem to i udělal:). Portable performance? Takže je to srovnání i5ky při bateriovém režimu? Viděl jsem video, kde AMD na surface od microsoftu při testech na baterie dost snížilo výkon. Buď nějaký bug nebo špatné nastavení. Dále nevidím rozlišení ani fps, jestli je i5 rychlejší o 4% a místo u AMD 150FPS zvládá o 6 FPS více při trojnásobné spotřebě, tak nevím. Uvádět jako spotřebu TDP je zvlášť u intelu opravdu demagogické. Velmi by mne potěšila prezentace AMD, kde by bylo srovnání procesorů v přímém přenosu a místo TDP by tam AMD uvedlo svůj procesor s max 60W a intel s max 150W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To dela vetsina notebooku, i muj Dell kdyz vyndam ze site s Intelem tak najednou nechapu co se deje jak to laguje .. jest to asi nejaka "power management" vlastnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tu lidi, co by ti tvrdili, že používat notebook na baterku je přežitek. Tady prostě x86 ujel vlak.
https://diit.cz/clanek/3nm-zen-5-apu-strix-point-prinese-variaci-na-bigl...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych jen doplnil, ze je to prevazne u demagogicky zalozenych lidi majici problem chapat psany text a vypomahajici si lhanim a prekrucovanim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby ses v tom slovíčkaření nezamotal. Tvoje chyba, žes prozradil svůj nick i pro lidi, kteří to vlákno nechtěli otevírat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, spis to jen ukazuje zpatky na sebe. Clovek ktery nedokaze udrzet emoce a kdyz uz nic, tak aspon musi rypat a prekrucovat. Samozrejme v jeho podani je to 'andel', ktery chodi branit trolly jako je JirkaK :))
Nic moc vizitka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kdo tu nedokáže udržet emoce, když v obou vláknech hned tvoje první reakce jsou jen urážky. Překrucuj si dál, jak jsi zvyklí. Já si pevně stojím za tím, že jsou lidi, co občas používají notebook i na baterii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je v poradku, klidne si povidej sam se sebou, treba na tema baterky. Nezapomen, zase neco vyrejt priste, protoze, ty preci mas emoce pod kontrolou a proto mas nutkavou tendenci se do mne opirat ve svych postech :D
Ty jsi budulinek..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vtipně jsem se záměrně o tobě v prvním příspěvku nezmiňoval, protože jsem věděl, že potrefená husa se ozve. Dík, že jsi nezklamal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Vtipně jsem se záměrně o tobě v prvním příspěvku nezmiňoval,"
.. :D a proto mas odkaz na diskusi se mnou, protoze 'vtipne' nezminujes. Kolik ti je 15? :))
" potrefená husa se ozve."
.. ja jsem se ozval k vuli tomu, ze prekrucujes/nechapes vubec smysl tech diskusi. A delas to znova a znova. Tvoje nazory na "baterku" jsou mi ukradeny. Ja notase pouzivam 20let, takze nazory budulinka jako ty jsou mi opravdu volne. Mne vadi jen to, ze ve vysledku lzes. to je cele a proto jsem ti taky napsal, ze jsi pitomec, ktery ve vysledku nevi co vlastne dela a neustale nekomu neco podsouva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelžu, parent thread, co jsem zde komentoval, je právě zkušenosti lidí na baterku. A je mi úplně jedno, že ty používáš notebook 20 let jen na adaptér. Od tebe ani nečekám nic než jen další útoky a nic k tématu (kdo tu pak nechápe smysl diskuzí?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@mittar
Ja jsem pri provozu na baterku odpracoval na notebooku stovky hodin v rezimu web-office a vpn+terminal a nikdy jsem se nesetkal s necim , co by se dalo nazvat lagovanim. Provoz je v urcitych momentech pocitove pomalejsi, ale lagovani
Co na tom delas?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

staci kdyz se pusti Windows Update, spolehlive to ten ultrabook zabije i pro prohlizeni webu pokud to nema 220v, cerstva zkusenost z tohoto tydne, pustil jsem WU chtic se mrknout na net a musel jsem hledat adapter a na web se radeji mrknul na desktopu :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsou zmrsene vidle.. co mas za konfiguraci?
Ja jedu na dneska 4 roky stare prvni generaci intelovske 4C/8T U generaci s 16GB RAM + SSD a vicemene jsem na notebooku nebyl pracovne nikdy spokojenejsi nez ted.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem s nim taky spokojenej, rec je o provozu na baterku kdy nahazuje proste nejaky setrici rezim, to asi jde vyrusit, nejak jsem to neresil, vetsinou lezi v supliku a jen delam updaty pac stejne vsici rok trcime doma

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jedu prave vetsinu doby taky na baterku, proto mne prekvapuje, ze s tim mas takove trable. Byt ja teda mrkvosoft pulrocni upgrady preskakuji ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém PC notebooků je, že odladěné od výrobce jsou jen do prvního update Windows. Pak už je to jen o štěstí - někdo problémy nemá, jiný jo. Např. na mém 2 roky starém business notebooku Dell Latitude začal Windows Defender žrát 100 % CPU při update z SVN (takže mě brzdí výkon CPU Intel Kabylake místo rychlosti internetu a serveru, wtf). Vůbec s delly nemám ve svém okolí poslední dobou dobrou zkušenost - předtím jsem měl problém s ovládáním jasu displeje a gesty na touchpadu a manželka bráchy s opakovaně rozbíjejícím bootováním Windows ( https://www.dell.com/community/Windows-10/BitLocker-need-a-key-but-I-nev... ). Vše "jen" softwarové problémy, hardware a mechanické zpracování je kvalitní - kvůli nim jsem si připlácel za Dell.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.