Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prý zvažuje konec grafických karet Arc

Grafické karty Intel Arc to mají dost nahnuté. Podle aktuálních informací mají nakročeno k osudu i740 a Larrabee. Zároveň se ukazuje, že během letošního roku o Arc Intel opakovaně lhal…

Jednou z událostí související se zveřejněním finančních výsledků za druhý kvartál mají být interní úvahy Intelu o případném zrušení grafických karet pro PC alias Arc. Pokud by k takovému rozhodnutí došlo, byla by buďto zrušena již druhá (Battlemage) nebo třetí (Celestial) generace. Bez ohledu na to, jak se bude situace vyvíjet, nemáme očekávat, že by Intel tyto plány veřejně byť jen připustil a i v případě zrušení bude pokračovat v marketingové podpoře Arc do poslední chvíle (tak to ostatně bylo i u Xeon Phi nebo Optane).

Vezměme to ale od začátku. YouTube kanál MLID připravil video, ve kterém zveřejnil interní materiály a roadmapy Intelu na téma Arc, které si až dosud nechával pro sebe. Z těchto materiálů vyplývá, že jedny informace o grafických kartách Arc Intel sděluje vlastním pracovníkům, jiné partnerům a ještě jiné zákazníkům. Protože jsou tyto informace v některých případech ve výrazném rozporu, lze tvrdit (slušně řečeno), že Intel zákazníkům prezentuje informace, o kterých evidentně ví, že nejsou pravdivé a slibuje cíle, o kterých evidentně ví, že je nebude schopný dodržet.

Arc A750 podle Intelu „ve vybraných hrách“ překonává GeForce RTX 3060

Podle MLID je pravděpodobným důvodem zjištění určitých problémů s první generací Arc, o kterých se Intel domníval, že je vyřeší v rámci ovladačů. Spustil proto výrobu čipů (která začala v prvním kvartálu letošního roku) a pracoval na ovladačích. Nakonec patrně přišel na to, že problém nelze v ovladačích zcela odstranit a bylo by potřeba návrh opravit hardwarově (problém se má týkat scheduleru a jedním z jeho projevů je nestabilita snímkové frekvence - kolísavé FPS, cukání).

Z toho vyplývají tři problémy: (1) sklady plné polofunkčního hardwaru, (2) čas potřebný pro úpravu hardwarového návrhu a výrobu nových čipů a (3) sliby zákazníkům a akcionářům o dostupnosti hardwaru.

Ty se evidentně Intel snažil řešit kreativně přístupem „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“, tedy vydáním pouze nejnižšího low-endu v rámci vybraných zemí a trhů, aby škoda způsobená vydání nepovedeného produktu nebyla zbytečně velká a byl čas na zmírnění problémů v rámci možností novými ovladači. Zde si můžeme uvést jednu nepravdu, k jejímuž doložení nejsou zapotřebí ani interní materiály od MLID, ale ke které se Intel sám nevědomky přiznal.

Možná si ještě pamatujete, jak Intel na konci března „vydal“ mobilní verzi Arc pro notebooky a tisková zpráva hovořila o „okamžité dostupnosti“ (viz též slajd výše). Dodnes najdete v řadě článků vydaných k této příležitosti texty vycházející z tohoto slibu jako: „The announcement mentioned an immediate availability of at least the entry-level Arc 3-series GPU models in notebooks generally available.“ (TechPowerUp) nebo „…devices with the Arc 3 chips will be available with immediate effect…“ (Screenrant.com). Případně:  „During the presentation of this first generation of mobile graphics cards, Intel repeated many times that the entry-level models (Arc 3 A350M and Arc 3 A370M) would be available immediately.“ (Gamingdeputy.com). Finanční zpráva Intelu za druhý kvartál však obsahuje větu:

AXG shipped Intel’s first Intel® Blockscale™ ASIC, and the Intel® Arc A-series GPUs for laptops began shipping with OEMs, including Samsung, Lenovo, Acer, HP and Asus.

Intel tedy přiznává, že dodávky Arc pro notebooky zahájil ve druhém kvartálu, přičemž během vydání v prvním kvartálu opakovaně zdůrazňoval okamžitou dostupnost notebooků s těmito kartami. Evidentně tedy sliboval okamžitou dostupnost notebooků s grafickými čipy, které v té době ještě ani nedodal výrobcům notebooků.

Pokud se vrátíme k materiálům, které zveřejnil MLID, vyplývá z nich, že řada dalších slibů cílených na média, zákazníky a další externí subjekty hrubě nekorespondovala s interními informacemi Intelu.

Nebudeme rozebírat každý jeden výrok a každý jeden rozpor (ve zdrojích pod článkem najdete odkaz na celé 24minutové video), ale podívejme se na jednu drobnost, které si autor videa nevšiml. Výše je vidět částečně zcenzurovaný slajd Intelu, který shrnuje parametry plánovaných desktopových karet Arc A380 vyráběných různými výrobci (jednotlivé sloupce). Neřešme, že se do výroby nakonec (nebo dosud?) pustil jen Gunnir a ASRock. Všimněte si, že Intel u všech výrobců od začátku počítal s maximálně 15,5GHz taktem pamětí. Navzdory tomu oficiální specifikace Arc A380 zveřejněné v den vydání hovořily o 16GHz pamětech a tento údaj Intel v oficiálních specifikacích na webu opravil až na základě kritiky médií. Tehdy se zdálo, že šlo o přehlédnutí nebo opomenutí, jenže ze slajdu je zjevné, že se nepočítalo s jediným modelem, který by měl paměti nastavené na 16GHz. Paradoxně u jednoho výrobce („AIB4“) Intel od začátku počítal pouze s 15GHz pamětmi, přesto ve specifikacích sliboval 16GHz a nyní hovoří o 15,5GHz. Pokud onen výrobce skutečně kartu s 15GHz vydá, bude Intel opět měnit specifikace na webu?

Přesuneme-li se do druhého pololetí, můžeme pozorovat poměrně zajímavé aktivity, kdy marketingoví pracovníci Intelu objíždějí redakce a hardwarové YouTube kanály, prezentují jim výkonnější modely grafických karet Arc, slibují brzkou dostupnost a celkově se snaží působit, jako by k vydání mělo dojít za pár dní.

Na druhé straně pak stojí stížnosti uživatelů, kteří se zúčastnili soutěže o grafické karty Arc a dosud nedostali výhru. Intel na tyto stížnosti reagoval výzvou cílenou k těm výhercům, kteří již nechtějí čekat, aby se obrátili na společnost, která jim poskytne kompenzaci. Zatímco se jedna skupina marketingových pracovníků snaží přesvědčit uživatele, že dostupnost karet je za dveřmi, druhá skupina nedokáže říct výhercům ani přibližné datum, kdy hotové karty dostanou.

Nyní je již definitivně jasné, že to nebude v červenci. Pravděpodobně to nebude ani v srpnu a s ohledem na dokument, který zveřejnil MLID, to nemusí být ani v září.

Obtížně (ale stále ještě) čitelný slajd Intelu totiž obsahuje chlíveček umístěný v měsíci září, který obsahuje podivuhodnou formulaci:

Arc DT + Raptor Lake S
(Story, not Launch)

Rozepsáno a přeloženo: „Arc desktop + Raptor Lake desktop (pohádka, ne vydání)“. „Story“ lze sice přeložit i jako „příběh“, ale kontext je kontext. Každopádně to znamená, že Intel na září nechystá vydání Arc, ale nějakou pohádku na toto téma.

Přesuňme se do čtvrtého kvartálu: Staré materiály, které má k dispozici MLID, pro čtvrtý kvartál letošního roku počítaly s vydáním druhé generace, Battlemage. Když se začátkem letošního roku začaly proslýchat zvěsti o dalších odkladech první generace Alchemist, rovnou na ně navazovaly „úniky“, podle kterých jde s Battlemage vše podle plánu, žádná zpoždění se ho netýkají a bude tvrdou konkurencí pro AMD RDNA 3 a Nvidia Lovelace. Nyní už je jisté, že letos nevyjde a v podstatě je jisté, že nevyjde ani v prvním pololetí příštího roku. Na tuto dobu totiž Intel chystá refresh Alchemist, vylepšení stávající generace. Má se týkat především notebooků, ale vyloučeny nejsou ani desktopové modely. Snad by mohlo jít o novou várku čipů s opravenými hardwarovými problémy.

Ve druhé polovině roku má dojít na Battlemage, ale ani to není jisté. Jednak se proslýchá, že i tato generace má vážné problémy a jednak už i Intel v novějších materiálech uvádí namísto roku „2023“ časový rozsah „2023-2024“.

Zdá se tedy, že vedení Intelu aktuálně vyčkává, jak efektivně a zda se grafické divizi podaří vyřešit potíže s generací Alchemist a na základě toho bude rozhodnuto, zda a v jaké podobě budou grafické karty Arc pokračovat. Pokud se totiž podíváme na finanční výsledek grafické divize (AXG) výše v prvním chlívečku sladju, zjišťujeme, že nebýt jí, nemusel Intel ve druhém kvartálu vykazovat půlmiliardovou ztrátu a byl by alespoň na nule.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel prý zvažuje konec grafických karet Arc

Středa, 3 Srpen 2022 - 22:47 | ldx | Intel prostě grafiky nikdy neuměl a jeden Raja...
Úterý, 2 Srpen 2022 - 13:15 | Chimerababel | Vysra... bych se obecně na politiku tady pokud to...
Úterý, 2 Srpen 2022 - 06:29 | Anonym | To je až teď fáze II.
Úterý, 2 Srpen 2022 - 06:28 | Anonym | No, relativně daleko sice být můžou, jenže jestli...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 20:55 | RedMaX | Tak tohle bude nesmrtelná hláška Intelu: "...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 20:23 | rapanui5 | Nicméně, když už se dostaly takhle daleko s...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 17:51 | VCR33 | Celý příběh jste vůbec nepochopili.. Intel v§bec...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 17:25 | aqt | Moc GPU nesledujem, ale neverim ze by sa Intel...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 16:48 | Petr66 | Ještě pořádně nic nevydali a už zvažujou konec...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 16:06 | Exhumanizator | no a nechce to amerikanec zabalit rovno cele? :)

Zobrazit diskusi