Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel sehnal prvního významného zákazníka pro AI akcelerátor Gaudi 3

Zdroj: Intel

Tím zákazníkem je navíc společnost IBM, která společně s akcelerátory od Intel odebere větší objem Xeonů Emerald Rapids. Intel hardware dodá až začátkem roku 2025…

Intel od loňského roku opakovaně prezentuje akcelerátory Gaudi 3, které jsou v současnosti jediným moderním produktem v jeho portfoliu výkonných AI akcelerátorů. Připomeňme, že řada Xeon Phi, která v tomto směru měla ambice jako první, je dlouho mrtvá, dlaždicový akcelerátor Ponte Vecchio byl považována poměrem spotřeba / výkon za zastaralý již v době vydání, jeho nástupce Rialto Bridge byl zrušen, (jeho) nástupce Falcon Shores byl odložen, akcelerátory postavené na technologiích společnosti Nervana uloženy k ledu a řada Gaudi tak zůstala tím jediným, co Intel aktuálně může nabídnout.

Gaudi 3 oproti Gaudi 2 přešla od monolitického provedení ke dvěma dlaždicím. Ze 7nm procesu TSMC se přešlo na 5nm. Namísto šesti HBM modulů je jich osazeno osm.

Gaudi 3 (Intel)

Intel ještě v letošním roce prezentoval Gaudi 3 jako produkt, který by měl být dostupný dříve než atomový Xeon Sierra Forest, to znamená nejpozději ve druhém kvartálu letošního roku. Když však došlo na dubnové vydání (dá-li se tomu tak říct), uvedl Intel, že hardware bude dostupný ve čtvrtém kvartálu 2024.

Ani to však nejspíš není definitivní, neboť nyní, při ohlášení prvního významného zákazníka, který Gaudi 3 objednal, hovoří Intel i zákazník o dodávkách na začátku roku 2025. Oním zákazníkem je společnosti IBM, která pro IBM cloud připravuje systémy poháněné právě AI akcelerátorem Gaudi 3 a Xeony 5. generace, tedy Emerald Rapids. Další zákazníci nebo projekty, které by měly nasadit Gaudi 3, nejsou známé.

Intel od počátku prezentuje Gaudi 3 jako konkurenta pro Nvidia Hopper (H100), nicméně při reálné dostupnosti začátkem roku 2025 jde zcela o konkurenci pro o generaci novější Nvidia Blackwell (B100). Přitom již proti Hopper nabízel vyšší výkon jen za poměrně specifických podmínek. Řada Gaudi je vzešlá z konceptu ASIC a jako taková je poměrně málo flexibilní. Zatímco akcelerátory vzešlé z architektury GPU nabízejí obvykle širokou škálu podporovaných formátů a mohou krom AI akcelerace nabídnout i akceleraci běžných výpočtů, Gaudi je čistě AI akcelerátor podporující několik základních formátů. 64bit a 4bit formáty nepodporuje vůbec. Podporuje 32bit, 16bit a 8bit formáty. Podpora 32bit formátů je pomalá (o 40 % pomalejší než Hopper). Podpora 8bit formátů je sice jen kosmeticky pomalejší než v případě Hopper, ale její použití nemá smysl mimo úspory paměti a sběrnice, protože je stejně rychlá jako podpora 16bit formátů, které jsou jako jediné podstatně rychlejší než u Hopper. V FP16/BF16 kosmeticky překonává i Blackwell, ale ve všech ostatních ohledech je nesrovnatelně pomalejší.

 Nvidia
HGX H100
Nvidia
HGX B100
Intel
Gaudi 2 UBB

Intel
Gaudi 3 UBB

proces4nm4nm7nm5nm
FP64 PFLOPS0,482,52?--
FP32 PFLOPS4,007,000,562,39
FP16/BF16 PFLOPS8,0014,03,4614,68
FP8 PFLOPS16,028,06,9214,68
FP4 PFLOPS-56,0--

Intelu tedy nezbývá než zaujmout cenově. Nutno dodat, že ani to u některých zákazníků nemusí fungovat, nebo Gaudi 3 je posledním modelem řady, kterou Intel zrušil - další vývoji již neprobíhá. Řada Gaudi bude nahrazena GPU akcelerátory Falcon Shores. Pro potenciální odběratele to znamená, že upgrade systému s Gaudi 3 se zachováním softwarové kompatibility je de facto nemožný. Falcon Shores jakožto zcela odlišná architektura bude vyžadovat odlišné optimalizace a vyladění systému, takže nebude možná prostá náhrada nebo doplnění akcelerátorů v rámci stávajících systémů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel sehnal prvního významného zákazníka pro AI akcelerátor Gaudi 3

Pondělí, 2 Září 2024 - 09:18 | tombomino | Intel jede... https://wccftech.com/intel-likely-...
Pondělí, 2 Září 2024 - 08:18 | CJ190133 | Dosť možné, že je to naozaj tak. V článku nie je...
Pondělí, 2 Září 2024 - 07:45 | Cotije Dotoho | To neni zadny zakaznik. To je jen marketing....

Zobrazit diskusi