Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel uvádí procesory vyráběné 32nm technologií

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Novoroční oslavy máme za sebou a tak se můžeme směle pustit do práce. První ráno prvního pracovního týdne roku 2010 zahájíme povídáním o nových procesorech společnosti Intel, které jsou vyráběny 32nm „HKMG“ procesem, tedy alespoň z té menší části. Procesory totiž obsahují dva kousky křemíku a jeden z nich je stále škádlen 45nm litografií. Je v něm paměťový řadič, PCI Express řadič a integrovaná grafika. V té menší 32nm procesem vyráběné části je pak dvoujádrový procesor s 256 kB L2 cache na každé jádro a 4 MB sdílené L3 cache. Aby to bylo „zajímavější“, nesou tyto procesory několik jmen: od Core i7 až po Pentium, ale to zatím Intel neuvádí, to přijde až později. Core i7 s integrovanou grafikou je navíc prozatím jen pro notebooky, Core i5 a Core i3 také pro desktopy. K tomu celkem sedm nových čipsetů (tři desktopové, čtyři mobilní) a tři bezdrátové síťovky Centrino pro notebooky. Ještě se v tom vyznáte? Pokusíme se vám to trochu rozmotat, protože Intel v tom dělá skutečně velký zmatek (jehož smysl nám vskutku uniká)…

Kapitoly článků

Rovnou se tedy pojďme podívat, co nám to Intel vlastně uvádí – tedy abychom byli přesnější, uvede 7. ledna, ale „paperlaunch“ je již dnes:

Seznam nových 32nm procesorů Intel

Pár drobností, které byste o nových procesorech měli vědět: všechny jsou dvoujádrové, ale díky Hyper-Threadingu se tváří jako čtyřjádrové. Core i7 a Core i5 obsahují technologii Turbo Boost, která jim umožňuje samopřetaktování při zátěži, pokud to stíhá chlazení uchladit a pokud je zátěž „v limitu TDP“ (obojí zpravidla není problém). Mobilní procesory s Turbo Boost umí takto dokonce přetaktovávat i integrovanou grafiku.

Všechny procesory mají dvoukanálový DDR3 paměťový řadič. Desktopové procesory jedou všechny max. DDR3-1333, mobilní max. DDR3-1066, modely s „U“ v označení jen DDR3-800. Když už jsme to značení načali, desktopové procesory mají téměř všechny TDP 73 W, pouze model Core i5 661 má TDP 87 W, protože má rychleji taktovanou grafiku (jinak je stejný s Core i5 660). Mobilní procesory jsou standardně 35W, jejich modelové číslo končí jen na „M“. Ostatní jsou buď 25W (končí na „LM“), nebo 18W (končí na „UM“, to jsou ty s max. DDR3-800 řadičem).

Seznam nových 32nm mobilních procesorů Intel Core i7/i5/i3

Mobilní procesory „LM“ a „UM“ budou pouze v BGA provedení, to znamená, že budou osazovány spíše do „tenčích“ notebooků, v nichž budou napořád, nebude možné je vyměnit za jiné (budou pájeny přímo na desku).

Seznam nových desktopových 32nm procesorů Intel Core i5/i3

Desktopové procesory Core i5 obsahují již zmíněný tak trochu výjimečný model 661, který má několik odlišností od ostatních. Kromě vyššího TDP (87 W namísto standardních 73 W) a zmíněného taktu grafiky (900 MHz namísto standardních 733 MHz) nemá technologie vPro, VT-d (obecně VT-x ale má) a TXT. Zjednodušeně řečeno není vhodný do firemního prostředí s požadavky na vzdálenou správu přes Intel Active Management, naopak bude díky rychlejší grafice lépe využitelný v domácím prostředí.

Rovněž tu máme i seznam nových čipsetů…

Intel 5 Series Chipset Lineup

… a jejich vlastností, nejprve mobilních:

Intel 5 Series Mobile Chipset Comparison

A desktopových:

Intel 5 Series Desktop Chipset Comparison

Do výčtu vlastností desktopových čipsetů nepatří zmínka o podpoře grafiky v PCIe ×16 slotu (nebo ×8/×8), to je věcí procesoru a pokud jde o podporu ×8/×8, to je dokonce věcí desky, procesory to podporují, tedy alespoň u Core i5 661 to máme vyzkoušené (více informací najdete v recenzi, která bude brzy dokončena).

A když už jsme to nakousli, prozradíme vám, že procesory s integrovanou grafikou mohou fungovat i v deskách s čipsetem Intel P55 (je to spíše věcí podpory výrobce, především BIOSu), akorát pochopitelně nebude v provozu grafika v procesoru, protože pro ni není na desce podpora na straně čipsetu a patřičné výstupy. Stejně tak procesor bez grafiky bude fungovat i v desce, která počítá s procesory s grafikou, jen prostě bude bez té interní grafiky, takže si to vyžádá grafiku do PCIe ×16 slotu.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí procesory vyráběné 32nm technologií

Úterý, 5 Leden 2010 - 06:49 | Jakub Ševčík | Taky se přidávám, ASUS K50AB má v chipsetu ATI...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:35 | Vojtěch Miškovský | Existuje spoustu notebooků, které umí přepínat...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:19 | Anonym | ee deska :)
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:18 | Anonym | 2xvasek: Podle testu evidentne cpu s VGA je...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:16 | Anonym | Core i5 a i3 popr. pentium G6950 s VGA maji podle...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:54 | Rado | Nie je mi zrejmé kde sú pripojené 2 x DDR3. Je...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:15 | Anonym | no napriklad to prepinanie grafik je mozne aj na...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:12 | Anonym | Jenže ona je podstatně lepší než ty dosavadní. Ať...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 15:14 | Anonym | Intel a integrovana grafika? ::PUKE_SMILE::
Pondělí, 4 Leden 2010 - 14:23 | Anonym | Strana 3, uplny zaciatok: Vpravo je procesor...

Zobrazit diskusi