Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

John Carmack vysvětluje, proč se id Soft odklonil od Linuxu

John Carmack na E3 2006
Jeden malý tweet Johna Carmacka na adresu nativních linuxových portů a Wine měl, ostatně jako každé jeho vyjádření, velký ohlas. John tak nyní musí vysvětlovat, jak to vlastně celé myslel a jak to je s id Software...

Přečtěte si, co John Carmack musí nyní obšírně vysvětlovat:

Předně konstatuje, že Linuxu přeje jen to nejlepší, ale realita je zkrátka taková, že se stěží protlačuje mezi desítku jeho nejvyšších priorit. Používá Linux běžně, pro letové počítače v Armadillo Aerospace, ale žádný jeho běžný desktop na Linuxu nejede. Byl potěšen tím, že hra Rage jede pod Wine slušně, ale id Soft neudělal žádnou speciální práci navíc, aby tomu tak bylo.

Od Linuxu neodešel z technických důvodů, mohl by nadále s chutí používat Valgrind (unixový ladící nástroj) a dokonce od Nvidie slyšel o řadě experimentálních vlastností GPU, které by bylo snadnější prozkoumávat v Linuxu. Stejně tak by byla zábava pracovat na open-source ovladačích OpenGL, kdyby na to měl čas.

Faktem ale je, že prostě oficální portování mainstreamových her na Linux jako dobrou obchodní praktiku nevidí a Zenimax (pozn: koupil firmu id Soft před 4 lety) nemá žádnou vlastní politiku ohledně neoficiálních binárek, jaké dával k dispozici John sám. John argumentoval jejich hodnotou (většinou v kontextu experimentálních vlastností pro Windows, ale i Linux z toho benefitoval), ale raději v posledních letech zaměřil úsilí na důležitější cíl, pokračování v uvolňování zdrojáků svých herních enginů.

Nemůže mluvit za exekutivce v Zenimaxu, ale i s ohledem na to, že sami nevydávají ani porty pro Mac (na to mají partnera Aspyr), byl by John šokován, kdyby najednou projevili zájem o linuxové porty her id Softu. Takový port není dle Johna problém vytvořit za týden či dva, ale kromě samotného programování je s tím ještě další hromada práce, která to zastřeší oficiální podporou. Obecné povědomí je takové, že nativní linuxové hry nejsou tak výdělečně. id Software to zkusil s Quake Arena a Quake Live a toto obecné povědomí se mu potvrdilo.

Pokud tedy někdo věří, že to je dobrý obchodní nápad, může sám přijít za publisherem dané hry, nabídnout mu své služby a též garanci, že na tom vydělá. Tak jak to dělá Aspyr na Mac platformě, nebo jako to dělala Loki s linuxovými porty (připomeňme alespoň Sid Meiers Alpha Centauri či Heroes of Might and Magic). Ale pokud neuděláte vydavateli hry šestimístnou nabídku, tak se patrně nedočkáte ani odpovědi na první mail. Říkáte si, kdo by zahodil kšeft za třeba 20 tisíc dolarů? No, realita je podle Johna taková, že ona ta dodatečná práce kolem práv, financí a rozhodovacích procesů a vyčlenění zdrojů na podporu linuxového portu je zkrátka taková, že se to nevyplatí, pokud na tom vydavatel nevydělá víc než na obvyklém projektu v řádech desítek miliónů dolarů, ze kterého by musel odebrat lidské zdroje pro onu portaci na Linux.

John je zkrátka přesvědčen o tom, že jedinou univerzální cestou je „emulace v nějaké formě“. Nativní port ostatně nedělá nic tak odlišného od windowsové verze (pozn: zde John myslí hry id Softu, které stavějí na OpenGL a dalších multiplatformních věcech, takže to nelze obecně vztáhnout na vše), OpenGL volání jsou stejná, winsock se přemění v BSD sockety, windows therady v pthreads, podobně audio a vstupní rozhraní (XInput a Xaudio2 hodnotí jako velmi dobrá API). dobrá mezivrstva je tak dle Johna optimální řešení a bude mít menší dopad na výkon než variabilita v kvalitě ovladačů. Úskalím samozřejmě bude překlad z Direct3D do OpenGL, ale i na to by mohlo existovat nějaké to rozšíření OpenGL. Stále vypadá mazlení se s Wine jako vhodnější využití času než kupříkladu snaha podporovat starý operační systém jakým jsou Windows XP.

Správně evangelizováno a se Steamem jakožto distribuční platformou zajišťující monetizaci vloženého úsilí a financí, je to dle Johna ta správná cesta vpřed.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku John Carmack vysvětluje, proč se id Soft odklonil od Linuxu

Sobota, 9 Únor 2013 - 00:23 | Richmond | MC68030 http://www.youtube.com/watch?v=...
Pátek, 8 Únor 2013 - 22:40 | Grovik | Tam byl jeden zásadní rozdíl mezi VGA a AGA. On...
Pátek, 8 Únor 2013 - 10:31 | Martin Šulák | Anebo to udělat jen pro Windows, ale s OpenGL. 1...
Pátek, 8 Únor 2013 - 03:21 | Richmond | O těch 1992-95. DMA bylo taktéž poměrně...
Pátek, 8 Únor 2013 - 01:59 | Naith | O jakem čase se tu bavíme? ISA sběrnice u A1200?...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 23:58 | Richmond | Doporučuju se napřed mrknout jak to vlastně s...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 21:16 | Richmond | Ad u nás "nekoupitelná" Pentia http://...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 20:16 | Petr Vrtílka | Co si budem povídat,Amiga byla nejlepší platforma...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 20:03 | Richmond | Tak to kecáš - Dooma jsem hrál na 486 DX4/100...
Čtvrtek, 7 Únor 2013 - 19:49 | Richmond | Ne tak docela - Wine na něco smysl má a a něco ne...

Zobrazit diskusi