Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

K Raven Ridge se vyplatí osadit DDR4 s nižšími latencemi

S APU Llano, Trinity, Richland i Kaveri se vyplácelo používat co nejvýš taktované paměti. Mělo to pozitivní vliv na výkon grafiky. V případě Raven Ridge to nejspíš nebude tak jednoznačné…

Možná si vzpomenete na články a recenze o předchozích generacích APU, které ukazovaly, že nákupem příliš pomalých pamětí můžete přijít až o desítky procent výkonu. Případně že výběrem rychlejší (dražší) paměti se poměr cena / výkon celé sestavy zlepší. U integrovaných grafik obecně platí, že rychlejší paměti jsou lepší. Má to smysl, veškerá komunikace, kterou samostatné grafické karty řeší mezi jádrem a onboard grafickou pamětí (GDDR5 / GDDR5X / HBM), musí integrované jádro protlačit skrze mnohonásobně pomalejší systémové DDR4, které ještě sdílí s procesorem.

Dalo by se předpokládat, že s APU Raven Ridge nebude situace jiná. Alespoň zdánlivě by to dávalo smysl. Takt grafického jádra vzrostl na až 1250 MHz (Llano: 600 MHz, Trinity: 800 MHz, Kaveri: 720 MHz), počet ROP grafického jádra (=nejvýznamnějších konzumentů datové propustnosti) stoupl z 8 na 16. Jenže první testy zaměřené na závislost výkonu integrované grafiky na rychlosti osazených pamětí neprezentují nic dramatického:

Jak ukazuje test na Ryzen 5 2400G, použití rychlejších pamětí ovlivní herní výkon tak na úrovni jednotek procent. Ještě zajímavější pak je, že spíš než vysoký takt dělají Raven Ridge dobře nižší latence. V průměru je totiž herní výkon lepší při použití DDR4-3200 CL14 než s DDR4-3600 CL19. Za současné situace, kdy jsou paměti poměrně drahé, je to pro uživatele docela dobrá zpráva; alespoň při současné konfiguraci ovladačů, BIOSu a aktuálních modelů platí, že se nákupem pomalejší paměti nepřipraví o desítky procent výkonu.

Jak je to možné? Zdá se, že „na vině“ jsou technologie jako delta-komprese a nový DSBR rasterizér, který provádí třídění na úrovni čipu (bez průběžného přesunu dat mezi GPU a sběrnicí). Zatímco se tato technologie nemá šanci tolik projevit na velkém GPU Vega 10 (které disponuje HBM2 o přenosové kapacitě zhruba 500 GB/s), na integrovaném čipu, který se musí vypořádat s limitujícími ~47 GB/s dvoukanálových DDR4 (které jsou ještě sdílené s procesorem a dalšími konzumenty), se nejspíš vliv těchto technologií projevil výrazněji. Teoreticky může existovat i nějaká limitace na úrovni čipu, která neumožňuje efektivněji využívat nejrychlejší paměti, ale to je jen spekulace.

Důvodem, proč Raven Ridge těží více z nižší latence DDR4 než z vyšších taktů, pak mohou být změny v latencích samotného čipu. Oproti loni vydanému (Ry)Zenu klesly o několik procent latence řadiče pamětí, což může mít synergický vliv s nižšími latencemi DDR4 pamětí. V této souvislosti lze zmínit i snížení latencí L2 cache Raven Ridge oproti původnímu Ry(Zenu) z CL17 na CL12. To samozřejmě může mít na grafický výkon jen nepřímý dopad, protože je řeč o L2 cache procesorových jader. Nicméně pozitivní přínos tu může být a čistě z technologického hlediska to může něco napovídat i o podobě samostatných Ryzenů 2000 / Zen+ chystaných na duben.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku K Raven Ridge se vyplatí osadit DDR4 s nižšími latencemi

Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 15:06 | Hrdina | Shodou okolností jsem si celej víkend hrál s...
Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 11:06 | JirkaK | jj to vychází z článku, jen jsem chtěl dodat že...
Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 11:02 | tombomino | U Ryzenu je to obdobne. 3200 CL14 vychazeji casto...
Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 08:42 | JirkaK | Tak třeba pro Coffee Lake obecně platí že nižší...
Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 03:22 | Jindřich | DDR4-3200 CL14 má sice reálnou latenci nižší, než...

Zobrazit diskusi