Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Knight's Ferry a Knight's Corner (2010-2011)

Intel Larrabee - Knights Ferry (2011)
Ale věřte tomu :-) Intel o projektu mluvil jako o hotové věci už v první polovině roku 2007. I po čtyřech letech ale připomíná spíš vývoj Duke Nukem Forever než kartu, pro kterou byste si mohli zajít do obchodu. Intel zatím neprodal jedinou, zato strategii i název stihl změnit několikrát. A protože tu máme další aktualizaci obchodních plánů, mohli bychom si celé ty čtyři roky pěkně shrnout…

Kapitoly článků

3.  Knight's Ferry a Knight's Corner (2010-2011)

2010

Definitivní tečku za posledními zbytky nadějí učinil Dadi Perlmutter v březnovém prohlášení. Většina zákazníků prý  od grafické karty nečeká výkonnou 3D akceleraci, ale zajímá je jen, jestli jim přehraje video. Perlmutter nemusel LRB ani zmínit, přesto bylo všem jasné, co tato slova znamenají. Dalo by se polemizovat proč tedy Intel minimálně čtyři roky investoval do vývoje výkonného grafického čipu, když takový produkt zákazníky nezajímá, ale nebudeme kopat do mrtvého a takovou polemiku si odpustíme :-)

Intel Larrabee - Knights Ferry - 32jádrový čip Aubrey Isle

V červnu (jún) 2010, prakticky před rokem, uvedl Intel LRB již potřetí (podruhé, budeme-li počítat jen velké akce s tiskem). Tentokrát se ale název Larrabee vytratil (asi už si ho za ty roky příliš lidí spojilo s neúspěchem) a namísto něj nastoupila Knight's Ferry (jako označení pro kartu) a Aubrey Isle (jako název čipu). O grafice už nepadlo ani slovo, Intel to evidentně vzdal a zaměřil se pouze na HPC trhy.

Knights Ferry - specifikace

Překvapením bylo, že uvedený čip se 32 výpočetními bloky byl zcela identický s tím, jehož snímek prosáknul na veřejnost již rok předtím a který měl to cosi, co vypadalo jako texturovací jednotky. Skutečně vše nasvědčovalo tomu, že grafická část čipu zůstala zachována, pouze neměla být využita (nebo jen částečně, první výpočetní karty měly konektor pro LCD panel). Méně radosti vyvolávala oficiální frekvence 1,2 GHz (tedy polovina původně plánované hodnoty). Jak vidíte na slajdu výš, doufal i výrobce ve vzrůstající dostupnost v průběhu roku 2010.

Nicméně můžeme trochu zauvažovat. Intel věřil, že se karta do prodeje dostane, to znamená, že čip byl hotový, funkční, schopný výroby. Na druhou stranu už zavrhl jeho použití pro grafické účely, které původně bylo stěžejní. Jenže to nedává smysl. Pokud mám hotový produkt, který jsem schopný vydat, jaké mohou být důvody to neučinit? Jako první se nabízí výkon nižší než u konkurence. Přesto by ale mělo smysl kartu prodávat, byť s nulovými maržemi - sice se na tom nic nevydělá (ale to ani na jejím nevydání), ale prodělek to neprohloubí. Hlavně by to znamenalo určité zastoupení na trhu, karta by se dostala do rukou širokým masám vývojářů, kteří by na ní brali ohled při vývoji nových her. Rok-dva by si tak Intel mohl chystat podhoubí pro finální verzi.

„…pro tyhle části grafické pipeline [rasterizace] při výpočtech spotřebují 20× víc energie než my…“

  • Bill Dally, Nvidia

Ale ani k tomu výrobce nepřistoupil. Buďto byl výkon nízký do té míry, že by se ani s nulovými maržemi karta neprodávala, nebo (a co je dost dobře možné) bylo problémem odpadní teplo. Zprávy o vysoké spotřebě kartu provázely už delší dobu a podobně vyznívala i Dallyho poznámka, že emulovaná rasterizace je 20× náročnější na spotřebu energie než fixně implementovaná.

Intel ale nepřestal mluvit o raytracingu a v září (september) předvedl další demo ve stylu Wolfensteina, které běželo na čtyřech výpočetních serverech osazených kartami Knight's Ferry (notebook slouží skutečně jen pro zobrazení):

Tato ukázka byla dosud poslední prezentací grafické části projektu LRB, konkrétně raytracingu. Naštěstí. Prezentace, která pro běh vyžaduje čtyři výpočetní servery a jejíž výsledek připomíná přes 10 let staré hry, málokoho přesvědčí, že by kdy raytracing mohl nahradit současnou rasterizaci.

2011

Téměř celou první polovinu letošního roku nepřišla žádná novina, až teprve v květnu (neoficiálně) a v červnu (s požehnáním Intelu) jsme získali informace o současných plánech. Aktuálně se pracuje na 22nm verzi nazvané Knight's Corner, která bude(?) dostupná příští rok a ponese 50+ výpočetních jader. Hodnota je to trochu neobvyklá, s ohledem na předchozí konfigurace se zdá, že by fyzicky mohl čip nést 64 jednotek - i v případě, že by Intel musel 8 z nich deaktivovat (výtěžnost, spotřeba...) by slíbených 50+ stále platilo.

Intel Larrabee - Knights Ferry (2011)
Intel Knight's Ferry (model 2011)

Neoficiální zdroje mluví o kompletním odstranění grafického hardwaru z čipu (původní verze ho obsahovala cca 10%), takže by Knight's Corner měl být od začátku navržen pro použití v HPC segmentu. Podle jiného neoficiálního zdroje by si měla přepracovaná 22nm verze vést velice dobře, protože pro ni žádný ze současných produktů AMD ani Nvidie nebude představovat konkurenci. Po čtyřech letech ale bereme jakékoli oficiální i neoficiální zprávy se značnou rezervou a raději... si prostě počkáme ještě další rok :-)

Kapitoly článků
3.  Knight's Ferry a Knight's Corner (2010-2011)

Diskuse ke článku Intel Larrabee, tedy Knight's Corner, půjde do prodeje

Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 21:06 | JVc | Naprosty souhlas s tretim odstavcem, takto ma...
Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 01:19 | A A | No tak kvantovou fyziku na modelovani optiky ve...
Středa, 22 Červen 2011 - 23:23 | Mem | Dík
Středa, 22 Červen 2011 - 22:29 | ptipi | Rýt zrovna do intelu, že nadhodnocuje svůj...
Středa, 22 Červen 2011 - 22:01 | r23 | Aby to bylo skutečně realistické, bude třeba...
Středa, 22 Červen 2011 - 16:27 | Pavel Francírek | Ukazuji to na ISC'11, tak uvidime. A koukam...
Středa, 22 Červen 2011 - 16:04 | HKMaly | Wing Commander neni jedina hra z vesmiru ... a...
Středa, 22 Červen 2011 - 15:56 | Benjamin | Kdybych chtěl bych škodolibý, "opravil...
Středa, 22 Červen 2011 - 15:06 | NRX | Heh, pravdupovediac som si tých slovenských v...
Středa, 22 Červen 2011 - 13:49 | no-X | Není to invence autora, v materiálech Intelu z...

Zobrazit diskusi