Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kompatibilita s OS

Western Digital 3TB a 2,5TB SATA disk
V souvislosti s uvedením 3TB externího disku od Western Digital s USB 3.0 rozhraním jsme se tak zamysleli nad tím, proč je vlastně problematické uvedení interního disku s kapacitou více než 2 TiB. Western Digital na to jde nakonec od lesa. K obejití tohoto problému nakonec přidává k diskům vlastní řadič…

Kapitoly článků

2.  Kompatibilita s OS

Western Digital má krásnou tabulku, ve které je uvedena kompatibilita >2TiB disků s operačními systémy a možnostmi použití. Podchycuje jak možnost z disku bootovat, tak jej používat jako druhý datový disk. Povšimněte si „fikaného“ vykroucení se z problematiky Linuxu.

  Windows XP Windows Vista Windows 7 Mac OS X Linux OS
32-bit 64-bit 32-bit 64-bit 32-bit 64-bit Leopard Snow Leopard
Boot disk *1 *1   Podp. *5   Podp. *5 Podp. *4 Podp. *4 Podp. *2
Sekundární disk *1 *1 Podp. Podp. Podp. Podp. Podp. *4 Podp. *4 Podp. *2
Vyžaduje dodávaný
řadič *3
    Ano Ano Ano Ano     Ano
Externí USB úložiště Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6 Podp. *6


*1 – WD momentálně neposkytuje přímou podporu pro toto řešení. Pracovali jsme na tom usilovně s našimi partnery a řešení může být dostupné od výrobců hostitelských adaptérů a RAID řadičů.
*2 – Řešení pro Linux existuje. Použití disků s velkou kapacitou konzultujte s vaším poskytovatelem operačního systému.
*3 – Vyžadován hostitelský adaptér (řadič) pro PCIe slot. Podporováno pouze za použití nativních Windows AHCI ovladačů.
*4 – Apple Bootcamp není podporován. Podpora je omezena pouze na uvedený operační systém.
*5 – Podpora bootování vyžaduje PC s podporou UEFI a 64bitový operační systém.
*6 – Jakým způsobem jsou podporovány disky s velkou kapacitou, si zkontrolujte u dodavatele USB převodního můstku.

Jednotlivé situace si nyní trochu rozebereme, protože jak vidno, nedozvídáme se nic extra nového. S Windows XP máte jednoduše smůlu, faktem však je, že WD má v tabulce hned v tomto případě chybu. Systém Windows XP x64 totiž tyto velké disky podporuje, vychází totiž z novějšího Windows Serveru 2003 a ten již GPT (GUID Partition Table nutnou k podpoře těchto disků) umí. Nelze však v tomto typu systému z takového disku bootovat, disk je použitelný pouze pro data jako další disk v systému.

Hostitelský adaptér je v materiálech WD označován zkratkou HBA (značí Host Bus Adapter). Jde prostě o další řadič, který píchnete do PCIe slotu a nainstalujete k němu ovladač (zřejmě bude nutné použít buďto dodávaný ovladač, ale to si sami výzkoušíme a prověříme, až takový disk dostaneme do rukou). Nabyli jsme dojmu, že jde o řešení pro nějaké starší druhy desek se SATA porty, kde již výrobce vzdal jakoukoli podporu, ale nepředbíhejme, jistě se k takovému řadiči dostaneme a prověříme kompatibilitu velkých disků s několika možnými čipsety a řadiči. WD k tomu konkrétně uvádí: „Existující základní desky s legacy BIOSem (non-UEFI) a GPT-ready operační systémy Windows (Vista/7) mohou v kombinaci s patřičným storage-class driverem používat >2,19TB disk jako sekundární úložiště. Nicméně existuje několik řadičů a čipsetů, k nimž výrobci nenabízejí ovladače podporující >2,19TB disky. Jako řešení problémů tohoto typu dodává WD k 2,5TB a 3TB diskům AHCI-kompatibilní adaptér, který umožňuje operačnímu systému po instalaci korektně rozpoznat >2,19TB disky. Toto přibalování řadiče je dočasné řešení po dobu, než výrobci zpřístupní ovladače pro své řadiče a čipsety s podporou disků s takto velkými kapacitami.

Zajímavý je zejména bod *5, který nám neříká nic moc nového a vlastně se tím snaží naznačit, že podpora je stejně hlavně záležitostí operačního systému a přítomnosti UEFI, tedy minimálně co se týče Windows. I zde již máme možnosti, jak kompatibilitu vyzkoušet.

Velmi zajímavý je bod poslední, tedy provoz takového disku přes USB rozhraní (tedy jeho připojení do škatulky a vytvoření externího disku). Sám WD toto řešení už má, takže u něj je to celkem jasné. Co ale ostatní výrobci? Zde bude hodně záležet na USB-SATA bridge, přesněji konkrétní implementaci. Ano, může se stát, že některé USB-SATA převodníky takový disk nepochopí správně. WD k tomu píše: „Problémy s velkými disky při zapojení přes USB vyřešili samotní výrobci skrze USB Bridge firmware. U některých je vidět velký disk jako jeden při použití větších než 512B sektorů, jiní disky dělí na více menších oddílů.

Kapitoly článků
2.  Kompatibilita s OS

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Western Digital uvádí interní 2,5TB a 3TB SATA disky + řadič

Úterý, 10 Květen 2011 - 02:16 | BTJ | 2011-05-09: Porad tam davaji radic.
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 09:37 | Jirka1 | Takhle jsem měl na nějaké desce taky 2GB disk a...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 09:11 | Izak | Ja fungoval s 16GB diskem na stare ISA IDE (ne...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 08:38 | Jirka1 | Nemusíte vysvětlovat, jak funguje boot - to je mi...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 08:31 | Jirka1 | Tak v tomto případě ano. Myslel jsem situaci, kdy...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 06:07 | vindicator5 | Jelikož mám tyto kombinace vyzkoušeny, neříkejte...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 05:52 | vindicator5 | obejde. kombinace Linux+BIOS+3TBHDD pro boot...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 01:41 | Jirka1 | Já si myslím, že tentokrát se nějak výrobci disků...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 01:34 | Jirka1 | To je přece nesmysl. Pokud BIOS disk nepozná, tak...
Čtvrtek, 21 Říjen 2010 - 01:31 | Jirka1 | To sice Linux umí (někdy i wokna), ale v případě...

Zobrazit diskusi