Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Low-endové grafiky podraží, následovat budou desky

GeForce GT 610
Podle zpráv z Tchajwanu připravují výrobci grafických karet zdražení low-endových modelů o 10 až 15 %. Důvodem je situace v paměťovém průmyslu a související nárůst cen DDR3…

Ceny pamětí DDR3 používaných na low-endových grafikách vzrostly v poslední době o více než 10 %. Pro výrobce už není dále udržitelné prodávat hardware za původní ceny, takže máme počítat s 10 - 15 % navíc.

I když jde o zdražení, nevidíme v tomto rozdílu žádnou tragédii - hned vysvětlíme, proč. Pokud jde o nejlevnější karty, které jsou pro uživatele spíše nouzovým zobrazovadlem (Radeon HD 6450, GeForce GT 610 atp.), pak mluvíme o cenové relaci kolem 850 - 900 Kč. Zdražení o 85 - 135 Kč v tom případě znamená minimální rozdíl co do absolutní částky.

Radeon HD 7750 DDR3 vs GDDR5
DDR3 modely grafických karet určené i k hernímu využití se nevyplácejí už nyní,
cenový rozdíl je menší než výkonnostní propad, který DDR3 způsobí
(např. Radeon HD 7750 DDR3 vs. GDDR5, GeForce GT 640 DDR3 vs. GT 650 GDDR5 atp.)

U produktů, od nichž očekáváme i nějaký 3D výkon - což je relace mírně nad 2000 Kč, se sice DDR3 modely vyskytují, ale již před zdražením mají horší poměr cena / výkon než GDDR5 varianty, takže jde fakticky o zdražení té méně výhodné alternativy (která uživatele hledícího na cenu nezajímala ani doposud).

Situace v desktopu tedy není žádný velký problém - o něco horší to možná bude v mobilním segmentu, kde DDR3 modely diskrétních grafik pokrývají širší cenové spektrum. Nárůst cen proto nahraje ve prospěch integrovaných řešení jako Intel Ivy Bridge  / Haswell a AMD Trinity / Richland, kterých se toto zdražení nedotkne.

Zvýšené ceny by se na původní úroveň neměly vrátit minimálně po následující dva kvartály (samozřejmě nepočítáme výjimky, jako výprodej modelů vyřazených z výroby nebo dočasné propagační slevy). Podle zpráv webu DigiTimes se do vlny zdražování po low-endových grafikách v létě přidají i základní desky. Očekává se totiž nárůst průměrné prodejní ceny po nástupu platformy Haswell. Bližší vysvětlení redakce DigiTimes nepodává - zajímalo by nás především z toho důvodu, že starší zprávy slibovaly naopak nižší ceny základních desek v důsledku přesunu regulátorů napětí z desky na procesor.

Diskuse ke článku Low-endové grafiky podraží, následovat budou desky

Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 11:55 | ptipi | Tragedie to není, ale některé grafiky to může...

Zobrazit diskusi