Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Matrox Parhelia 512

Matrox Parhelia logo
V drtivé většině dnešních recenzí grafických karet se autoři zabývají téměř pouze možnostmi, kvalitou a rychlostí 3D funkcí. Většinou prostě ignorují fakt, že grafickou kartu netvoří pouze 3D část. Takže karty které mají kvalitní 3D dostávají v recenzích velmi pozitivní ohodnocení, kdežto ty s horším než vynikajícím jsou dost často strhány. Takovou obětí tohoto pohledu na svět se stala i grafická karta Matrox Parhelia, která ač nabízí v některých ohledech jedinečné a pro hodně lidí i praktičtější věci než 3D funkce, tak vychází z recenzí velmi negativně a to díky tomu, že svou cenou patří do kategorie, která nabízí mnohem větší výkon v 3D. My jsme se snažili podívat se nejen na výkon v 3D, ale také na ty ostatní funkce a v tomto světle jsme se pokusli tuto grafickou kartu zhodnotit.

Úvod

Když jsem se dozvěděl, že mi bude zapůjčena karta Parhelia od firmy Matrox, okamžitě jsem začal procházet všechny testy, kde se tato karta vyskytla a s hrůzou jsem zjistil, že těchto testů příliš není a v podstatě se všechny soustřeďují pouze na hrubý výpočetní výkon ve hrách. Takový test nebo recenze pak obyčejně končí větou: "tato karta není určena pro hráče, kupte si něco jiného," a podobně. O jejích přednostech se povětšinou mlčí. Snad jediný článek, který mne opravdu nadchl svou profesionalitou, se nachází shodou okolností na tomto serveru a můžete si jej přečíst ZDE. Nejedná se zde ovšem o praktické zkušenosti, nýbrž o popis funkcí, které tuto kartu odlišují od konkurence. Abych nenosil dříví do lesa, doporučuji přečíst si nejdříve zmíněný článek.

Než se pustím do samotného testování, dovolím si shrnout situaci na trhu grafických karet. V podstatě největším prodejcem na tomto poli je firma nVidia, která nabízí karty označené GeForce, a to od GF2MX až po GF4Ti (karta GF FX v době psaní tohoto článku nebyla na trhu). V podstatě jediným rivalem, který jí momentálně konkuruje, je firma ATI, u které naleznete označení Radeon, a to od řady 7500 až po vlajkovou 9700Pro (ano, vím, že existuje např. karta KYRO a že SiS dělá taky grafické karty, ale to jsou jen kapky v moři). Obě firmy se snaží zaujmout celé spektrum zákazníků - od méně náročných až po ty nejnáročnější. Výsledkem pak je situace, kdy je v podstatě jedno, jakou značku si koupíte, protože za své peníze dostanete to své a nelze říct, že ta či ona je lepší. Dokonce při pročítání reakcí čtenářů na různých serverech zjišťuji, že existují dva zatvrzelé tábory, které si neustále dokazují, že zrovna ta jejich karta je nej. Osobně jsem si všechny odzkoušel a došel jsem k závěru, že po stránce kvality zobrazení jsou tyto karty shodné (s největší pravděpodobností se mnou nebudou souhlasit majitelé ATI - ale mohu je ujistit, že jsem nepoužíval žádné "špatné" monitory a brýle nenosím), výkonově jsou na stejné úrovni (prostě kolik zaplatíte, tolik výkonu dostanete), TVout mají dosti podobný (všechny mají černé okraje). Touto cestou se ovšem jít dál nedá a toto si uvědomují i výrobci, takže se objevují funkce, které místo výkonu hledí na kvalitu. A to je dle mého správná cesta. Pro svůj článek jsem potřeboval sparing partnera a tak jsem sáhnul na momentální špici - ATI Radeon 9700.

První dojmy

Když jsem kartu přebíral, okamžitě mě zarazila jedna věc - krabice. Už jsem si zvykl, že obaly vypadají agresivně, že na nás koukají různé příšery, nebo alespoň písmo je zlaté. Tady ne - bílý podklad s nějakým unuděným chlápkem by mě rozhodně k nákupu téhle karty nepřinutil.

Krabice

Po rozbalení přišlo další překvapení - krabice totiž obsahuje kartu, redukce (DVI/CRT, DVI/TVout), manuál, který postrádá češtinu, a jedno CD s ovladači. Asi jsem si zvykl, že někteří výrobci přibalují "něco" navíc. Tak např. u MSI GF4Ti najdete pěknou hromádku CDček (myslím, že jich je 12).

Obsah balení

Abych byl spravedlivý, tak zde je obsah ATI Radeon 9700 od firmy SuperGrace - karta, redukce (Svideo/composit), manuál (tenhle je velice strohý - pouze papír formátu A4), který je opět bez češtiny, a tentokráte dvě CD (první s ovladači a druhé se softwarovým přehrávačem DVD).

Obsah balení u Radeonu 9700

Vypadá to, že čím dražší kartu si koupíte, tím méně dostanete :o).

Samotná karta vůbec nepřipomíná nějakého dravce - najdete tu osm paměťových čipů, opravdu malý a tichý chladič a nálepku, informující, odkud karta pochází. Ani zadní strana neskrývá žádné překvapení. Jediné, co může zarazit, je absence výstupu na monitor. Výstup je řešen pomocí dvou DVI konektoru, do kterých pak přijdou redukce.

Zepředu

Zezadu

DVI konektory

ATI je na tom po stránce pestrosti mnohem lépe - červená barva je mnohem příjemnější, taky chladič je větší, paměťových čipů je tady jen čtvero, ale zato je tady mnohem více kondenzátorů a jiných součástek. Snad největší rozdíl je v externím napájení - ano, Radeon potřebuje ke své funkci ještě více "šťávy", než jí může slot AGP nabídnout. I zezadu má karta co nabídnout - další čtyři paměťové čipy (dohromady tedy stejně, jako Parhelie) a chladící plech - zřejmě topí trochu víc. Výstupy jsou zde v dnešním standardu - VGA, S-Video, DVI (odshora).

Radeon 9700 zepředu

Radeon 9700 zezadu

Celkové řešení je tedy u Matroxu lepší (poznámky o pestrosti berte jako ironii).

Diskuse ke článku Matrox Parhelia 512

Žádné komentáře.