Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Meteor Lake: >20 % vyšší takty CPU při zachování spotřeby, možná ale jen 5nm GPU

V poslední době se sešlo několik novinek ohledně procesorové generace Meteor Lake. Pozitivně vypadají parametry Intel 4 procesu použitého pro CPU, naopak GPU nemusí vzniknout na 3nm procesu TSMC…

Procesorová generace Meteor Lake chystaná na rok 2023 bude první mobilním i desktopovým řešením Intelu, které využívá dlaždice, obdobu čipletů. Zároveň půjde o první produkt využívající proces Intel 4 a dále o první produkt nasazující nová velká procesorová jádra Redwood Cove a malá jádra (Atomy) Crestmont. Prozatím to vypadá, že Intel v první polovině roku 2023 vydá mobilní verzi, zatímco desktopová bude následovat ve druhém pololetí (podle některých zdrojů spíše k jeho konci).

Grafická dlaždice

Začátkem května se objevovaly podivné zvěsti, že Intel namísto vlastního procesu Intel 4 využije 5nm proces TSMC. Koncem května přinesla redakce webu HardwareTimes zprávu, podle které je možné, že Intel využije 5nm proces TSMC pro grafickou dlaždici, která měla být původně vyráběna 3nm procesem TSMC. Ten má však mírný skluz a pokud by Intel chtěl Meteor Lake prodávat v noteboocích v prvním pololetí 2023, musela by výroba dlaždice běžet už koncem roku 2022. Jenže 3nm proces v letošním roce nenasadí ani Apple, jehož SoC A16 zatím vypadá na 4/5nm výrobu.

Jistou váhu těmto zprávám by mohl dodávat slajd Intelu z květnového IEEE 2022:

Grafická dlaždice (fialově, „GFX“) na tomto slajdu dosahuje šířky asi o polovině středové dlaždice…

…zatímco na starších fotograficích dosahovala grafická dlaždice (vpravo) jen asi čtvrtiny středové dlaždice. Důsledkem použití většího (5nm) procesu by byly i větší rozměry dlaždice (mimochodem, IO dlaždice a procesorová dlaždice si prohodily pozice, takže se zdá, že k nějakým změnám skutečně došlo).

Je však potřeba dodat, že navzdory tomu Intel i v poslední verzi oficiální roadmapy trvá na použití 3nm procesu (prostřední sloupec, fialově, „External N3“), takže buďto jsou zprávy o využití 5nm procesu chybné a za zvětšením grafické dlaždice stojí něco jiného, nebo Intel z nějakého důvodu roadmapu neaktualizoval.

Procesorová dlaždice

Zatímco desktopový Meteor Lake má být vybaven 8 velkými a neznámým počtem malých jader (zcela jistě alespoň 16), mobilní verze existují v konfiguraci 2+8 (pro nižší TDP) a 6+8 (pro vyšší TDP).

Alder Lake 6+8

Podle Intelu to s procesem Intel 4 vypadá velmi dobře, neboť při stejné spotřebě s procesem Intel 7 (verzí použitou na Alder Lake) dosahuje >20% zvýšení taktovacích frekvencí.

Lze tedy říct, že po stránce procesorové dlaždice se podle Intelu vše vyvíjí skvěle (~20 % posun poměru spotřeba / výkon jen v důsledku procesu Intel 4 je velmi pěkný). Na druhou stranu z dostupných materiálů je vidět, že návrhy dlaždic se mění a to jak rozložením, tak velikostí grafické dlaždice. Zda je důvodem využití 5nm procesu namísto 3nm (pro GPU), však jisté není.

Diskuse ke článku Meteor Lake: >20 % vyšší takty CPU při zachování spotřeby, možná ale jen 5nm GPU

Neděle, 26 Červen 2022 - 15:11 | Pety | Díky, díky, díky! (Za další slib Intelu...)
Středa, 22 Červen 2022 - 16:18 | MatRio | A co jiného může AMD jako dělat? To je jako...
Úterý, 21 Červen 2022 - 21:44 | Tom Buri | za to muzou novinari.. kdyby proti sobe v testech...
Úterý, 21 Červen 2022 - 20:56 | Palo | A není to uspořádání křemíkových dlaždic jiné...
Úterý, 21 Červen 2022 - 20:44 | Davamir | Škoda je že se ke zvýšení spotřeby uchyluje i AMD...
Úterý, 21 Červen 2022 - 11:15 | mayday | No tak ja neviem, po všetkých oznámených...

Zobrazit diskusi