Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové varianty MS Surface prý dají šanci AMD a Qualcommu

Microsoft Surface řada s DOF
I když následující informace nelze považovat za definitivní, jsou natolik zajímavé, že si zasluhují pozornost. Znamenaly by, že se Surface bude více diferencovat a dá prostor i ostatním výrobcům čipů.

Pokud téma tabletů nepatří k těm, které pravidelně sledujete, pak si dovolíme připomenout, že Surface byl vydaný ve dvou základních variantách. První staví na čtyř(+jedna)jádrovém SoC Nvidia Tegra 3, druhá na x86 procesoru Intel Core-i5. Obě pak nabízejí totožnou úhlopříčku 10,6”.

Microsoft Surface Windows 8
Microsoft Surface s Windows 8

Podle neoficiálních zdrojů je možné, že Microsoft pro příští rok nezůstane pouze u těchto procesorů a stávající úhlopříčky, ale naopak vytvoří celé portfolio kombinací několika úhlopříček a čipů. Zdroj konkrétně mluví o následující trojici novinek:

  • Surface RT2 - úhlopříčka snížená na 8,6”, procesor (SoC) společnosti Qualcomm
  • Surface PRO - úhlopříčka zvýšená na 11,6”, procesor (28nm x86 SoC APU) AMD Temash
  • Surface Book - úhlopříčka 14,6”, procesor Intel Haswell (22nm x86 SoC)

Verze Surface RT2 se SoC od Qualcommu s nižší úhlopříčkou se jeví jako cenově dostupnější model, kterým by Microsoft mohl oslovit uživatele s „hlubší“ kapsou. 14,6” Surface Book už vypadá jako docela velké zařízení, na druhou stranu může mít trochu jiné ambice: Oslovit primárně uživatele klasických notebooků s tím, že jako bonus oproti nim nabídne i přednosti tabletu.

Nejvíc nás však překvapila zpráva o 11,6” verzi s APU Temash. To by sice na jedné straně při TDP 3,6 - 5,9 wattu mohlo nabízet pěknou výdrž baterie v kombinaci s x86 kompatibilitou, ale u zařízení s takovou úhlopříčkou bychom asi čekali spíš o stupeň výkonnější APU Kabini. Na druhé straně je pravdou, že výkon těchto APU zatím neznáme (kombinují nový procesor Jaguar a grafiku generace GCN, o níž není známo vůbec nic), takže je ještě předčasné přicházet s nějakými závěry.

AMD APU roadmap 2013
Stará roadmapa AMD spojuje Temash s 10-11” tablety, pro 11,6 už doporučuje Kabini - co je však Microsoftu do starých roadmap ;-)

Haswell i Temash jsou očekávané v průběhu jara příštího roku, takže by odpovídající varianty Surface mohly vyjít nejdříve koncem léta 2013. Ať už to dopadne jakkoli, budeme především doufat, že se Microsoftu podaří lépe vychytat konstrukci nové řady tabetů a stížnosti na nekvalitní zpracování budou minulostí.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nové varianty MS Surface prý dají šanci AMD a Qualcommu

Žádné komentáře.