Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mikrosnímek APU Renoir ukazuje Navi, podivné GPU a další nesmysly

APU Renoir je famózní kousek křemíku, který na plochu low-endového GPU nacpal high-endové CPU, nejvýkonnější integrované GPU a čipset. Přesto jej AMD prezentuje stylem, který je na pár facek…

Mikrosnímky různých křemíkových čipů jsou oblíbené téma, protože umožňují tak trochu výrobcům nakouknout pod ruce, dalo by se říct až do kuchyně. Díky tomu pak můžeme posoudit, kolik křemíku bylo skutečně věnováno kterým prvkům a dostat se za závoj marketingu, který má tendenci nafukovat nepodstatné banality - například proto, že právě ty ve výbavě nemá konkurence, zveličovat maličkosti a nebo naopak zakrývat prvky, které stály hodně křemíku, ale nakonec nepřinesly to, co se od nich čekalo.

Je pochopitelné, že výrobce na jednu stranu chce něco ukázat, ale na straně druhé nechce vše prozradit konkurenci nebo si z nějakého důvodu chce nechat eso v kapse, které vytasí později. Z takových důvodů jsou někdy publikovány mikrosnímky v omezeném rozlišení. Nebo s některou částí čipu překrytou v grafickém editoru, případně skutečný snímek nahradí zjednodušené schéma. To vše lze pochopit a akceptovat.

Nvidia Icera i500

Nvidia Tegra 4 a i500 Soft Modem srovnání

Co už je na hraně a proti čemu je potřeba se vymezit je, když výrobce vydává za snímek jádra cosi, co ve skutečnosti není ani snímkem, ani schématem, ale koláží vyrobenou z jiných čipů. Poprvé jsme se s něčím takovým setkali v únoru 2013, kdy Nvidia vytvořila koláž z ARM jádra, grafických jader a cache, aby ji vydávala za snímek modemu i500 (výše). Tehdy jsem si to troufal vysvětlit předpokladem, že s ohledem na reálnou dostupnost Nvidia ve skutečnosti ještě čipy i500 neměla a aby byly snímky v prezentaci, vyrobila si je. To je pochopitelné, nikoli však akceptovatelné.

K čemusi podobnému, ovšem s ohledem na fyzickou existenci APU jen těžko pochopitelnému a akceptovatelnému, přistoupila AMD s Renoir. Když jsem se na uvedený „snímek“ jádra podíval blíže, abych si změřil plochu procesorové části (s ohledem na to, že velmi podobně bude nejspíš řešena u nového Xboxu a Playstation), cosi tam na první pohled nesedělo.

„snímek“ APU Renoir

Na druhý pohled už mi došlo, že žlutobéžové útvary vlevo, které by měly být ve skutečnosti jádry Zen 2, jsou ve skutečnosti bloky CU zkopírované ze schematické podoby GPU Navi 10. A pak že Renoir neobsahuje Navi, tady to máme oficiálně ;-)

Teď ale zase chvíli vážně: Krom CU Navi namísto Zen 2 nedává smysl ani část, která by měla reprezentovat grafické jádro (vínově vpravo). Je zde vidět jakýsi podklad, který je zčásti překrytý snímkem nějakého GPU (výřez z jiného staršího produktu?), který proporcionálně neodpovídá dalším prvkům ve snímku. Zdá se však, že i podkladová část je nějaká divná a chybějí v ní struktury obvyklé pro GCN architekturu (GCN v tom nejširším slova smyslu, kam lze řadit i Navi). Vypadá jako namalovaná v editoru.

Nakonec i rozhraní po obvodu čipu vypadají tak „hezky“, že by mě nepřekvapilo, kdyby byl jejich původ obdobný. Buďto byla vložena z jiných čipů, nebo upravena - osobně se v nich nemohu zorientovat a nedávají mi příliš smysl. Vlevo nahoře, co se tváří jako rozhraní pro DDR4 paměti, má zcela jinou strukturu než DDR4 rozhraní na jiných čipech AMD a ostatní rozhraní jsou nezvykle velká vůči ploše čipu, všechna při pravém okraji dosahují stejných rozměrů (na šířku, což je v praxi nesmysl - viz snímky předchozích APU). Nakonec se nemohu dopátrat ničeho, co by alespoň trochu připomínalo PCIe rozhraní.

Je tak úsměvné, že se na některých webech dokonce objevily „rozbory“ této koláže s popisky, co která část dělá. Jsou samozřejmě velmi poučné.

Těžko říct, zda už i v AMD řídí koronavirus a práci marodícího technického marketingu musela na poslední chvíli zvládnout uklízečka, nebo jsou důvody jiné. Každopádně je potřeba se proti takovému přístupu vymezit. Pokud vás tento přístup nenechává chladnými, máte plné právo zdvihnout směrem k AMD pravou ruku a vztyčit prst dle vlastního výběru. Zda to bude ukazováček, prostředníček, nebo palec, nechávám zcela na vás.

Tagy: 

Diskuse ke článku Mikrosnímek APU Renoir ukazuje Navi, podivné GPU a další nesmysly

Pondělí, 23 Březen 2020 - 22:09 | DDR0 | když je vydávat nechce ať nevydává, ale jinak ať...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 20:55 | no-X | Desktop bych viděl na Computex (pokud bude), tedy...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 20:55 | no-X | Není třeba hledat, žádné nejsou a ještě nějakou...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 18:10 | peliculiar | Jsem potencionální kupec desktopového APU Renoir...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 16:08 | kolemjdouci | ...už jsem měl možnost si dohledat obrázky...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 15:31 | ANDREW | .. třeba mi to uniklo ( i už dříve) a je tedy...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 13:05 | no-X | Nejsou vyobrazena malá APU a refreshe. Jinak ty...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 12:41 | Mat Rio | To já je zase chápu. Proč by měli všem ukazovat...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 11:55 | kolemjdouci | ...a jak je to s těmi dalšími čipy (min. názvů...
Pondělí, 23 Březen 2020 - 11:22 | VŠK | Přesně tak. Jde o konkurující konzole, s NDA by...

Zobrazit diskusi