Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mohu tedy legálně kopírovat hudbu?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Autorským právem je přesně definováno co se rozumí jeho porušením, například zkopírování disku chráněného autorskými právy pro další distribuci a prodej. Ale co třeba když si zkopíruji své oblíbené CD, nebo si dokonce z několika zkompiluji jedno s vybranými písničkami? Co se za autorské právo považuje nyní? Je legální koupě CD, ze kterého kopírujete zárukou ochrany autorského práva? V době mohutného šíření CD rekordérů jsou tyto, a mnohé další otázky, předmětem mnohých debat, především v USA, což souvisí s neočekávaně bouřlivým rozvojem MP3 technologie.

Odpověď zní: Záleží na tom, koho se zeptáte!

Rozhodnutí soudu v případě Betamax naznačilo analogii při kopírování hudebních CD pro soukromé účely. Každý kdo si originální CD kupuje, dělá to proto, že si ho může pouštět kde chce a kolikrát chce a není možné tvrdit,
že změna pořadí písní je komerčním použitím. Vždyť v tomto případě jde o "posun v pořadí" namísto "posunu času". Tento výrok soudu se používá jako precedenc. Není jednoduché nalézt rozdíly v těchto dvou způsobech použití.

Jestliže si doma zkopírujete na CD všechyn vaše legálně pořízená CD, LP i kazety, jistě nemáte práva na jejich kopírování, avšak podle Článku 1008 AHRA máte pro takovou činnost imunitu. Ovšem za předpokladu, že jste kopírovali na zařízení navrženém podle tohoto zákona. Očekává se však, že vás RIAA o tuto možnost spolu s výrobci CD-R/RW mechanik a software již brzy připraví. Uvidíme, kdy se odhodlají tuto bitvu začít.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Kopírováním audia a Autorský zákona v USA

Žádné komentáře.