Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení

Patriot Valkyrie NAS - co si domů přinesete
Už od počátku počítačového věku je to tak, že jakmile si pořídíte nějaké datové úložiště, neuplyne většinou ani moc dlouhý čas a už na něm je pro vaše data velmi těsno. Platilo to pro 20MB HDD dávno a platí to i pro 2 TB disky dnes. Je tu také otázka zálohování, kterou zaplaťpámbu už stále více uživatelů nepodceňuje a právě pro zvětšení prostoru pro vaše data a jejich zálohování (spolu s jejich sdílením) se i v obyčejných domácnostech stále více objevují tzv. NAS, alias Network Attached Storage, dřív bychom rovnou řekli file server. My se dnes podíváme na jednu poměrně čerstvou novinku od společnosti Patriot.

Kapitoly článků

3.  Instalace
4.  Nastavení
5.  Služby
6.  RAIDujeme
7.  Testy
8.  Hodnocení

Práce aplikace z CD tedy skončila, nadále budeme používat web rozhraní. K tomu bude velmi potřebné, abyste si zapamatovali (a nejlépe někam přímo napsali) IP adresu, kterou jste před chvílí zadali (znalí si jí jistě snadno najdou na routeru, i když by byla přidělena dynamicky). Doma to asi nastavíte tak, že citlivé složky se zálohami asi necháte bez veřejného přístupu, rodina pak dostane přístup k médiím pouze pro čtení a jen vy si necháte administrátorská práva a komplexní přístup všude.

Patriot Valkyrie - web rozhraní

Před chvílí jsme nastavili popis zařízení, nyní můžeme upravit i jeho název, povoleno je však jen 20 znaků z této množiny: '0-9', 'a-z', 'A-Z', '-', '_'. Zvolit a povolit rovněž můžete nějaký ze serverů hlásajících po internetu přesný čas, přednastaven je time.windows.com na portu 80.

Opět je tu možnost zadat IP adresu a přiřazení do některé ze skupin, které se ve vaší síti vyskytují.

Patriot Valkyrie - web nastavení jména  Patriot Valkyrie - web network setting

To už jsme v managementu disků a jak sami vidíte, vidět jsou pouze USB datová úložiště s graficky znázorněnou obsazenou kapacitou, pevné disky v samotném NAS však nikde. Je to proto, že je třeba je nejprve naformátovat. Pro Valkyrii platí ale některá omezení, na které je potřeba dbát.

Může číst z NTFS oddílu, ale na disky s NTFS oddíly zapisovat nemůže, může pracovat s FAT32, ale neuloží soubory větší než 4 GB a souborový systém je omezen celkovou kapacitou 2 TB na svazek. Zařízení umí i linuxový souborový systém ext2, ext3 možná přijde s novým firmwarem.

Patriot Valkyrie - web disk management HDD neformátovány

My se tedy nejprve pustíme do toho formátování. Hned první věta nás upozorňuje, že způsob formátování je určen pouze pro tento NAS a použít bychom měli disk alespoň s 1GB kapacitou, pro RAID pak budeme potřebovat dva. Kdo by to čekal ;-)?

Než se do toho dáme, bude asi dobré rychle oprášit několik základních pojmů:

  • ext2 (second extended filesystem) je souborový systém, který byl původně stvořen pro linux, ale nyní ho najdeme i v dalších operačních systémech. Maximální délka názvu souboru je 255 bytů, maximální velikost souboru je 64 TiB, oddíl pak může dosáhnout až kapacity 32 TiB.
  • ext 3 (thirt extended filesystem) je následníkem ext2 a je s ním zpětně kompatibilní. Mimo vlastností ext2 pak přináší i další možnosti, jako je například žurnálování (informace o dokončených operacích), ve složkách je implementována stromová struktura a velikost file systému se dá měnit i za běhu.
  • FAT32 (File Allocation Table 32 bit) znáte jistě z Windows, používat se ale začal už s DOSy. Číslo 32 značí, že adresy clusterů mají 32 bitů a tak se velikost oddílu zvětšila až na 8 TiB pro 32KiB cluster, velikost souboru pak na 4 GiB.
  • NTFS (New Technology File System) se poprvé objevil s Windows NT a od té doby už prošel různými revizemi. Maximální délka názvu souboru je 255 znaků, oddíl může mít velikost až 16 EB, stejně jako soubor (bez 1 kB), celý souborový systém je řešen jako databáze.

Nejprve tedy bude nutné pevné disky naformátovat.

Patriot Valkyrie - web HD utilities
Patriot Valkyrie - web HD utilities format Patriot Valkyrie - web HD utilities scanndisk

Disky je možné formátovat jako ext2 nebo FAT32 a dají se rovněž prověřit scanndiskem. S vytvořeným RAID 0 s FAT32 to pak v Disk managementu vypadá takto:

Patriot Valkyrie - web Disk management RAID 0

Datové úložiště je tedy již připravené, můžeme si tedy ještě pohrát s nastavením, kdo na něm bude moci co používat a ukládat.

Uživatelů je možné vytvořit libovolný počet, ty se pak následně dají ještě seskupovat do skupin. Doma se asi bez skupiny obejdete, to ještě v hlavě asi podržíte, ale u většího počtu uživatelů je lepší tvořit skupiny nejen pro lepší přehlednost, ale hlavně nikdy na nikoho nezapomente, když budete vše nastavovat hromadně pro celou skupinu. Uživatel může a nebo nemusí mít pro přístup na Valkyrii heslo, tvořit si můžete i další administrátory. Do skupiny se další lidé přidávají jednoduše tak, že kliknete na ikonku skupiny a následně ze seznamu všech definovaných uživatelů vyberete ty, jež chcete do skupiny zařadit.

Patriot Valkyrie - web user management Patriot Valkyrie - web group management

Zbývá vytvořit složky a k nim přístupová práva. Jak už bylo zmíněno, ty můžete nastavit přístup ke složce celé skupině, ale jde to i s jednotlivými uživateli zvlášť. Buďto se do složky nedostane vůbec, nebo z ní může jen číst a nebo je mu povoleno čtení i zápis. S takovými právy se už dá slušně operovat. Podobně jako u skupin, k nastavení přístupu ke složce musíte kliknout na její ikonu.

Patriot Valkyrie - web folder settings Patriot Valkyrie - web folder setting select groups/users
Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Instalace
4.  Nastavení
5.  Služby
6.  RAIDujeme
7.  Testy
8.  Hodnocení

Diskuse ke článku Test: Patriot Valkyrie NAS pro dva disky

Čtvrtek, 20 Květen 2010 - 21:43 | Jiri Macourek | DS-209 tka je za tu cenu super... skoda ze konci...
Čtvrtek, 20 Květen 2010 - 21:42 | Jiri Macourek | Je pravda ze ADS moc nefungovalo. Nedavno jsem...
Úterý, 18 Květen 2010 - 17:43 | Jiří | HW RAID nemusí být nutně rychlejší a lepší, než...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 10:03 | Martin Bartoň | Nezastaví, ale jak jsme se dozvěděli, už brzy se...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 09:49 | any.sk | Ani ne .. 100Mb ti da max 13MB/s co je dost malo...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 09:34 | any.sk | No ja osobne mam Synology uz nejaky cas a nemuzu...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 08:32 | corwin78 | Je to tak, to je obecně problém všech těchto...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 08:30 | corwin78 | Aha, díky. Nějak jsem to přehlédl. Zmátlo mě, že...
Neděle, 16 Květen 2010 - 19:43 | TyNyT | Zrovna Synology bych za vzor moc nedával. Přece...
Neděle, 16 Květen 2010 - 19:33 | TyNyT | Vtip je v tom, že disky u tohoto modelu nejsou...

Zobrazit diskusi