Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RAIDujeme

Patriot Valkyrie NAS - co si domů přinesete
Už od počátku počítačového věku je to tak, že jakmile si pořídíte nějaké datové úložiště, neuplyne většinou ani moc dlouhý čas a už na něm je pro vaše data velmi těsno. Platilo to pro 20MB HDD dávno a platí to i pro 2 TB disky dnes. Je tu také otázka zálohování, kterou zaplaťpámbu už stále více uživatelů nepodceňuje a právě pro zvětšení prostoru pro vaše data a jejich zálohování (spolu s jejich sdílením) se i v obyčejných domácnostech stále více objevují tzv. NAS, alias Network Attached Storage, dřív bychom rovnou řekli file server. My se dnes podíváme na jednu poměrně čerstvou novinku od společnosti Patriot.

Kapitoly článků

3.  Instalace
4.  Nastavení
5.  Služby
6.  RAIDujeme
7.  Testy
8.  Hodnocení

Spousta různých možností, které NAS poskytují je sice hezká, ale primárním úkolem těchto zařízení je ukládání a sdílení dat v domácí síti (OK, hodí se i do malé firmy nebo kanceláře, v podniku už počítáme spíše s nějakým tím opravdovým serverem). Mrkneme se tedy, co Valkyrie s pevnými disky dovede. Vlastně ne jen s pevnými disky, ale i s datovými úložišti na USB. Nejprve ale trošku teorie.

RAID

RAID je zkratka Redundant Array of Independent Disks a zvykne se tak říkat jakémukoliv logickému propojení dvou a více disků (nyní už to můžou být i flash paměti, třeba v rychlých SSD se s úspěchem RAID používá). Zrození pojmu RAID se datuje do roku 1988, kdy na univerzitě California - Berkeley vyšla publikace A Case For Redundant Arrays of Inexpensive Disks (David Patterson, Randy Katz a Garth Gibson). Vy se normálně setkáte s RAID 0 až RAID 5, existuje ale třeba i definice pro RAID 100 (RAID 10+0). Hodně zobecněně se dá říci, že čím vyšší číslo RAID má, tím více jsou data v něm uložena bezpečná, roste totiž míra redundance.

JBODJBOD

Nejjednodušším zapojení RAID je JBOD (Just a Bunch Of Disks) a je to opravdu jen hromada disků, po zaplnění jednoho se pokračuje na dalším, není dosaženo žádné vyšší rychlosti, o nějaké bezpečnosti dat rovněž nemůže být řeči. Jedinou výhodou je získání jednoho velkého disku pod jedním písmenkem.

RAID 0

RAID 0S RAID 0 (prokládání - striping) je to už něco jiného, zde se už opravdu inteligentně pracuje s daty, jsou na oba disky ukládána prokládaně, jeden blok je na jednom a druhý na druhém a tak se to střídá, až jsou oba disky plné.

Ani v tomto případě nejsou data nijak zabezpečena, při poruše jednoho disku přicházíte o všechna, tedy i o ta na disku fungujícím. Výhodou je ale vyšší rychlost především při práci s většími soubory, protože se dají číst data z obou disků současně a ta už v rychlé vyrovnávací paměti čekají na zpracování. Nárůst je opravdu znát, i s domácím RAIDem to může oproti RAID 1 dělat až 50 %.

Pokud to zjednodušíme, tak u dvou HDD se sekvenčním čtením 100 MB/s budou data v RAID 1 téct rychlostí až 150 MB/s.

RAID 1RAID 1

RAID 1 (zrcadlení - mirroring) je nejnižší verze pole se zabezpečením, jež je vykoupena ztrátou poloviny celkové kapacity. Data na jednom disku jsou jednoduše zrcadlena na disk druhý. Čtení je rychlejší, protože data se čtou z disků najednou, naopak ze stejného důvodu je pomalejší zápis, ale to už záleží hodně na "šikovnosti" řídící logiky jak HW, tak i SW.

Ani RAID 1 vám ale nepomůže, když zešílí samotný řadič. Prevencí je použití více řadičů a jejich zapojení do datových polí.

RAID 1 se pro vyšší bezpečnost ještě zapojuje ve "stripu", tedy prokládaně. Rozlišujeme dva typy RAID 0+1 a RAID 1+0.

Až teprve tato úrověň by se měla označovat jako RAID, protože až RAID 1 poskytuje redundatní uložení dat.

RAID 0+1

Dva disky se zapojí do RAID 0 a spolu s dalšími dvěma se provede zrcadlení RAID 1. Zátěž se tak při čtení i zápisu rozkládá na více disků.

RAID 1+0

Je opačně aplikovaný předchozí případ. Nejprve se se dvěma disky udělá zrcadlo (RAID 1) a s dalšími dvěma se pak provede proložení (RAID 0). Oproti RAID 0+1 je zde obnova po výpadku disku rychlejší a toto zapojení je i více odolné při výpadku více disků (zde tedy dvou).

Tím bychom tedy měli pokrytu základní teorii, i když s RAID 1+0 i 0+1 jsme už postoupili o něco dál, než Valkyrie dovede, i když teoreticky tu ke dvěma pevným diskům mohly přibýt ještě dva externí na USB. Zda to jde, nebo ne, se dozvíte už za chvíli.

JBOD

Jako JBOD Patriot v manuálu označuje prosté zformátování obou disků zvlášť.

Patriot Valkyrie - JBOD dle manuálu

Takto budete ve Valkyrii vidět dva na sobě nezávislé disky, to opravdu JBOD není, tak se dá označit naformátování označené jako RAID linear. RAID linear je také v našich testech nadále označováno jako JBOD (hezký zmatek, co?).

RAID 0

S formátování jako RAID 0 není nejmenší problém, podobně jako v jiných případech při používání velkých souborů dejte přednost  EXT2 před FAT32.

RAID 1

Tak zde měla Valkyrie prokázat svoje schopnosti, zvláště, když jsme v manuálu našli zmínku o hot swap.

Patriot Valkyrie - hot swap dle manuálu

Nejprve jsme tedy oba disky naformátovali s FAT32 jako RAID 1.

Patriot Valkyrie - RAID 1 OK

  Pak jsme dle návodu jeden z disků za chodu odpojili, zatím vše fungovalo jak mělo. Nikde žádné jiskry, žádná ztráta dat i když pole již hlásí chybu.

Patriot Valkyrie - RAID 1 po vyjmutí jednoho HDD

I vložili jsme do stále zapnuté Valkyrie disk zpět a čekali jsme, že dojde k opětovnému vybudování plnohodnotného RAID 1.

Patriot Valkyrie - stav po vložení HDD do rozbitého RAID 1

Celkem vtipný obrázek, co říkáte? Vložený pevný disk se i na SATA hlásí jako USB, Valkyrie se z hot swapu pominula, tudy to prostě nepůjde.

Restartovali jsme jí a nechali RAID 1 znovu vytvořit, jenže nyní jsme NAS před vyjmutím disku vypnuli, tlačítko je na předním panelu, takže to není žádný problém. Po vyjmutí jsme jí opět zapnuli a opět se nám správně objevila data, tam kde měla, jen v nastavení hlásil RAID 1  správně chybu. NAS jsme tedy opět vypnuli a vyjmutý disk opět do bedny zastrčili. Po nastartování je už vše v naprostém pořádku, žádné chyby a zmatky, dochází k vybudování nového RAID 1.

Patriot Valkyrie - rebuild RAID 1 po vložení nového HDD

Je to tedy prosté, RAID 1 funguje naprosto bez problému a nemusíte se bát výměny disku, jen je třeba Valkyrii vypínat, alespoň s tímto firmwarem se ještě o hot swap opravdu hovořit nedá. To ale velká závada není.

Slibovali jsme, že si povíme i o RAIDu 1+0 a 0+1. Teoreticky by totiž bylo možné na Valkyrii zRAIDovat až čtyři disky, když dva by tedy byly připojené na USB. Zkoušeli jsme to, ale nejde to, ostatně byl by to div, kdyby nás tento NAS takovou zhůvěřilost nechal udělat. USB datová úložiště ale s Valkyrií bez problému naformátujete.

Dost už ale bylo řečí, pojďme se podívat na výsledky testů.

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Instalace
4.  Nastavení
5.  Služby
6.  RAIDujeme
7.  Testy
8.  Hodnocení

Diskuse ke článku Test: Patriot Valkyrie NAS pro dva disky

Čtvrtek, 20 Květen 2010 - 21:43 | Jiri Macourek | DS-209 tka je za tu cenu super... skoda ze konci...
Čtvrtek, 20 Květen 2010 - 21:42 | Jiri Macourek | Je pravda ze ADS moc nefungovalo. Nedavno jsem...
Úterý, 18 Květen 2010 - 17:43 | Jiří | HW RAID nemusí být nutně rychlejší a lepší, než...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 10:03 | Martin Bartoň | Nezastaví, ale jak jsme se dozvěděli, už brzy se...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 09:49 | any.sk | Ani ne .. 100Mb ti da max 13MB/s co je dost malo...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 09:34 | any.sk | No ja osobne mam Synology uz nejaky cas a nemuzu...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 08:32 | corwin78 | Je to tak, to je obecně problém všech těchto...
Pondělí, 17 Květen 2010 - 08:30 | corwin78 | Aha, díky. Nějak jsem to přehlédl. Zmátlo mě, že...
Neděle, 16 Květen 2010 - 19:43 | TyNyT | Zrovna Synology bych za vzor moc nedával. Přece...
Neděle, 16 Květen 2010 - 19:33 | TyNyT | Vtip je v tom, že disky u tohoto modelu nejsou...

Zobrazit diskusi