Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Návod: Upgradujeme disk v Apple Macbooku Pro z roku 2011

Dnes se podíváme na něco, co je v dnešní době téměř nemyslitelné a to sice na výměnu disku v Apple Macbooku Pro. Jedná se však o starší model, který je založený na platformě Intel Sandy Bridge a není tedy celý slepený a nerozebíratelný.

Kapitoly článků

3.  Výměna disku, čištění a benchmark

Výměna disku, čištění a benchmark

Rozebrat tento Macbook Pro z roku 2011 není nijak složité, potřebujeme však poněkud speciálnější nástroje, obzvlášť pokud plánujeme čistit chlazení, pokud chceme jen měnit disk, postačí nám obyčejný křížový šroubovák a sada šroubováků torx. Na demontáž základní desky potřebujeme torx a na demontáž baterie zase speciální šroubovák Tri-Wing 2,4mm. Ano, na dva šroubky, které drží baterii je zapotřebí speciální šroubovák, naštěstí jeden mám, protože jsem v podobném modelu před několika lety baterii měnil.

 

Rozborka Macbooku Pro 13 Early 2011 je poměrně jednoduchá, Macbook otočíme na záda a odšroubujeme všechny šroubky, které na spodku vidíme. Jakmile máme všechny šroubky venku můžeme spodní kryt odklopit a naskytne se nám pohled na vnitřnosti notebooku.

Demontáž disku je poměrně snadná, stačí povolit dva křížové šroubky, které jsou hned pod mechanikou, tím povolíme držák disku a můžeme tak původní disk vyndat a odpojit SATA flex kabel. Z disku je třeba vyšroubovat čtyři torx šroubky, které našroubujeme na SSD, tyto šroubky totiž drží disk na místě. SSD pak můžeme připojit přes SATA flex kabel a vrátit zpět do Macbooku.

Pokud chceme vyčistit chlazení od prachu, velmi jednoduchá metoda je vyšroubování ventilátoru a následné vyfoukání prachu z chladiče a ventilátoru samotného. Pokud však chceme vyměnit I teplovodivou pastu, čeká nás mnohem náročnější proces.

Nejprve odpojíme kabel z baterie a baterii samotnou demontujeme, na to použijeme šroubovák Tri-Wing 2,4mm. Dále jsem ze základní desky vyndal oba dva RAM moduly. Poté můžeme odpojit velkou hromadu flex kabelů vedoucí do základní desky. Dále musíme za pomoci torxů odšroubovat nemalé množství šroubků, které drží základní desku. Deska však nepůjde úplně lehce zvednout, aby to bylo možné, musíme si opatrně odcvakat kabel, který vede okolo reproduktoru a také musíme demontovat mag safe konektor. Jak můžeme vidět na fotografii, po tolika letech bude motherboard celkem dost zaprášený. Desku pak můžeme očistit antistatickým štětcem, odšroubovat chladič procesoru a vyměnit originální teplovodivou pastu.

Tímto způsobem si můžeme ověřit, jaký procesor v Macbooku vlastně je.

Do tohoto Macbooku Pro lze také namontovat sekundární disk místo optické mechaniky, což bylo provedeno I v tomto případě, bohužel jsem zapomněl provést fotodokumentaci. Můžeme tak mít SSD a HDD najednou, původní HDD se samozřejmě hodí naformátovat.

V tento moment můžeme Macbook Pro složit dohromady a zkusit ho zapnout, doporučuji však jen se samotným SSD, pokud se nám na bílé obrazovce objeví nakousnuté jablko s progress barem, máme vyhráno! 

Blackmagic Disk Speed Test

Tento nástroj od Blackmagicu je asi jediný použitelný benchmark disků pro MAC OS X, který se mi v rychlosti povedlo najít. Změřil jsem samozřejmě původní plotnový disk a nové SSD od Samsungu. Primárně je tento nástroj určen k tomu, abyste si zjistili, zda vaše úložiště bude zvládat ukládání či čtení video streamů, které Vám dodá capture karta od Blackmagicu. Samozřejmě portfolio Blackmagic produktů je mnohem větší, zabývají se primárně profesionálním videem a tak podobně.

Výsledky nejspíš nikoho nepřekvapí, zcela ve všech ohledech je Samsung SSD 850 EVO 250GB výkonnější.

graph-1
 

Závěrem

Původně jsem plánoval sepsat, jak mě vlastně Macbook Pro i MAC OS X štve, ale nakonec jsem se rozhodl tak neudělat, jelikož by to vlastně nic nepřineslo, předpokládám, že podobnou frustraci z OS i samotného zařízení cítí jablíčkáři, když jsou nuceni používat Windows :)

Finálně mohu upgrade na SSD u stroje tohoto typu jedině doporučit, z Intel Atom style netbooku se rázem stal použitelný počítač, subjektivně mi přišlo, že ThinkPad T420 ze stejnou konfigurací a Windows 10 reaguje svižněji, ale je to nejspíš opravdu subjektivní, nebo je něco špatně v MAC OS X High Sierra. Také jsem byl příjemně překvapen, že samotné klonování OS a jeho rozběhnutí je naprostor bezproblémové, čekal jsem, že budu muset dělat nějaké strašlivě komplikované kroky a ono ne. Takže pokud máte Macbook s plotnou, určitě to vyměňte za nějaké rychlejší úložiště s NAND paměti ;)

Kapitoly článků
3.  Výměna disku, čištění a benchmark

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Návod: Upgradujeme disk v Apple Macbooku Pro z roku 2011

Středa, 13 Červen 2018 - 13:38 | Fotobob | No však to píšu. :-) K úplné pravdě je teda dodat...
Středa, 13 Červen 2018 - 11:09 | danieel | Na linuxu vyndam disk, dam do jineho a jede....
Středa, 13 Červen 2018 - 11:04 | danieel | Tak ve windows teoreticky muzete taky nabootovat...
Úterý, 12 Červen 2018 - 10:29 | Fotobob | Jako Bacha. Linux běhá třeba na ARMu a na spoustě...
Úterý, 12 Červen 2018 - 00:04 | Tom | Tak spousta bolesti je prave diky tomu rozsahu a...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 22:55 | Fotobob | O tom řeč nebyla a naprosto uznávám sílu Windows...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 20:54 | Tom | A o tom je rec je mnohem snazsi vyvijet neco pro...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 20:48 | Tom | Je to naprosto standardni a Az bude ten vas...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 20:25 | Dreit | V tomhle je tučňák svým způsobem lepší - dokud mu...
Pondělí, 11 Červen 2018 - 19:21 | Karáš Svorka | Ano, to už pár let potřeba není, ale může to být...

Zobrazit diskusi