Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejnovější otevřený ovladač pro Radeony se dostane do FreeBSD 10

FreeBSD logo 2013
Pokrok open-source ovladače pro grafiky AMD sledujeme pravidelně a netýká se jen Linuxu. Známý operační systém FreeBSD z něj bude benefitovat s vydáním 10.0...

Mezi benefity patří samozřejmě primárně věci jako podpora kernel mode-setting (KMS alias nastavování parametrů přímo v rámci kernelu) a 3D akcelerace (skrze Gallium3D ovladač). Programátoři z projektu FreeBSD pracovali na portaci těchto novinek posledních několik měsíců a jelikož přetrvává ještě několik chyb, které je potřeba odstranit, je jasné, že oním vydáním bude FreeBSD 10.1. Prvním vydáním s jakoukoli podporou KMS pro jakékoli GPU, bylo FreeBSD 9.2 s podporou KMS u Intel grafik).

Kód pro FreeBSD 10.0 nereflektuje úplně ty nejnovější novinky, které v Linuxu spadly či spadnou do kernelů jako 3.10, 3.11 a 3.12, kód vychází z toho, co je v kernelu 3.8. Věci kolem Mesa/Gallium3D podpory jsou přidávány z vydání Mesa 9.2. Ať tak či onak, pro příznivce „démonka“ je to dobrá zpráva, jelikož AMD na FreeBSD z hlediska Catalystů „z vysoka dlabe“, tedy pokud zrovna nevyvíjí podporu pro Playstation 4. Na vývoji této portace open-source ovladače ostatně nepracují žádní zaměstnanci AMD, narozdíl od open-source ovladače pro Linux, veškerou práci odvádějí dobrovolníci z projektu FreeBSD.

Tato zpráva přichází několik dní poté, co bylo oznámeno zahrnutí Radeon KMS podpory do OpenBSD. Aktuální stav vypadá takto:

Radeon KMS FreeBSD 10
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejnovější otevřený ovladač pro Radeony se dostane do FreeBSD 10

Středa, 21 Srpen 2013 - 14:35 | HKMaly | Proc? Ja spis doufam, ze se veskere featury...
Středa, 21 Srpen 2013 - 11:02 | JP01 | Tak ještě aby se do BSD dostal i ovladač od AMD a...

Zobrazit diskusi