Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Není médium jako médium

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Český časopis Stereo&Video se ve svém květnovém čísle zabývá problematikou vypalování CD. Tento článek je napsán velice dobře a pro skoro úplné začátečníky, ale je v něm několik zásadních nedostatků. Proto jsem se rozhodl, že ho tak říkajíc "napravím". Naštěstí tento článek lze nalézt na Internetu a tak si ho i s tou korekturou můžete přečíst. A vřele to všem doporučuji. PS: Do budoucna zvažujeme, že bychom jednak upozorňovali na české články v časopisech a na webu a jednak pokud by v nějakém byly nějaké závažnější chyby, tak bychom k nim dělali jakousi pozdní korekturu u nás na webu. Napište mi, co si o tom myslíte.

Kapitoly článků

V prvním odstavci na další stránce je lehce chybně údaj v závorce: "mají ale horší odrazivost (ve srovnání s lisovanými CD disky asi o 80 %)". Správně by tam mělo být: "mají ale horší odrazivost (ve srovnání s lisovanými CD disky asi o 20 %)".

Zápis do PCA se liší podle toho, zda se vypaluje v režimu DAO či TAO. Pokud v DAO, tak doopravdy platí, že na celou jednu session se zapíše jen jednou do PCA. Pokud vypalovačka pracuje v režimu TAO, tak může do PCA zapisovat po každé stopě. A v PCA je údajně (podle informací od HP) 99 pozic pro testovací zápis, což je stejně jako maximální počet stop na CD.
Několik vět, které následují o tzv. "finalizaci" nejsou ani zdaleka správně a autor si zde plete dva pojmy: "finalizace session" a "finalizace disku". Pokud finalizujeme (=uzavřeme) session, už se nedá do této session přihrát žádná další stopa a další stopy mohou být až v další session. Tato volba není dostupná v DAO, protože při něm se vypaluje vždy celá session najednou a automaticky se finalizuje. Naopak finalizace disku říká, že už se na celý disk nedá nahrát žádná další session a tudíž už na něj nenahrajeme vůbec nic. Pokud finalizujeme celý disk, tak se automaticky finalizuje i session. Opačně to neplatí. TOC se zapisuje při každé finalizaci session. Navíc lze nefinalizovaný disk, ale s finalizovanou poslední session přehrávat v každém Audio CD přehrávači či v CD-ROM mechanikách. Audio CD přehrávače dokáží přehrát jen stopy, které jsou uloženy v první session. A ještě jedna poznámka: to, že se na CD zapisuje vícekrát ještě nemusí znamenat, že CD je multisession.

K odstavci pod tabulkou nemám vážnějších výhrad, i když by se určitě pár drobností našlo.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Jak vám to pálí reakce na článek

Žádné komentáře.