Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Příprava vzorků

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Český časopis Stereo&Video se ve svém květnovém čísle zabývá problematikou vypalování CD. Tento článek je napsán velice dobře a pro skoro úplné začátečníky, ale je v něm několik zásadních nedostatků. Proto jsem se rozhodl, že ho tak říkajíc "napravím". Naštěstí tento článek lze nalézt na Internetu a tak si ho i s tou korekturou můžete přečíst. A vřele to všem doporučuji. PS: Do budoucna zvažujeme, že bychom jednak upozorňovali na české články v časopisech a na webu a jednak pokud by v nějakém byly nějaké závažnější chyby, tak bychom k nim dělali jakousi pozdní korekturu u nás na webu. Napište mi, co si o tom myslíte.

První odstavec v kapitole "Příprava vzorků" je také bez problémů a jen bych rád dodal, že znám hodně případů, kdy lidé odrovnali vypalovačky tím, že si na nich přehrávali Audio CD.

V následujícím odstavci je znova několi vážných chyb. Pokud skončí vypalování na nějakou chybu (třebas buffer underrun), tak takovéto CD může jít ještě použít. Záleží na to, zda-li vypalujeme v režimu DAO či TAO. Pokud v DAO, tak se TOC zapíše ihned na začátku vypalování (a není pravdou to, co říká autor) a s takovýmto CD už toho moc neuděláme. Naopak při TAO vypalování se TOC zapisuje až po zápisu vlastních dat a když se stane, že se vypalování přeruší, tak lze takovéto CD vzít a uzavřít session, ale neuzavřít disk. Pak je takovéto CD ještě použitelné pro data, jen s menší kapacitou.
K výběru software mám též jednu výhradu. Ani WinOnCD a ani CDRWIN nemají nejlepší korekci jitter. Z vypalovacích programů je v tomto nejlepší Padus DiscJuggler.

K posledním dvěma odstavcům na této stránce bych jen podotknul, že chyby mohly být způsobené i přetaktováním procesoru.

Diskuse ke článku Jak vám to pálí reakce na článek

Žádné komentáře.