Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová CPU Intelu přijdou co půl roku, do Vánoc 2024 zůstane u 8 velkých jader

Zííív.

Dufal som, ze Gelsinger bude nieco ako navrat Steva Jobsa - vyhadze tych darmozracov z marketingu a zostruha produktove portfolio na dve/tri polozky.

Opak sa deje, takze zbohom Intele.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jobs byl narcistni hovado, kterej mel koule a s nicim se neparal, tyhle korporaty jsou tak zazmrdovany ze se tezko obraci kormidlo a meni se kultura uvnitr spolecnosti, bude zajimavy sledovat i blizzard jestli se zmeni, ubisoft mel podobnou aferu taky a nic se nezmenilo

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přinejlepším to bude pár let trvat to vymést a pak ještě vymyslet něco rozumnýho :) Ale držím palce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak. Gelsinger přišel do Intelu v klidu doklepat prac. kariéru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale Gelsinger robí veľkú zmenu v Inteli

>Nová CPU Intelu přijdou co půl roku, do Vánoc 2024 zůstane u 8 velkých jader
>před 2 hodinami

MD Ships First "Bulldozer" Processors
September 07, 2011 7:45am EDT
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

AMD Ryzen(TM) 7 Desktop Processors Featuring Record-Breaking Overclocking Performance Available Worldwide Today
March 02, 2017
After four years and thousands of hours of development, AMD today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/753/amd-ryzentm-7-d...

Intel mění CEO, Boba Swana nahradí Pat Gelsinger
15. 1. 2021
Přesně za měsíc, 15. února 2021, opustí kancelář nadepsanou písmeny CEO Bob Swan a nahradí je Pat Gelsinger.
https://diit.cz/clanek/intel-meni-ceo-boba-swana-nahradi-pat-gelsinger

Takže dôsledky jeho menovania sa nemôžu prejaviť skôr ako v roku 2025 - a to hovorí aj tento článok. Akurát to hovorí, že predchodcovia mu nič nenechali v zásuvke (česky šuplíku)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Práveže by som povedal, že marketing nebol v posledných rokoch úplne najslabšou stránkou. Je však pravda, že posledných pár predstavení bolo absolútne zúfalých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel jede, AMD se bude muset hodne snazit, aby ho i nadale porazelo.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

cetl jsi ten clanek cely? nebo jenom trolis?
tldr: intelu se neda verit dokud to neotestuje redakce s kritickym myslenim

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to celé jednoduché. Najbližšie 3 roky určí Alder Lake. Ak to bude dobrý koncept a bude to fungovať, tak tie 3 roky nejako prežijú. Podmienkou na celkom úspešné prežitie bude aj progres vo výrobných procesoch.
Prúser bude, keď Alder Lake nebude tak dobrý ako ho intel zatiaľ maľuje a najbližšie 3 roky sa budú potácať v tom prúsere. Toto vidím ako pravdepodobnejšie, keďže sami deklarujú, že predbehnú AMD až s úplne novou generáciou, takže sú si vedomí, že 3 roky budú len doťahovať.
Ak ale nemajú stále rozbehnutý vývoj nejakej totálnej pecky, tak zmena nepríde ani za 3 roky... A v tej dobe bude AMD už zrejme spokojne predávať nejaký vyladený Zen5

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já si dovolím nesouhlasit v tom, že Alder Lake bude mít vliv na to, jestli nebo jak Intel přežije. Bez ohledu na to, jestli bude dobrý nebo ne, nebudou finanční výsledky ani chod společnosti nijak ovlivněné. Však ani Comet Lake ani Rocket Lake nijak podstatně Intel nezasáhly.

Pokud jde o pohled zákazníků, tak je myslím už teď jasné, jak bude Alder Lake vypadat: Intel poprvé od Coffee Lake+ dotáhne vícejádrový výkon AMD, poprvé od vydání Zen 3 překoná jednojádrový výkon AMD, ale bude to na úkor provozních vlastností a vyšší spotřeby. Takže v něčem lepší, v něčem horší, v průměru alternativa. To vydrží do vydání Zen 4, který si nejspíš vícejádrový výkon vezme zpět a většinu jednojádrového náskoku smaže, protože IPC obou řešení bude asi dost podobné (Intelu asi zůstane výhoda vyšších taktů a nevýhoda s takty související spotřeby).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu v tom, že Alděro nebude mít zásadní vliv na finanční status Intelu resp. na to, zda přežije. Nicméně si myslím, že pokud bude Alděro opravdu jen "neztracení stopy" (což ještě nevíme), tak už dojde k tomu zásadnímu otřesu Intelu coby hegemona x86 trhu - zcela jasně se dlouhodobě ukazuje, že se z intelu stal follower, který je nucen reagovat a se zpožděním dotahovat konkurenci

U AMD to zatím nevypadá, že by jim docházely (dobré) nápady, spíše naopak, takže si tipnu, že se zlomí už i ten Dell (který je aktuálně, co se PC týká, na dosti strmé sestupné dráze, na kterou ho nasměroval Intel svými technologiemi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na „zlomení“ Dellu by AMD v první řadě musela mít kapacity, při kterých by zvládala pokrýt případné objednávky odpovídající kapacitám OEM segmentu. S ohledem na fakt, že AMD začne i centrální čiplety přesouvat k TSMC, to na nějaké zásadní skokové navýšení výrobních kapacit moc nevypadá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí přesunout nové architektury (CPU i GPU) na 12 nm víc než doteď. GF má mít AMD za nejlepšího zákazníka co má mít vždy prioritu před ostatními. Nejlepší APU je pořád hodně omezováno v rozletu standardními DDR4 - diskrétní GPU se 128-192 bit sběrnicí ho roznese na kopytech. Ryzen 3 APU na 12nm by měl taky velké objemy výroby. Jen přemýšlím jestli je víc blbá GF nebo AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by si R7 5700G postavený na Zen 3 a 7 nm procese, ktorý pri 3.8 GHz má 65W TDP aj R7 4800G (príp. R7 5712G - ťažko vymyslieť jasné očíslovanie), ktorý by bol postavený na Zen 3 a 12 nm, ale ktorý by pri 3,8 GHz žral 80 W, alebo by TDP ostalo na 65 W, ale frekvencia by bola 3,4 GHz? Použitie horšieho výr. procesu = horšie prevádzkové vlastnosti. Síce AMD by malo viac procesorov na trhu (reálne, nie papierovo), ale mali by úspech? Naposledy urobili starší typ na novšom procese, teraz novší typ na staršom?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zmenšili by L3 cache na polovinu a ano, frekvence klidně kolem 3,2GHz a TDP pod 100W - u Zen3 za o dost nižší cenu by to mnohým nevadilo. Lidi jsou zblblí z Intelovských 5GHz a napodobujícího AMD, ale v praxi je cokoliv nad 4GHz spíš k smíchu a nepotřebné. Notebooky by tolik nehlučely, desktopy by neměly spotřebu v kW a pokles výkonu nepodstatný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lenže pri vyššom TDP by musel byť lepší chladič, alebo mať horší výkon? R7 5712G by mal výkon medzi R7 4700G a 5700G? Kto chce lacnejší APU, má možnosť mať R7 PRO 4750G. A ak AMD R7 4700G nechce dať do retailu, prečo by vyrábala Zen 3 APU na 12 nm? Asi má AMD nejaký dôvod nedávať tie 12nm APU do bežných obchodov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, neuvědomil jsem si jak šly ceny surovin nahoru a že chladič pro 65W TDP je tak výrazně levnější než pro 85W. Ale třeba by to mohla kompenzovat nižší cena 12nm APU proti hodně drahým 7nm.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD 12nm APU má. Len to v retailu nepredáva, lebo asi má na to dôvod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo sú kokoti co si neumí vydupat pořádné kapacity ani u bratrského GF.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kapacita už taký problém pre veľkého OEM nie je. AMD uprednostňuje OEM pred retail trhom

Why AMD Is a Top Growth Stock to Buy Right Now
The chipmaker's technology advantage over its bigger rival can add billions of dollars to its revenue.
Harsh Chauhan

Aug 5, 2021 at 7:52AM

According to PC benchmark provider PassMark Software, AMD exited Q2 with a CPU market share of 44.1%, a nice jump from the year-ago period's share of 35%. Intel commands the rest of the market, though it has been losing ground to AMD since the arrival of the Ryzen series processors.
https://www.fool.com/investing/2021/08/05/why-amd-is-a-top-growth-stock-...

Čiže áno AMD odkladať dodávky pre retail, aby mohlo dodávať Dell-u

AMD ve 2. kvartálu zvýší dodávky procesorů o 20 %
6. 4. 2021
https://diit.cz/clanek/amd-ve-2-kvartalu-zvysi-dodavky-procesoru-o-20

Schenker očekává 3,5× vyšší dodávky mobilních Ryzenů než na jaře
16. 7. 2021

. Podle oficiální tiskovky tohoto výrobce se ale situace přes léto rapidně změní. Společnost očekává násobně vyšší dodávky mobilních Ryzenů a to jak s jádry Zen 2, tak s jádry Zen 3. Celkem jí AMD dodá 3,5× více těchto procesorů, z čehož modelů s jádry Zen 3 bude 7,7× více než na jaře:
https://diit.cz/clanek/schenker-ocekava-35x-vyssi-dodavky-mobilnich-ryze...

Dell by preferenciou prekonal Schenker.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mimochodom 44.1/35=1.26 teda nárast podielu na trhu o 26% za rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zlomení Dellu není o objemech, ten dělá spoustu okrajových platforem, ale o tom, aby vůbec chtěl, přičemž on opravdu nechce. HP s tím zřejmě problém nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby vzestup AMD pokračoval pak by ale Dell v případě budoucího "nezlomení" deklaroval, že je z pohledu výkonu a inovací jenom druhořadou značkou. Proto si myslím, že se rád nechá zlomit a použije budoucí špičkové AMD technologie pro ty svoje top stroje.

Proto si myslím, že nemáte pravdu a AMD bez problémů a rádo pokryje tento DELL OEM segment. Navíc pro AMD by to bylo prestižní dobýt tuhle Intel baštu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Prežitie" intelu som myslel, že ak sa Alder podarí, ak pôjdu ďalej vo svojich vyšlapaných koľajách. Ak sa nepodarí, tak im to síce nezlomí ihneď vaz, ale pribúdajúcimi rokmi ich ľudia začnú definitívne vnímať ako firmu, ktorá iba technologicky doťahuje na AMD a to ten ich rozbehnutý vlak začne radikálne pribrzďovať. Aj firmy ako Dell budú nútené na pridanie AMD do svojho portfólia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude záležet, jak se s big.LITTLE Alder Lake poperou mainstreamové OS. Je docela možné, že to ze začátku bude skřipat. Počítám, že bude chvíli trvat než hlavní OS obdrží patche se správně naladěným schedulerem,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AlderLake bude mít nevyrovnaný výkon, jinak by v Intelu nemluvili o dotahování. Další věc je, že Big.Little může být dobrá cesta k vícejádrové budoucnosti. V budoucí éře 128/256j CPU nebude důvod do desktopu rvát tolik plnohodnotých jader, když by jejich přínos byl diskutabilní (většinu času by se flákaly).

Jinak svou roli sehrají i intelovic 10nm/7nm výrobní procesy, které asi nenabídnou optimální poměr frekvence/spotřeba/zahřívání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víc než teorii o 128 jádrech v mainstreamu věřím v růst frekvencí v době post-silikonové. I zvětšování cache při stagnujícím počtu jader je mnohem pravděpodobnější než že min. polovina používaného SW bude mít reálný přínos při upgradu z 32 jader na 64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V době post-silikonové určitě vzroste frekvence pohlavních styků, protože lidi nebudou mít žádný hračky, u kterých by mohli vysedávat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Povedal by som, ze toto je do znacnej miery nezmysel. Kancelarske masiny, bruzdanie webu* a do znacnej miery ani hranie nejaky extremne velky pocet jadier nepotrebuje. 8 jadier s nejakym tym HT tymto ludom musi stacit. Vo vacsine pripadov sa take masiny pouzivaju jednoulohovo a na jadrach, ktore nie su vytazene bezia nanajvys nejake somariny typu streaming.

Na druhu stranu, ked clovek raz tych plno vela jadier potrebuje, tak potrebuje, aby boli vykonne a to co najviac, co energeticka obalka dovoli. Ja som vyvojar a ked zacnem kompilovat, vytazim vsetky dostupne jadra. Ked ich pri kompilacii potrebujem, je mi uz jedno, ze ked prave nekompilujem, flakaju sa.

Strategia intelu ma preto podla mna zmysel len pre nejake enthusiast/gamer konfiguracie, kde ten vykon je fakt potreba len obcas. Nie pre profesionalne nasadenie, kde ten vykon proste treba. Z tohto pohladu to potom moze vyzerat aj tak, ze AMD vlastne rozbilo rozdelenie HEDT / desktop, kedze prinieslo HEDT vykon do desktopu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMd sa už snaží..,.

The AMD Ryzen™ 5000 G-Series processors are available on August 5 at 6am PST / 9am EST / 1pm GMT. (15:00 nášho CEST)
https://explore.amd.com/webmail/659533/936905866/7535ba8b301805492153ecf...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX: Neviem ako si pochopil tento článok ty, ale ja tam vidím zase len recykláti starších procesorov

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidim v diskuzi radu zapsklych lidi, Intel ma konecne nejakou inovaci typu bigLittle a snazi se dohnat AMD a tady se hned posranci strachujou, aby je nepredehnal.
Jako AMD ma perfektni Zen 3, navrhy Zenu 4 take vypadaji pozitivne, takze jsem rad, ze i Intel nespi a snazi se alespon o srovnani kroku.
Za me Intelu urcite tleskam, ze to nevzdava a jede dal!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to podobne. Inovácia big.LITTLE je malá-veľká vec a som optimistický, že to Intel vyvedie z marazmu v ktorom je dnes o to viac, že to bude aj vďaka malým jadrám.

Ja som veľmi zvedavý či rešeršisti budú už onedlho písať o procesore aj s "atómami", ktorý predčil konkurenčných 16 veľkých jadier s 32 vláknami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rešeršisti budou hlavně řešit úroveň velkých jader co zřejmě AMD překonají, ale za cenu o dost větší spotřeby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano mohu se mýlit. Moje vidění je vidění jedné skupinky lidí (kam patříte i Vy) kteří věří marketingu Intelu namísto toho aby poslouchali vlastní rozum. bigLittle je pro mne jenom logické vyústění problémů Intelu kdy nejsou schopni udělat "bigBig". AMD ukázalo, že cesta vpřed ala "bigBig" jsou chiplety. Protože to není (přejít na chiplety) lusknutí prstů tak nám Intel větší bulíky v podobě bigLittle než sám bude mít chiplety.

Intel se bohužel musel vydat slepou cestou. Tenhle jeho marketing ho dříve nebo později dožene a zaplatí za něj. Opravdu nevidím jediný přínos pro koncového uživatele. Vše se dá řešit chipletovou architekturou a zlepšením řízení jader namísto lepení tak nesourodých částí jenom proto aby to bylo vyrobitelné a uchladitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na všechny problém znám jeden lék, těžký RISCy to vyřešej hned.
Do hospody i do roboty, všude se hoděj těžký RISCy! OI!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže když bych si objednal zbrusu nový procesor Intel, tak než by mi dorazil z eshopu, tak by to už byla vlastně zastaralá generace ? :O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Architektura Intel Late. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

těch Lake a Cove je u Intelu už tolik, že jsem nad nima mávnul rukou. A nemám ani chuť se v nich jakkoliv vyznat. Když kupuju klientský křemík, prostě hodím do košíku Ryzen

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

>Alder Lake
>Díky tomu může předběhnout konkurenční Zen 4 od AMD a získat téměř roční náskok z
>hlediska nasazení architektur se srovnatelným IPC.

Vzorek Alder Lake v GeekBench 4 naznačuje IPC 18-25 % nad Zen 3
11. 2. 2021
Stále se však pohybujeme okolo očekávaného 20 % nárůstu IPC oproti Tiger Lake, který má IPC podobný jako Zen 3. Respektive nárůst je mírně vyšší než očekávaných 20 %
https://diit.cz/clanek/vzorek-alder-lake-v-geekbench-4-naznacuje-velmi-v...

Lenže to skoro odstráni V Cache

Lisa Su demonstrovala 3D cache na Ryzenu o 15 % navyšující herní výkon
2. 6. 2021
https://diit.cz/clanek/lisa-su-demonstrovala-3d-cache-na-ryzenu-o-15-nav...

How AMD's 3D V-Cache can increase Ryzen performance by up to 25 percent
3D V-Cache will appear in AMD products later this year.

Jun 1, 2021 6:58
https://www.pcworld.com/article/3620434/how-amds-3d-v-cache-can-increase...

Takže oproti "Zen3D" - Zen 3 v 3D cache, to bude vyrovnaný boj v IPC a proti Zen 4 nebude stíhať. A ton Zen4(D) budú malá jadrá pre Zen5

„Malá jádra“ pro Zen 5 nebudou až tak malá, půjde o derivát Zen 4
28. 5. 2021
https://diit.cz/clanek/mala-jadra-pro-zen-5-nebudou-az-tak-mala-pujde-o-...

Zen 4, the upcoming AMD processor will be based on the TSMC N5 node. Expected to come with a +25% IPC gain compared to Zen 3
Apparently, a Zen 4 engineering sample was 29% faster than a Zen 3 processor with the same core configuration at the same clocks.

Lastly, there’s Zen 5. Considering we are still far away from its release, there’s still a lot that might change, but as per this report, the Zen 5 design goal is to offer the same generational leap as from Piledriver to Zen (40% IPC gain).
https://www.kitguru.net/components/cpu/joao-silva/amd-zen-3-zen-4-and-ze...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Lenže to skoro odstráni V Cache“

Vezmeme-li jako 100 % Zen 3, pak Zen 3 s V-cache má navíc až 15 % herního výkonu (nikoli IPC), kdežto Alder Lake má o ~20 % vyšší IPC a k tomu ještě o 8 % vyšší takty. Takže AMD bude ráda, pokud jednojádrový náskok Intelu stáhne z ~50 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.08*1.2= 1.296 teda + 30% pri ideálnom škáľovaní Vo väčšine úloh mimo hier 3D cache zvýšila výkon o 25%. Takže Intel bude mať výhodu okolo 4%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Vo väčšine úloh mimo hier 3D cache zvýšila výkon o 25%.“

Zdroj? AMD žádná čísla mimo hry nezveřejnila a 25 % byl maximální herní posun. 4 % byl minimální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne je to odhad, tuším Moore's law is dead

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak potom asi zly odhad. Pretoze z cache profituju najma hry a potom velmi specificky okruh aplikacii. Cize priemerne to bude skor menej. Ale nechajme sa prekvapit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Pretoze z cache profituju najma hry a potom velmi specificky okruh aplikacií

3D cache ni je len cache v klasickom ponímaní ale aj skrátenie vzdialenosti medzi cache a die na 1/1000 pôvodnej vzdialenosti.

https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70&t=240s

A to zvýši počet aplikácií profitujúcich z cache aj výšku ich profitu z cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"skrátenie vzdialenosti medzi cache a die na 1/1000 pôvodnej vzdialenosti" mi pride ako nejaky marketingovy zvast a neviem si uplne predstavit, co to moze znamenat tu - L3 cache je predsa na samotnom ciplete pri jadrach, cize dost blizko uz teraz. Tak jedine, ze sa im zaroven podari znizit nejako latencie (comu sa trochu cudujem, ale ak to tak bude, super).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on je nad jadrom.pod jadrom, nie vedľa jadra- je to v tom videu. a ide o dĺžku cesty = "kábla" medzi cache a výkonnou jednotkou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Povíme si to, až se TSMC rozbijou cisterny ;-).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Smutný troll...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na tchajvane už prší

Typhoon In-Fa periphery to bring heavy rain to northern Taiwan today
In-Fa to come closest to Taiwan July 23-24 bringing powerful winds, heavy rain
11958
By
2021/07/22
https://www.taiwannews.com.tw/en/news/4254657

Mon, Aug 02, 2021 page1

Heavy rain triggers floods, landslides
SOAKED: Although rain in central and southern Taiwan is to ease today, chances of heavy or extremely heavy rain would be high in the morning, a CWB forecaster said

By 5pm yesterday, the Central Weather Bureau’s observation station in Yuyoushan (御油山) in Kaohsiung’s Liouguei District (六龜) had registered accumulated rainfall of 726.5mm since 12am on Saturday, the highest among the bureau’s observation stations.
https://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2021/08/02/2003761868

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho, co jsem četl v jejich spisech je jeden zkáza a druhej chaos.
Né, já jsem chaos a on je zkáza.

:-) omg hlavne uz kluci modri neco vydejte a zahrnte, zasypejte tim shopy. at je konkurence, moznost volby, az se vrati stare casy, ne tohle covid "nic neni a ani uz nebude" silenstvi ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TSCM by mel hlavne neco postavit v Evropě, nez na ně vpadnou čínani

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nejdriv bylo odmitnuti, pak ticho.. ted cosi prosaklo o fabrice v Nemecku
to je ale stale jeste roky a roky od chvile, kdy by z te EU fabriky zacaly padat jakekoliv chips. treba i jen pro EU automotive ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo Eurosajuz je opravdu perspektivní místo na stavění továren :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nebudeme kupovat od Čnské republiky, lae od Čínské lidové ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

len neviem, či si tu poamätajú

1. oficiálne Čínska republika = ľudovo Tchajwan
2. oficiálne Čínska ľudová republika = ľudovo Čína

ja občas používam pre 1. výraz Čínska NEľudová republika

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si myslíš, že po invazi by ty FABky zůstaly funkční?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvalili by na jejich produkci embargo a my bysme pašovali nejpokročilejší čipy* ze Sovětského svazu (Rusko, Bělorusko) a podobných Čín.

* když nepočítám 5G vakcíny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No proč by někdo Fabky ničil, jasně, na pár měsíců by asi výroba vypadla. A v nějaká embarga nevěřím, to by se Západ zastavil taky.
Válka Čína vs USA v Pacifiku je jistá, otázka je, jak brzo vypukne, ale jestli se udrží v konvenční sféře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si myslis, ze by je mistni odevzdali netknute? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nová CPU Intelu přijdou co půl roku..."
Nevychází mi to...

Q4 2021
H2 2022 9m(12m)
Q2 2023 9m(6m)
Q4 2023 6m
Q4 2024 12m

Za 3 roky od Q4/21 do Q4/24 vydají 4 CPU nikoli 6 dle tvrzení redakce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na akej technológii budú vyrábané sa nevie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne jaký je zdroj všech těchto informací.
Řekl bych že jsou to všechno jen spekulace.
viz včerejší článek
https://www.cnews.cz/udajny-plan-cpu-intel-arrow-lake-lunar-lake-prevrat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby to byla oficiální roadmapa, tak u Intelu je to jen hezký obrázek na toaletní papír. :D
Akcie jdou do kopru, je třeba uklidnit investory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne od nich, ze myslia aj na lowend. Alebo ako inak sa da nazvat v dnesnej dobe CPU s 8 jadrami?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Roadmapa intelu je o budoucnosti asi tak vypovídající jako horoskop na seznamu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.